Parasztbiblia


Parasztbiblia

 

Lammel Annamária - Nagy Ilona

Parasztbiblia

(részlet)

 

A napkeleti királyok, sugallatot kaptak ők es, a csillagtól. Látták a csillagot. S mind a három király látta. Pedig nem egy országba valók voltak. Ők három országba, s azt a csillagot látták, azt a nagy csillagot, s azt mondták így magukba:

   - Itt kell legyen születés valahol, el kell menni felkeresésére.

Most elindult egy, s ahogy mentek az úton, összetalálkoztak hárman. Három országból egybe jöttek. De a csillag megyen mindig előttük, ők mennek a csillag után, s mikor elérték, megközelítették azt a helye, Betlehem felé, a csillag eltűnt. Nem tudták, hogy hova menjenek tovább. Akkor Heródes vót az országvezető, avval bémentek hozzá , hogy hát valamit tőle kell tudjanak.

   - Új király született, itt láttuk a csillagát, szeretnénk megtudni, hogy hol van az a csillag, hol állott meg. Valamit tudnak róla? Jósolnak-e valamit?

   Akkor hamar Heródes összegyűjtötte az összes vén zsidókat, azokat az írástudókat, s előszedték azt a sok iratokat, s mindent, s azokat nézték, számlálták, nézték, s hát úgy van írva:

   - Betlehem, Júda városa, nem vagy minden népnél csekélyebb, mert belőled fog születni a világ megváltója.

   Itt aztán behítták a királyokat, aztán megmondták nekik, hogy menjenek Betlehembe, hogy ott érdeklődjenek, mert ott többet fognak tudni. Mert úgy írja, hogy ott születik meg, arrafelé.

   Na, ők eljöttek, s ahogy kijöttek onnat Heródestől, a csillag mindjárt megmutatkozott nekik. A csillag ment előre, s ők mentek utána, s addig mentek, ahol a csillag megállott.

   A csillag megállott ott, ahol Jézus meg vót születve. Ők oda bémentek. Jézus immár most nem abba helybe született, lehetett háromnapos es.

   Az istállóban bizony hideg vót, hát ugye se ablaka, se ajtaja, s szamarak vótak ott. Hát most kéne egy kis tüzet tenni, ott van a szegény beteg asszony, még ágya sincs, ahova lefeküdjék. Elment József, nem messze vótak a juhok, s ott vótak a pásztorok a juhok mellett. Olyan hamis kutyájuk volt, hogy senki oda közel nem mehetett. S József szép lassacskán elment, s odamegy, s a kutyák nem ugatták meg. Meg nem ugatták. S avval odamenet, azok megijedtek, hogy ilyen hamis kutyák, és nem ugatták meg azt ott.

   - Szénért jötte, újszülött van ott, szénért jöttem, egy kis tüzet vegyek

   Akkor vett onnan szenet és elgyütt, de a kutyák nem bántották. Azt-, hogy ő elvitte azt a szenet, ott aztán tüzet tett.

   Nemsokára az angyalok megjelentek a pásztoroknak. Énekeltek, hogy:

   - Dicsőség, keljenek fel, s menjenek Jézus születésire, ott van a jászolba, a rongyos istállóba, ott fekszik a jászolba a világ megváltója.

   - Halljátok-e – azt mondja, mert ők megijedtek, amikor az angyalnak a szavát hallották -, mit mond az angyal? Keljünk csak fel, s menjünk el a látására!

   Elmentek a látására, meg es találták, úgy ahogy az angyal nekik mondta.

   Aztán ott járt ez a három szent király, vitt ajándékot. Jézusnak vittek a pásztorok es. Ki sajtot, ki báránykát, ki mit tudott, hát vitt.

   Imádkoztak ezek a királyok, s aztán elbúcsúztak,  mentek vissza az országaikba. Ők immár látták az újszülött királyt.


Szerkesztés dátuma: péntek, 2015. december 25. Szerkesztette: Fazekas Piroska
Nézettség: 821


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: