KATONAI ESKÜ


KATONAI ESKÜ

 

 

 

 

 

 

 

 

KATONAI ESKÜ

 

   Manapság a katonaérett fiatalok el sem tudják már képzelni, hogy mi a katonaság, hiszen nincs sorozás, hogy utána több évre elvigyék őket a Hazánk Védelmére, mint bennünket annak idején.1966. 11. 24 és 1968.12. 13 – között teljesítettem a tényleges katonai szolgálatomat Pápán, a reptéren az RT 10 – es Rádiótechnikai Ezrednél. Sem akkor, sem a mai nap nem szégyellem, hogy az akkori Államformához, a Magyar Népköztársasághoz az alábbi esküt tettem le Pápán, a Főtéren:

 

A Magyar Néphadsereg Katonai Esküje:

 

“Én Nagy Bálint a dolgozó magyar nép fia esküszöm, hogy a Magyar Népköztársaságnak hűséges katonája leszek.

A népköztársaság alkotmányához, törvényeihez és törvényes rendeleteihez híven, becsülettel teljesítem kötelességemet. Elöljáróim és feljebbvalóim parancsainak engedelmeskedem.

Esküszöm, hogy hazámat, a Magyar Népköztársaságot minden külső és belső ellenség ellen életem feláldozásával is megvédem. Az ellenséggel soha a legkisebb egyetértésbe sem bocsátkozom, ellene mindenkor, mindenütt bátran és férfiasan harcolok. Zászlóinkat szabadságharcos elődeink példáin lelkesülve győzelemre viszem.

Parancsnokaimat, zászlóinkat, elvtársaimat megvédem, csapatainkat, fegyvereinket és egyéb harci eszközeinket el nem hagyom. A katonai ismereteket elsajátítom. Példaadóan viselkedem és a fegyelmet minden törvényes eszközzel fenntartom. Alárendeltjeimről a legjobb tudásom szerint gondoskodom, őket öntudatos hazafiakká és a népek szabadságának harcosává nevelem.

A fegyveres erők vagyonát, és más népi vagyont megőrzöm és megőriztetem. A szolgálati és államtitkot híven megtartom.

Békében és háborúban egyaránt népünk igaz fiához méltó módon viselkedem, becsülettel élek és halok.

Ha pedig eskümet megszegem, sújtson a népköztársaság törvénye és dolgozó népünk megvetése.”

  

   Az eltelt időszak bebizonyította azt, hogy semmi olyan nem cselekedtünk akkor katonatársaimmal egyetemben, amiért ma, 2015 Októberében szégyenkeznünk kellene azért, hogy több mint két éven keresztül védtük Hazánkat, a Magyar Népköztársaságot. Őrmesterként leszerelve, a kellemetlenséget elhalványítva azok az élmények vannak erősen bennem ma is, amelyeket nem akarok sohasem elfeledni.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2015.10. 05. Hétfő Délután 16: 35

 

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2015. október 5. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 960


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: