Szilveszter


Szilveszter

Weinrauch Katalin (Kárpátalja)

Szilveszter

 

Szilveszter éjjelén

tántorgó, részeg szél

járja útját,

kötegszik, kopogtat,

itt matat, ott kutat,

unja magát.

Ki megy ott? A Vén Év!

Görnyedte baktat, lép,

zord, mogorva,

hátán a batyuja,

múlt év búja-baja.

- Szél nem szánja.

Éji ég vásznára

csillag fényt  sápasztva

tűzmadár száll:

görögtűz, petárda

durranó hangjára

kezdődjön bál;

fényszikrák ezüstje

szitáljon fejükre.

Ujjong a szél,

itt az Új Esztendő,

bánatot elűző!

Bízzon, ki él!


Szerkesztés dátuma: kedd, 2015. december 29. Szerkesztette: Fazekas Piroska
Nézettség: 806


   







Tetszik  

Megjegyzések

Fazekas Piroska
csütörtök, 2015. december 31. 08:43
Szilveszter napja

Szent Szilveszter pápa (314-335) ünnepe, a polgári év utolsó napja, az újesztendő vigíliája. Este a templomokban óévi hálaadást tartanak. Szilveszterkor és újévkor a szokások és hiedelmek célja az hogy, biztosítsa a következő esztendőre az emberek egészségét, szerencséjét, az állatállomány szaporaságát és a termés bőségét.
A szilveszteri szokásokban különösen fontos szerepe van a zajkeltésnek, melynek elnevezései: kongózás, csergetés, pergőzés, gulyafordítás. Az óév kiharangozása és az újév énekkel köszöntése elsősorban az erdélyi protestáns vallású falvakra volt jellemző, de szórványosan előfordult másutt is. Pl. a kalotaszegi Nyárszón fél tizenkettőtől fél egyig húzták a harangokat: elbúcsúztatták az óesztendőt és összekötötték az óesztendőt az újjal, majd aranyosvizet merítettek a kútból, vagy a forrásvízből. A kalotaszegi Magyarlónán, amikor megkondul a harang, tüzes kerekeket eregettek le a hegyről és kiáltották: "Boldog újévet!" Az idősebbek szerint minden évben gurítottak egyet, ezzel jelezték, hogy: "Tüzes kereken jött be az újév!"
Szilveszter éjjelén gombócfőzéssel, ólomöntéssel tudakozódtak a lányok jövendőbelijük neve és foglalkozása iránt. A szilveszteri időjárásjóslás az aznapi időből történt




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: