Az amerikai nehézfegyverek telepítéséről


Az amerikai nehézfegyverek telepítéséről

Az amerikai nehézfegyverek telepítéséről

 

Húsba vágó hír, bár nem tűnik annak: 

http://vs.hu/kozelet/osszes/nagyon-felboszithetik-putyint-es-mi-is-segitunk-benne-0203?utm_source=hrstrt&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s0

 A hír lényegét ezekben a sorokban látom: 

,,Új, magyar szempontból kifejezetten kényes témával bővülhet február 17-én Orbán Viktor moszkvai tárgyalásainak napirendje. Barack Obama ugyanis egy friss hír szerint a jelenlegi négyszeresére, 789 millió dollárról 3,4 milliárd dollárra bővítené az amerikai védelmi kiadások Közép-Kelet-Európára jutó részét. A tervekről az amerikai védelmi minisztérium magas rangú illetékesei beszéltek a New York Timesnak.”

 A NATO-döntéseket lényegében Washingtonba hozzák meg, a többi ,,egyenjogú” NATO-tagnak csak a bólogatás joga jut. Ebből is látszik (és hányan leírták már), hogy Amerika a NATO-t saját érdekei érvényesítési eszközeként kezeli, ás a NATO-szövetség mögé bújva igyekszik saját háborúit vívni. vagy éppen előkészíteni a következőre. De nem egészen erről van szó, hanem egy NATO-megszállás reális lehetőségéről:

Ez nem egy »múlt kedden történt« eseményre adott gyors reakció. Ez hosszú távra szóló válasz arra a biztonságpolitikai kihívásra, amit ma Oroszország jelent Európára nézve” – mondta egy másik, névtelenségben maradó védelmi minisztériumi illetékes is.” 

Aki ebből nem ért, az semmit sem ért. Miért érzik jobban fenyegetve magukat az amerikaiak az óceán másik partján és ráadásul a világ leferősebb hadseregének birtokában, mint mi itt Közép-Európában a vicchadseregünkel. Aztán kicsit idegesítő, hogy a tartós amerikai katonai jelenlét a ,barátságos” 1944-es német megszállást juttatná az eszünkbe. Az is idegesítő tzdat, hogy a nálunk ..megtelepedni akaró" amerikai fegyveres erők erősebbek lehetnek a magyar haderőnél. A tartós amerikai jelenlét megszállás jelleget fog adni mindeképpen a dolognak, a megszállások minden következményével. A magyar haderőnél ütőképesebb idegen hadsereg jelenléte mindenképpen meg fog látszani a magyar politikán is. Más dolog a nehézfegyverk nélkül Colleen Bell előadása egy magyar egyetemen, és más dolog, ha azt az idetelepített amerikai haderő parancsnoka az ablakon keresztül is hallani tudja ugyan azt az előadást.

Orbánnak fel van adva a lecke. Egy gyakorlatilag megszállt ország miniszterelnöke a megszállók szemében csak eszköz lehet. Ahogyan eszköz volt Horthy is a németekében, a megszállás után. Akármilyen komoly képet vágna ilyen heklyzetben, attól csak bolha lenne egy dinoszaurusszal szemben. A harmadik Orbán-kormány és az egész orbáni renszer végét is jelenthetné az, hogy az idetelepedő amerikai katonai erő az erőviszonyokat láthatóvá tennék, és vele azt is, hogy Orbán mekkora súlyt képvisel valójában egy amúgy is nyomorékká szívatott országgal a háta mögött. Ez betenne az erős Orbán imidzsének is. Orbán ellenzéke és ellenzői poziciója megerősödne pusztán az ammerika jelenlét miatt. 

A NATO-megszállással (nevezhetem nyugodtan annak) cifra helyzet állna elő amúgy is nálunk. Orbán elhíresült Putyin-barát és Oroszország-párti lett, miközben éppen az ellenük irányuló NATO erőket kell majd az általa kormányzott országnak befogadnia. Két dolog lehetséges, vagy megtér Orbán az EU-nak és az Államoknak, vagy eltávolítják az amerikai haderő jelenlétében, mint a németek tették Horthyval, csak a korra alaklamazva. Orbánnak egyik sem egyik jó. A megtérés hiteltelenné tenné a magyarok előtt és éppen ezért az ellenzéke sem fog tőle félni. Ha eltávolítják Orbánt (nincs fizikai törvény, aminek ez ellentmondana), nem csak ő veszít el mindent, amit a hatalommal nyert, de a nép is egy Merkel-féle vezetőt kaphat a nyakába. Konklúzió: az amerikai hadsereg ha csak kis részének is az idetelepedését meg kell akadályozni a döntések szintjén, még az azt elhatározó NATO-döntés előtt. És nem csak nálunk, de minimum a V4-országok területére is. Most még Orbánnak áll a szélkakas. De ha az amerikai hadsereg megjelenik ezekben az országokban, lőttek mindenféle V4-összefogásnak.

Függetlenül a NATO-szerződés pillanatnyilag érvényes szövegére, a NATO idegen agresszió elleni védelem céljából jött létre. Tehát a NATO erőinek mozgását vagy gyakorlat indokolhatja,vagy leginkább egy kívülről feltételezhető támadási szándék. A tartós jelenlét az előbbi lehetőséget kizárja. Ha nincs bizonyítható veszély, és a támadásnak leginkább kitett ország lakossága sem érzi veszélyeztetve magát ilyen támadással szemben, akkor az amerikai nehézfegyverek telepítése a nyilvánosság előtt nem tartható. NATO-haderő (ami leginkább az amerikai haderőt jelenti) mozgása megalapozható indok nélkül sértené az ország szuverenitását (ez már érinti a nemzetközi jogokat). Erre hivatkozva a nehézfegyverek telepítését is akadályozni lehet jogi úton.

A jog nem golyóálló mellény, amelyről a puskagolyó is lepattanhat, hanem érv, amely a puskát tartó kezet lefoghatja. Orbánnak két olyan szövetségesre van szüksége, akikkel még mehet valamire: a nép és az igazság (a kettőt együtt a nyilvánosság). Nyilvánvaló bizonyítékokra van szüksége a Kormánynak arra, hogy Oroszország nem tervez háborút ellene vagy más NATO-tag ellen. Ezt a bizonyítékot megismertetni a nyilvánossággal, és népszavazás útján felhatalmazást kérni a néptől arra, hogy csak valamelyik NATO-tag megtámadása után viszi bele az országot a NATO oldalán egy lehetséges háborúba. Tekintve, hogy Oroszország ilyen támadást bolond lenne kezdeményezni a NATO ellen, ez jó időre elhalasztaná az amerikai nehézfegyverek telepítését. Ráadásul erről még a V4-ekkel is jó volna egyeztetni, mivel ők is hasonló cipőben járnak, így még az esetleges NATO-döntés előtt szükség lenne egy közös állásfoglalásra a részükről. Nem látszik nagy esélynek, de egy 5-ös lottónyereménynél reálisabb és a tét is jóval nagyobb.

A magyar (feltételezem nem csak ők) politikacsinálók nagy eséllyel a szerződések és azok mögött kötött esetleges titkos alkuk rendszerében gondolkoznak, és azt a lehetőség, amelyről írok, aligha érdekelne bárkit. De van a háttérhatalomnak olyan tulajdonsága, mit ajánlatos ismerni a kis országok politikusainak. A háttérhatalom a létezése óta nagy súlyt fektet a látszatra és az önkéntességre. Nem hív meg senkit, hogy dolgozzon neki jó fizetésért. Ez ki is derülne előbb-utóbb bárkiről, ha így lenne beszervezve. A háttérhatalom előre feltérképezi azt, aki megfelelő anyagnak néz ki, hogy a számára megfelelő szerepet el tudja játszani. Ha a háttérhatalomnak apácára van szüksége a tervéhez, nem az ördögöt öltözteti be annak, hogy a szoknya alól kilátszó paták lenullázzák a nagy terveit, hanem kerít egy igazi apácát, aki ingyen és teljes meggyőződéssel (tehát hitelesen) tudja eljátszani az apáca szerepét. Csak a helyzetet kell a háttérhatalomnak biztosítania az apáca tevékenységének biztosításához. A jó munka biztosított és a lelepleződés veszélye kicsi. Ilyen ,,apáca” a demokrácia vagy az államok szuverenitása is. Nem létezik egyik sem, pedig a polgár szinte kitapinthatónak érzi. Ha megtudnák az igazságot, hogy az országokat egy kéz irányítja, a világrend összeomlana a népek ellenállásán. Egy áléletrajzi könyvben (Julius Andan: A világ a színfalak mögött) az alábbiakat:

 

,,Máglyákkal, köztéri kivégzésekkel, nyilvános kínhalállal rengeteg embert rá lehet venni arra, hogy essenek térdre, kulcsolják össze a kezüket, és kántáljanak.

De ettől még nem fognak hinni.

Egy gondolat elfogadtatásához más eszköz kell, az erőszak itt nem működik.

Nem számít, milyen hitelesen színleli valaki, hogy elhitt mindent – nem hitt el semmit, és csak azért játssza el a szerepét, hogy túlélje a kalandot.

De szemernyi hit sem lesz benne.

És amíg nem hisz, amíg nem vallja igaznak a felkínált hazugságot, egy külső erővel kell féken tartani.

Ha a hazugságot elhitte, a külső erőre nincs többé szükséges.

Mert ha a hit már kialakult, onnantól ő maga fogja féken tartani saját magát.”

 

Hát a demokráciának, az országok és népek szuverenitásának látszatára olyannyira vigyázó háttérhatalom aligha vállalná a veszélyt, hogy semmibe vegye a népek akaratát (minél több, annál jobb), ha az a szavazás útján a nehézfegyverek telepítése ellen, vagy annak korlátozása mellett foglalna állást, mert ezzel csak a demokráciák igazi arcáról rántaná le a leplet. Lehet, hogy új utakat keresne a célja eléréséhez, de az semmi esetre sem a népekkel szembeni nyílt konfrontáció lenne. Orbánnak azt kellene tennie, amit a mesebeli Julis Andan tett, szembe fordulni a ,,felsőbb kaszttal” és még idejében kikérni a nép állásfoglalását az amerikai nehézfegyverek tartós telepítéséről, akár szavazás, akár a szokott ,,levelezés”útján. Ez itt és most jelentős győzelemnek. Orbánnak és főleg nekünk is. 

 

 

 

 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2016. február 3.
Nézettség: 379


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: