Bitcoin


Bitcoin

Bitcoin

 

Nem vagyok pénzügyi szakember, így amikor először találkoztam a ”bitcoin” nevű e-pénzzel,

azt csak a pénz fejlődésének tudtam felfogni. Azonban nem találkoztam ennek a pénznek a kibocsátójával egyetlen esetben sem, amikor erről az internetes pénzről szó volt. Szimpla kíváncsiságból kerestem csak rá az Interneten a bitcoin eredetére, a Wikipédiánál kezdve, aztán már tovább nem is keresgéltem. 

Itt azt írta az oldal, hogy: ,,A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után.”.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

 

Az árucserén alapuló gazdaság meghaladását követően a mindenkori állam vált a pénz kibocsátójává. Ugyanolyan monopóliumává vált az állam számára a pénz kibocsátásának joga, mint ahogy a törvényhozás jogát is magának tartotta és tartja fent. Ez főleg az önmagában értéket nem képviselő pénz esetében volt fontos. Azzal, hogy pl. a magyar állam kinyomtat száz milliárd forintnyi bankó pénzt, olyan értékre tett szert egy csapásra, mintha a bankók előállításával száz milliárd forintnyi árút termelt volna meg. Hiszen a frissen előállított pénzen ennyi pénzértékű árút lehet venni. Ezen felül a pénz árfolyamának meghatározása más valutákkal szemben (egy erősebb ország vagy országcsoportok részéről más országokkal szemben) további nyereséget jelent a pénz kibocsátójának, hiszen a leértékelt valuták országai ugyan azon értékű árút olcsóbban kénytelenek eladni, és drágábban venni a pénz kibocsátójától a kereskedelem révén. Így működik egyébként is a mai világ gyarmati rendszere, csupa piacgazdasági fogalmakkal és nevekkel takarva.

 A bitcoin kibocsátója is nyert, hiszen a pénze révén annyira gazdaggá vált, mintha a pénzéért vásárolt árumennyiséget birtokolná. Érdekes, hogy 

- egy személy adta ki ezt az e-pénzt

_ a személy neve ismeretlen

_ hogy a világ vezető bankjait mind ez nem érdekelte

 

holott a bitcoinban lebonyolított kereskedelem csak más pénzek rosára történhet, veszteséget okozva e pénzek hivatalos kibocsátóinak.

 

Ehhez jön még a bitcoin mennyiségének növelése a világban, mivel az abban lebonyolítandó kereskedelem növekedése automatikusan megkívánja a bitcoin mennyiségének növelését is.

Aztán figyelembe kell venni azt is, hogyha bitcoin átváltható más valutákra (hangsúlyozom, hogy a világ vezető bankjait ez sem érdekli láthatóan), akkor idővel a világ meglévő tartozásainak egy része, illetve egyre növekvő része mehet át bitcoin alapú tartozásba. Ezt pedig végképp nem hagyhatnák szó nélkül a legnagyobb kölcsönző és egyben a kölcsönzött pénzt kibocsátó nagy bankok, ha csak nem ők találták ki a bitcoint. Különben kijelentették volna ezek a bankok, hogy a bitcoint nem ismerik hivatalos kibocsátója hiányában valutának, így a bitcoin iránti keresletről sem lehetne beszélni. Ha ugyanis ez az e-pénz nem kell a nagy bankoknak, akkor a kicsiknek sem. Ha pedig nekik sem, akkor kit érdekelne egy ismeretlen személy által kitalált fizetőeszköz? Éppen azért

fogadták el a bitcoint világszerte fizetőeszköznek, mert azt a nagy bankok is elismerték. Tehát a FED, az ECB stb. elismertek egy ismeretlen fickó által kitalált fedezet nélküli pénzt. Sőt, vásároltak is belőle:

 ,,Nagy készülődés zajlik a Wall Streeten: a jelek szerint záros határidőn belül igen komoly összegben öntenek majd intézményi és befektetői pénzeket a bitcoinba – amelyet nem olyan régen még Alan Greenspan, az amerikai Szövetségi Tartalék ex-elnöke is “lufinak” minősített...” https://bitcoin.hu/dollarszazmilliokat-ontene-a-bitcoinba-a-wall-street/

 

Ami azért is zűrös, mert kibocsátó ország hiányában nem lehet a bitcoin árfolyamát meghatározni, mivel az a kibocsátó ország gazdaságától is függ. Egy nem létező országnak nincsen gazdasága, a bitcoin más valutákhoz viszonyított árfolyama csak és tisztán spekuláció lehet. Ez egy képtelenség, hogy az árfolyam-spekulációkkal rendre milliárdokat kereső, és más országokat megkárosító nagy bankok egy ismeretlen fickó pénzére váltsanak át százmilliókat. És ez még sem lehetetlen:

 

 ,,A tavalyi év decemberében egy bitcoin érme ára nagyjából 1000 dollár volt. A múlt hét folyamán ez az összeg körülbelül 400 dollárra esett vissza.” (2014. 05. 15-i cikkról van szó, és 2013 decemberéről) https://bitcoin.hu/a-bitcoin-aktualis-ara-a-realitast-tukrozi/

 

Amellett, hogy ismeretlen emberek kreált pénzeit nem szokták a bankok fizetőeszköznek tekinteni, olyan pénzre sem váltják át szívesen, amelynek árfolyamára nincsenek hatással (kivéve kis országok). Ezt csak akkor tudom elképzelni, ha a bitcoin vezető valutákkal szembeni árfolyamát maguk a legbefolyásosabb bankok határozzák meg. Akkor ők a bitcoin valóságos kitalálói és kibocsátói és nem egy bizonyos Satoshi Nakamoto. Ha így van, akkor a világ legbefolyásosabb bankjainak közös pénzéről van szó, amelynek most fokozatos és minden gyanú felett álló bevezetése zajlik. Így lopakodik az új világrend, az emberek orra előtt és még is észrevétlenül.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2015. november 21.
Nézettség: 646


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: