A rovás "gy" betűjének jelentése


A rovás "gy" betűjének jelentése

Rovásírás ”gy” betűjéről.

 

A rovásírás legismertebb jele a ”gy”-betű. Hangtani jelentésén kívül még az ”egy” számot, áttételesen pedig az Isten fogalmát is jelenti. Ezzel azonban nincsen vége.

 A nikolsburgi rovás-abc jelei között a ”gy”-betű nem kettős kereszt, hanem két vízszintes – párhuzamos vonal – amely közül a felső az égi világot, vagy mennyországot jelenti, míg az alsó a földi világot, benne az emberrel. Ezt a két vonalat köti össze egy függőleges vonal, kettős kereszt formát adva az írásjelnek. Ennek a vonalnak a jelentése rejtély, de de egyben akár politikai tartalommal is bírhat – nem kevéssel.

 A kereszténység jelképe között is található kettős kereszt, eredetéről vita folyik jelenleg is. Ezt nem akarom taglalni, mert amúgy is bizonytalan állítások jellemzik a vitát a kettős kereszt eredetét és főleg magyarázatát illetően. Viszont van nekem is egy verzióm, amely finoman szólva sem nevezhető általánosnak. Nos én úgy gondolom, hogy a függőleges vonalat a pápai hatalom nyúlta le, hogy esetleg eredeti jelentését átmagyarázza. Az égi és földi világot összekötő vonal akár a pápai hatalmat is szimbolizálhatja, hiszen a kereszténység tana szerint a pápa a legfőbb emberi méltóság ember is Isten között, így Istent és az ember közötti ,kapocs” maga a pápa és az Egyház. De a vonal magyaros magyarázata kicsit költőibb és jelentősége is nagyobb.

 A magyar ősi imádság ezen részét mindenki ismeri: ,,amint a mennyben, úgy a földön is” Ezt jelenti a rovás ”gy”-betűjének két vízszintes vonala. De az összekötő vízszintes vonal jelentése az én értelmezésem szerint más, és könnyen lehet, hogy az a fokosra utal. A fokos jelentéséről viszont Badiny Jós Ferenc és Páter Péter kutatói munkája alapján összeállított Magyar Bibliában van egy érdekes rész:

 ,,8. Az Ég lakóinak szózata pedig ez volt: „Vegyétek ÉN-LIL Szent Fokosát örök szövetségül. Mert szövetséget állapítunk meg miközöttünk és ti közöttetek és a ti magotokból utánatok jövő  nemzedékek között.

9. ÍZ-TEN – ÉN-LIL által – tinéktek és nemzedékeiteknek adta a Földet, a Tudás Fájával – örök birtokul. Telepedjetek és gyarapodjatok a négy folyók gazdag vidékein.

10. A Szent Fokos ama szövetségnek jele, melyet meg kell tartanotok miközöttünk és ti közöttetek,  akik majd a földi helyeken – a MUNKA erejével – felépítitek ÍZ-TEN földi birodalmát. E Szent Fokos  Szövetsége adja meg nektek a Föld birtoklásának hatalmát.

11. Azért rendeljük, hogy nemzedékeitek fiainak mindegyike éljen és munkálkodjon e Szövetség Fokosának erejével. A kezében tartsa és jól használja azt ÉN-LIL dicsőségére.”

12. És – amikor ÉN-LIL arany fokosát a földre szállt EM-BAR kezében látta, villámfényt szórt arra és mennydörgésként így hallatszott szava a Földre: „Szövetséget kötöttem veled kosi EM-BAR a fokos erejével. A Föld ura lész mindaddig, míg hűséggel szolgálod és megtartod Szövetségemet.””

Így logikus számomra, hogy a függőleges vonal a fokost, a fokos pedig az égi és földi világ között ,,köttetett” szerződést szimbolizálja. A ,,szerződés” további jelentésekkel bír: az ember feltételhez között tulajdonjogát a Földre, és az ember feladatát a Földön. Mivel a tulajdon jog a Magyar Biblia üzenete szerint a feladat elvégzéséhez van kötve, fontos lenne tudni, miből áll az ember feladat pontosan. Részletre kiterjedő leírást nem tartalmaz ugyan a Magyar Biblia, de kiinduló pontot a feltételezéshez, igen:

 ,,...amikor ÉN-KIL az égi lakók nagy szomorúságát látta, szózata így hangzott: „Én az erőmet adtam nekik, hogy – mint Isten-Fiak – azzal uralkodjanak a Földön. Teremthetnek és rombolhatnak. Követhetik a test és az anyag kívánalmait is, de élniök kell az én Lelkem erejével. Úgy mondtam nekik, amikor SZÖVETSÉGET kötöttem velük, hogy amíg Bennem maradnak a szeretetben, én is ő bennük vagyok és, amit kérnek, azt megadom nekik. De aki nem marad Én bennem a Szeretetben – az kivettetik.”

 A függőleges vonal a ,,szerződést”, a ,,szerződés” a szeretetben és munkájából élő ember tevékenységét jelenti. A szeretet fogalmát hordozó és a mennyt és földdel összekötő egyenes más tálalásban megtalálható a rózsakeresztesek tanaiban is, egyszerűbb, de nem kevésbé jelentős formában.

 A magyar címerben található kettős kereszt, a mai formában inkább a pápai hatalmat képviseli, amely hatalomnak István behódoltatta országát. Szívesebben látnám ezt a keresztet két egyenlő hosszúságú vízszintes szárral, amelynek jelentése a magyarság múltja, jövője és erkölcsisége is egyszerre.  


Szerkesztés dátuma: szombat, 2015. október 24.
Nézettség: 1,803


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: