13:1 a magyarok javára!


13:1 a magyarok javára!

1927

 

Magyarország – Franciaország 13:1

Harmincötezer főnyi közönség jelenlétében katasztrofális vereséget szenvedett a francia csapat a magyar válogatott csapattól, amelyet a publikum ujjongása a végsőkig fanatizált.

Harmincnyolc fokos meleg pörzsölte vasárnap délután a főváros közönségét, de a sportimádókat – több, mint harmincezer embert – ez nem akadályozta meg abban, hogy autókon, villamosokon és gyalog vándoroljon az Üllői-pálya felé.

Öt órára már közel harmincötezer főnyi futballrajongó övezte a küzdőteret, ahová lázas izgatottsággal várták a franciákat, akikről mindenki tudta, hogy rendkívül udvarias emberek, de a zöld gyepen kemény legényeknek fognak mutatkozni, mert a francia futballisták az úgynevezett „rámenős”, vagy másképen „latin” stílusnak a tipikus képviselői.

A szerencse a franciáknak kedvezett és így a magyar csapat pont 6 órakor a bécsi Retschury vezetésével erős nap és szél ellen kezdte a játékot.

A csapatok fölállítása egyébként a következő volt:
Magyarország: Weinhardt – Fogl II. Fogl III. – Pesovnik, Kvasz, Rebró – Schmiedt, Takács, Orth, Skvarek, Kohut.
Franciaország: Cottonet – Wallet, Rollet – Darboc, Dedleu, Wild – Dewaqucz, Lieb, Sottault, Taisne, Galley.

Orth ideálisan kiadja a labdát Kohutnak és már fél perc múlva a francia kapusnak védenie kell a hálóját. Újabb fél perc és egy ragyogó Orth-akció ragadja tapsra a közönsége, amely vasárnap nemcsak a melegben, de győzelmi mámorban is fürödni akart.

A franciák rendkívül gyorsaknak mutatkoztak és az első lendületes magyar roham leszerelése után már ők állnak Weinhardt hálója előtt és a második percben kritikus helyzetbe került a magyar kapu. Egy percre rá Kohut kitör, de éppen a lövés pillanatában fölvágják.

– Tizenegyes!!!! – ordít a tömeg, de a „mérlegelő” bécsi bíró nagy hidegvérrel csak kornert ítél. Ezután párperces francia támadás következik, mert a magyar födözetsor rendkívül merev és egyetlen egy leadása sem jut el csatársorainkhoz, közvetlen védelmünkben pedig a Fogl-pár idegeskedik és csak „jubileumi”hosszú rúgásaikkal tűnnek ki.

Amikor egy-egy labda Orthoz kerül, pillanatok alatt meleg helyzet támad a francia kapu előtt, de részben a francia kapus bátorsága, részben pedig a szerencse következtében gól még nem esik.

Lassanként mind kifejezettebb lesz a magyar csapat fölénye. A tizedik perctől kezdve jó ideig valósággal pergőtűz alatt áll Cottener kapuja és a fölizgatott tömeg minden pillanatban gólt kiabál, de csak kornerek esnek, amelyekből azonban gól nem születik.

A 15. percben kiszabadul a francia csatársor és Lieb hosszú lövése erősen próbára teszi Weinhardt tudását. Közvetlenül utána a pálya közepéről szabadrúgást ítél a bíró a mi javunkra. Orth Schmiedthez vágja a labdát, aki pontosan centerez és a berohanó Takáts olyan mintaszerű gólt lő, hogy utána rég nem látott viharos lelkesedés tölti be a nézőteret.

 

huszadikszázad


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2016. február 22. Szerkesztette: Fazekas Piroska
Nézettség: 1,117


   







Tetszik  

Megjegyzések

Fazekas Piroska
hétfő, 2016. február 22. 18:59
1926
huszadikszázad



Magyarország – Csehország 2:1 (1:1)



Huszonöt esztendős jubileumára készül az MLSz díszközgyűléssel, díszlakomával és egyéb ünnepségekkel. Ki hitte volna, hogy ennek a negyedszázados jubileumnak olyan fenséges nyitánya lesz a cseh-magyar mérkőzés? Banális, szürke ünnepnek készült a jubileum, hiszen már elparentálták a magyar futballsportot.

Glóriája régen lehanyatlott, az egész ország sportközvéleménye újabb vereségre készült el, a magyar tehetség, a magyar virtus azonban csak szunnyadott és amikor a legnagyobb tét forgott kockán, akkor dőlt el a már annyiszor elparentált magyar labdarúgósport javára.

A helyválasztásnál a cseheknek kedvez a szerencse s mi játszunk nappal szemben és enyhe szél ellen. A csapatok felállanak és csak most vesszük észre, hogy Grosz II. helyett Senkey I. a balbekk, tehát a két együttes összetétele így fest:

Csehszlovákia: Planicka – Hoyer, Perner – Kolenaty, Carvan, Kádár – Fieischmann, Hajny, Silny, Dvoracek, Jelinek.
Magyarország: Fischer – Fogl II., Senkey I. – Furthmann, Kléber, Borsányi – Braun, Takács, Pataki, Schlosser, Kohut.

Mauro bíró sípjelére Pataki indítja útjára a labdát. Jobbra hosszan kiadott labdáját Braun fogja, de a cseh halfsor szereli. Az előreadott labdára Kléber későn startol. Dvoracek elhúz mellette, áttolja a labdát Hajnyhoz, Fogl II. ráfut és a labda kornerre perdül, amit azonban a bíró nem ad meg.

A 8. percben Dvoracek ellöki Klébert, amit a bíró lefúj, a védelem megáll és Silny gólt rúg, amely természetesen érvénytelen. A 10. percben Kohut a határvonalon túl fogja a labdát, amit Schüssler későn int le, s a közönség elégedetlenségének hangosan ad kifejezést.

A 13. percben hibás taccsdobás miatt Kohut szabadrúgást irányít a kapu elé. Schlosser fejjel továbbít, de Fisnicka a léc alatt elfogja a labdát. A 15. percben Kolenatytól Pataki elveszi a labdát, szökteti Kohutot, Perner ráfut, de ő is elvéti azt, mire Kohut tiszta helyzetből hatalmas lövést küld kapura, s Fisnicka kornerre védi.

A 17. percben Dvoracek kézzel viszi el a labdát a bekkek elől, amit Mauro nem vesz észre, de jó helyzetben elveszti a labdát, és Fuhrmann elé kerül, ez azonban zavarában Jelinekhez tolja, akinek közeli lövése szerencsére kevéssel a kapu fölé jut.

Egy perc múlva Takács gyönyörűen szökteti Braunt, akinek beadására Schlosser nagyszerűen startol és kapásból éles lapos lövést küld a kapura s a menthetetlennek látszó labda a kapufáról pattant vissza Braun elé, akinek lövése magas.

A 25. Percben Fogl II. kissé könnyen vesz egy labdát, amit Fieischmann elszed tőle, de közeli lövése kapufát ér, majd a védelem tisztázza a nehéz helyzetet. Egy percnél későbben Kolenaty hosszú fejesét a védelem elnézi, amire Silny startol rá s miután kézzel félrelöki Senkeyt, de is fejeli a labdát, de Mauro már előzőleg lefújta az akciót.

A 27. percben a cseh csatársor óramű pontossággal viszi le a labdát a magyar kapu elé, de Dvoracek rosszul gurított labdájával ér véget akciójuk. A 29. percben Fuhrmann megsérül, két percre ki is áll, távolléte alatt P. Szabó jön be a pályára.




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: