Emlékezetkiesés


Emlékezetkiesés

Tegyük fel, hogy egyik pillanatról a másikra teljesen váratlanul emlékezetkiesést szenvedek és ezzel párhuzamosan képessé válok átjárni a falon. Kérdésemre a pszichológus nagy vonalakban ismerteti, hogy mi állhat az emlékezet kiesésem mögött, de a falon való átjárásról szót sem ejtene. Nyilván nem azért, mintha a falon való átjárás képessége az emlékezet kiesés jelenségéhez tartozna, hanem azért, mert ezzel a résszel ő nem tud mit kezdeni, tehát figyelmen kívül hagyja (tipikus tudományos hozzáállás). Pedig a falon való átjárás képessége ebben a fiktív történetben szerves részét képezi az emlékezetkiesésnek, és a kettőt értelemszerű lenne egyetlen összetartozó dolognak tekinteni és úgy is kezelni.

Ha prózaibb esetről is van szó, amiről írok, a tanulság a következő történetben ugyanaz.

 

http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/neurologia/121681

 

Kiemelésem a történetből:

 

,,Alig múlt egy hete..Minden előzmény nélkül, hirtelen bekövetkezett emlékezetkiesésem nagy aggodalommal tölt el. Külföldön tartózkodtam, hazautazásom előtti este, barátok között, amikor azt kérdeztem: hol vagyok én most, mikor jöttem ide? De minderről csak az ő elbeszélésükből tudok, mind a mai napig. Azt mondták, minimum fél óráig tartott a furcsa állapot. Alkoholt nem fogyasztottam, csak egy Fanta narancslét ittam...

 

...Csak törve beszélek idegen nyelven, mégis ez idő alatt is úgy beszéltem, ahogy a barátaim megértettek engem. Nem pedig magyarul.. Annyira aggaszt a dolog.”

 

A pszichológus válasza:

 

,,Dr. Kalóczkai Andrea válasza az átmeneti zavartság témába

Kedves Kérdező! Átmeneti agyi keringési zavar zajlott feltehetően, ami a halántéklebenyt is érintette. Keressen fel neurológus szakorvost kivizsgálás miatt. Fertőzésre nem gyanakodnék, annak egyéb tünetei is szoktak lenni, láz, vérkép eltérések, egyéb tünetek. A vizsgálat során ki tudnak zárni egyéb, akár daganatos betegséget is, képalkotó vizsgálattal (CT, MRI).”

 

Ez is egy diagnózis. De a történet alapján fel lehet állítani egy képtelen változatot is erre: az agyi keringés zavara az idegen nyelvek gyors, tanulás nélküli elsajátításával járhat. Ez a megállapítás legalább annyira logikus következtetése a történetnek, mint a pszichológus diagnózisa. Sőt, még inkább az, mert míg ez az utóbbi figyelembe vette a történet minden részletét, addig a pszichológus válasza csak az emlékezetkiesésre szorítkozik. Amíg a pszichológus a diagnózisával lezárja ezt az esetet, addig, az én következtetésem megnyithatja a kérdések sorát. Mert miért tanul meg és felejt el az ember valamit egyszerre, és láthatóan egy azon okból?

Annyit tudok – a tudomány ellenében – az emlékezetről, hogy az emlékezet folyamata nem az agyban megy végbe és az emlékezést elindító akarat sem az agyban születik, de az agyban folyó kémiai folyamatok minden lelki-szellemi folyamatot befolyásolnak. Nem is vitatom a pszichológus válaszát. De ebben a történetben valaki olyan képességre tett szert, amivel korábban sem rendelkezett, tehát még csak nem is arról van szó, hogy vissza szerezte volna korábbi elfelejtett tudását, hanem hogy ez a tudás a semmiből jelent meg nála.

A semmiből jövő tudáásban nem hiszek, ugyanakkor az illető beszámolóját sem vonom kétségbe.  Mit lehet akkor mondani? A spiritiszták biztosan találnának valamilyen magyarázatot, ők ezzel foglalkoznak. Mondhatnák, hogy létezik egy kollektív tudás (nem kollektív tudásról beszélek), amiből megcsípett egy keveset az illető, amit a beszámolójában szóvá is tett. Talán a kollektív tudás létezik, de ebben nem nagyon hiszek. Akkor már a rózsakeresztesek mikrokozmosza inkább, amely mögött a Mátrixot tudom csak látni, de még ez a lehetőség is csal elvi, mert 100 %-os bizonyítékom nincsen erre. A mikrokozmosz megmagyarázhatja a semmiből támadó képességet, a arnációk láncolatával, az előző életekben szerzett tudásként. A Mátrix automatikusan feltételezi az itteni világ ,,emberének" külső tudását.  

Akár mi is, az ember testi-lelki kapcsolata világgal ma is rejtély, és éppen a pszichológus esete szolgál arra tanulságul, hogy a kaptafán néha túl kell nézni.   


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2016. január 3.
Nézettség: 596


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: