„GYÚRUNK VAZZE” Azaz egy kis Disznótoros hangulat. Kolbásztöltés Landberger Feri Barátomnál


„GYÚRUNK VAZZE”  Azaz egy kis Disznótoros hangulat.  Kolbásztöltés Landberger Feri Barátomnál

 

 

 

 

 

 

 

„GYÚRUNK VAZZE”

Azaz egy kis Disznótoros hangulat.

Kolbásztöltés Landberger Feri Barátomnál

 

 

 

    2016. 02. 13 – án délelőtt a Párommal együtt hivatalosak voltunk kolbásztöltésre Feri Barátomékhoz. Egy kis Disznótoros hangulatú összejövetel volt, ahol most csak egy tetemes mennyiségű kolbásztöltelék várt arra, hogy majd idővel ízletes, füstölt finomsággá nemesedjék. Előző este házigazdáink már összegyúrták a masszát, de most miránk várt még a sor arra, hogy finomítsunk rajta egy kicsit. A komoly művelethez három derék ifjú ember, beleszámítva magamat is a 68 évemmel, veselkedett neki a dolognak a fedett és nyitott előtérben. Az idő esős, borongós volt, de ez minket egyáltalán nem zavart. A másik két Barát közül az egyik Tar Béla komoly dobkészítő, aki a böllérkedésben is járatos és természetesen a házigazdánk Feri.  Mi is megkóstoltuk az éjszaka eléggé összeérett és megszikkadt anyagot. Béla Barátunk egy kis sóhiányt érzett ki még belőle, én pedig célozgattam rá, hogy minálunk annak idején mikor Szüleimmel disznót vágtunk, egy kis csípős állagot is szoktunk adni a kolbásznak. Feri azonnal tüsténkedett ez ügyben, mi pedig Bélával átgyúrtuk újfent a tölteléket és mikor megfelelőnek találtatott a massza mindenki által, akkor kezdődött csak meg az igazi kolbásztöltés.

    A munkálatok során természetesen nem maradhattak el a régi falusi, tanyasi disznóvágásos történetek sem, amelyeknek elengedhetetlen tartozéka volt a finom házi pálinka. Jelen esetben azonban nekem kellett meghozni az „áldozatot” ezen a téren, mivel Barátaimnak aznap még további gépkocsivezetői teendőik voltak, éppen ezért „jobb a Békesség” jeligével, csak szagolgatták a nemes itókát. Asszonyaink ez alatt a konyhában beszélgettek, mivel ide nem kellett segítség. Közben az Erdélyi Csorbaleves is fődögélt, amire Feri Párja Marika felügyelt és a munkálatok közben kisebbre sikeredett kolbászból is serpenyőbe került sütésre az Ebédhez a kóstoló.

     Azért, hogy az eseményt bizonyítani tudjuk, természetesen szokásunkhoz híven nem maradhatott el a fényképes archiválás is a nagyérdemű közönség számára, amelyet Párommal, Terikével végeztünk el. Az első felvételeket én készítettem mobillal, mikor még tiszta volt a kezem gyúrás előtt, a többit pedig a Párom Kiss Terike. Munka végeztével kezet mostunk és asztalhoz ülve jóízűen ettünk a finom Csorbalevesből és a frissen sült kolbászból és hurkából, ami ugyan nem ma készült, de az is nagyon finom volt. Többféle pogácsa került az asztalra a főétel mellé, de egy kis pálinka, söröcske és borocska most is rendelkezésre állt az étkek közé, kivételt képeztek sofőrkötő Barátainkat, ami a megkóstolásukat illeti. Sajnos viszonylag korán fel kellett kelnünk az asztaltól, mert délután még egy nagyon fontos eseményre kellett mennünk. Terike Középiskolás Nagylány unokájának volt a Szalagavató Ünnepsége.

 

A fényképek az alábbi linkre kattintva megnézhetők:

 

https://www.facebook.com/balint.v.ifjnagy/media_set?set=a.1719084228309354.1073741853.100006233804571&type=3&pnref=story

 

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2016. 02. 15. Hétfő Délelőtt 10: 05


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2016. február 15. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 699


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: