Brüsszelizmus


Brüsszelizmus

Brüsszelizmus

 

 Egy újabb fogalmat ismertem meg a mai hírekben: brüsszelizmus. A forrás itt:

 

http://vs.hu/kozelet/osszes/orban-szerzodest-modositana-a-brusszelizmus-ellen-0108?utm_source=hrstrt&utm_medium=rss&utm_campaign=main

 

,,Az európai uniós alapszerződés módosításának szükségességéről beszélt ismét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A „brüsszelizmus” kifejezést használta, ami szerinte lopakodó hatáskörelvonás a nemzetállamoktól. Ma ugyanis, ha felmerül bármilyen probléma az EU-ban, az első reflex az, hogy „azonnal európai megoldás kell, és vonjuk el a hatásköröket” a tagállamoktól. Orbán szerint ezt a „brüsszelizmust” nem lehet orvosolni alapszerződés-módosítás nélkül. A szerződéshez ma senki nem akar hozzányúlni, de Orbán szerint előbb-utóbb ez elkerülhetetlen lesz.”

 

Orbán Viktornak (O.V.) nem tetszik a diktatúra. Nem a saját diktatúrája, hanem az, ami őt is irányítja, az EU vezetőinek diktatúrája a tagállamok felett. Orbánnak igaza van, mint ahogy nekünk is (a népnek), hogy nem tetszik O.V. diktatúrája, amit sokan úgy hívnak hogy orbánizmus. Brüsszelt azonban ugyanúgy nem érdekli O.V. igazsága, mint ahogyan O.V.-t sem a nép igazsága.

 

Milyen alapon vár O.V. demokráciát az EU-tól, amikor ő is magasról tesz rá, ha kormányzásról van szó? De nem csak O.V. naivságáról van szó, hanem arról, hogy ő, mint a háttérhatalom embere nem ismeri a gazdáit, és főleg nem a hatalom természetét. Az EU sokkal erősebb minden téren – Magyarország nélkül – mint Magyarország. Tehát rajtunk láthatóan nem múlik semmi. O.V. legfeljebb csak álmodozhat. Azt viszont tudnia kellene, hogyha az erősebb diktál és nincs mód az erősebb leváltására, akkor marad O.V. számára diktatúra, akármennyire is nem tetszik neki. Ha viszont az EU még is valami csoda folytán demokratizálásra adná a fejét, akkor éppen az O.V.-hez hasonló diktátorok leváltásával kezdené, ezért mindkét lehetőség számára bukta. A harmadik rossz ebben a játékban az idő. Amíg O.V. legfeljebb csak emberöltőnyi idővel rendelkezik, addig az EU rendszere évszázadokat is megélne, ha az Isten és háttérhatalom is úgy akarná. A birodalmak alapítóinak van egy sajátságos sorsuk, amit Orbánnak is a figyelmébe ajánlanék még akkor is, ha ő nem alapított semmiféle birodalmat, hogy ami birodalmat egy ember alapított eddig, (p. Nagy Sándor, Atilla, Dzsingisz kán), az a birodalom az alapító halálával el is bukott. Ez kicsiben, vagyis a ártok esetében is. Annak idején pl. Antall József volt szinte egy személyben az MDF. Amikor ő meghalt, az MDF egy íztelen, szagtalan párttá vált. Valójában Antall halálával vesztett az MDF, a 2010-es parlamenten kívül maradása csak az agonizálásának végét jelentette.

O.V. két pártnak is arcot ad, a Fidesz és a KDNP. Aztán a Jobbik sem panaszkodhat, mert Vona Gábor ugyanaz a Jobbiknál, mint O.V. a Fidesznél. Az SZDSZ vezetői mind egy volt a sok közül, az SZDSZ egy volt a politikájával, és az nem névhez kötődött. Csak hát az SZDSZ szűnt meg a világ és az Isten nagy örömére. Az MSZP-nél is hasonló volt a helyzet, mint az SZDSZ-nél, legfeljebb az MSZP 2018-ban fog úgy járni, mint az MDF 2010-ben. Az erős magyar állam arcát tehát Vona és Orbán jelenti. Akik ha nem lennének, hasonló kategóriába sorolna a világ, mint mondjuk Szerbiát vagy Horvátországot.

 

Ezen kellene Orbánéknak elgondolkozniuk, mert minden elveszhet apránként, amit addig összegereblyézett.

Az is illúzió, hogy be lehet betonozni az orbánizmust annyira, hogy O.V. következmények nélkül szálljon ki a játékból. A távozása új helyzetet hozna és minden új helyzetben meg szokott indulni a harc az új helyekért. A törvény nem beton, hanem egyfajta tükörképe a pillanatnyi helyzetnek. Ha a helyzet megváltozik, akkor az előbb-utóbb a törvényekben is meg fog látszani. Ha O.V. meg akarná védni, tartani, amilye van, akkor tartóssá kellene tenni a jelenlegi erős vagy annak magyar államot. O.V. nélkül a jelenlegi elit előbb-utóbb a Nagy Sándor utáni Macedónia helyében találná magát. O.V. egyetlen dolgot tehet, ha -sarkosan fogalmazva - az ,,uralkodóban gyökeredző államot felcseréli a rendszerben gyökeredző államra, és amely állam biztosítani tudja O.V. rendszerének folyamatosságát. Ehhez az (is) kellene, hogy bármely országgyűlési képviselő visszahívható, de még inkább fegyelmezhető lehessen a választók részéről. De már a dolognak már ott kellene kezdődnie, hogy az országgyűlési szavazásnál ne csak egy képviselő mellett lehessen X-et húzni a szavazólapon, hanem egy  ,,ellene" rubrikában is, hogy ne csak a támogatói határozzanak egy-egy képviselőjelölt bejutásáról a parlamentbe, hanem annak ellenzőin is múljon. Mert O.V. jelenleg két millió támogatójának köszönhetően kormányoz, nyolc millió ellenében. A megoldás a brüsszelizmus ellen: az orbánizmus felszámolása - lehetőleg O.V. által. Nem lehetetlen, de majden az.

 


Szerkesztés dátuma: péntek, 2016. január 8.
Nézettség: 491


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: