RÉGI SZÉP FALUSI DOLGOS HÉTKÖZNAPOK Részletek Édesapám Nagy Bálint Bakonyszentkirályi Parasztköltő Életrajzi kötetéből


RÉGI SZÉP FALUSI DOLGOS HÉTKÖZNAPOK  Részletek Édesapám Nagy Bálint Bakonyszentkirályi Parasztköltő Életrajzi kötetéből

 

 

 

 

 

 

 

RÉGI SZÉP FALUSI DOLGOS HÉTKÖZNAPOK

Részletek Édesapám Nagy Bálint Bakonyszentkirályi Parasztköltő Életrajzi kötetéből

 

 

      „…A szüleim sokat megtanultak a nagyszüleimtől. A régi öregeknek sok volt a tapasztalatuk. Minél öregebbek voltak, annál több volt az élettapasztalata is. Meg lehetett tanulni tőlük a gazdálkodást. A szüleim ugyanúgy szántottak – vetettek, mint a nagyszüleim, ugyanúgy ment náluk minden. Csak az volt a különbség, hogy öregapámék még lóhúzóval csépeltek, később ez aztán eltűnt, és jöttek a nagy cséplőgépek. Akkor már könnyebb volt. De ők is ekével szántottak, a derekukra kötött vászonlepedőből szórták a magot. Olyan jól tudtak vetni ezek a régi parasztok, hogy a gép se vet különbül! Még csak 2 szem se esett egy helyre! Én is megtanultam ezt az édesapámtól. Megfigyeltem. Belemarkolt a magba, és az ujjai közül repítette széjjel. Az aprómagot, a lucernát, a lóherét meg csak 3 ujjal kellett szórni. És olyan pontosan esett az a mag mindenhová…! Azért mondom, hogy művészet volt a régi parasztélet is! Mindent tudni, hogy hogyan jó…

       De nem csak gazdálkodni tanultam meg édesapámtól. Azt, hogy énekelni, mulatni tudok, azt annak tulajdonítom, hogy édesapám famíliája Vanyolán igen – igen jó mulató, jó nótás volt. A szomszéd faluból, Bakonyságból voltam egyszer szanatóriumban egy sági emberrel, az is azt mondta, hogy a Vanyolai legények az egész környéken híresek voltak arról, milyen jól tudnak mulatni. De tényleg, el szoktunk menni a búcsúba – milyen mulatások mentek ottan! Édesapám víg kedvű volt mindig. Emlékszem gyerekkoromban a tűzoltóbálokra, ő szokta rendezni, mint tűzoltóparancsnok. Húzták a cigányok, mulatott édesapám. Meg aztán a gyümölcs – és virágnemesítés, oltás is édesapámról maradt rám.

      Egyszer Csetényben volt valami kommunista nagygyűlés, és innen a faluból sokan elmentek rá kocsival. A református pap is elment a parasztokkal. Kiss Jánosnak hívták. Ezért aztán kidobták a hivatalából. Felvidéki volt, itt Győrön túl nem messze, a Csallóközben lakott, aztán hogy a főpapok kidobták innen, ott a falujában, a cseheknél befogadták. Épp a múltkor beszélgettem a tiszteletes úrral erről. Ráakadt arra a jegyzőkönyvre. Az öregapám kurátor volt akkor, és a presbitériummal ő is ott volt az egyházkerületi tárgyaláson. Ki akarták menteni – védeni, de nem lehetett: Sajnálták, mert jó pap volt. Valamikor a háború után, 1920 körül, 75 éhező munkásgyereket hozatott ide Pestről Szentkirályra. Azt mondták, hogy nincs mit enni Pesten. A pap meg felvállalta, hogy a református egyház fél évig eltartja őket. Itt is voltak, házaknál elszállásolva. Minálunk is volt egy leány. Ilyen pap volt ez, de hát kitették őt innen a főpapok.

      Aztán meg azért sem lehetett itt édesapám semmi se, mert öt évig Kanadában volt, megszűnt a szavazati joga, pedig magyar állampolgár volt. Édesanyám is víg kedélyű asszony volt. Fiatal korában sokat mesélt, nótázott. Régi nótákat is tudott, öreganyám meg főleg! Mikor Gyula hazajött Pápáról, mindig mondta öreganyám neki, hogy „Vedd elő édes fiam a hegedűt!” Danolgatott…”Maros vize folyik csendesen, Hullámzó Balaton tetején.”Rászólt a Gyulára, mikor a kottából hegedült, nyikorgott: „Te édes fiam, miért ilyen bolondságokat muzsikálsz?”

„Öreganyám, maga nem ért ehhez.” Hát nem is értettünk.

      Egyszer katonakoromban meglátogatott édesanyám. Győrszabadhegyen voltam katona, ők Győrbe mentek, és nem messze volt a győri úttól a laktanya, hát eljött. Jön a küldönc az őrségről: „Gyere ki, mert itt van a nővéred!” „Nincs nekem nővérem – mondom-, két gyerektestvérem van.” Ki lehet ez? Hát édesanyám volt. Sokáig igen fiatalos, jó derék egy asszony volt. 19 éves korában ment férjhez, 20 éves korában szülte az idősebb bátyámat. 86 évet élt, de még 80 éves korában is eljárt ám kapálni!...”

 

Nagy Bálint

 

https://www.facebook.com/balint.ifjnagy/media_set?set=a.1195260333841941.1073742204.100000739572377&type=3&pnref=story

 

 


Szerkesztés dátuma: péntek, 2016. április 22. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 689


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: