„BAKONYERDŐ”


„BAKONYERDŐ”

 

 

 

 

 

 

 

„BAKONYERDŐ”

 

 

   1936 – ban Áldott Emlékű Édesapám, Nagy Bálint Bakonyszentkirályi Parasztköltő 22 éves volt. Ekkor már elég sok verset írt és nekem hála Istennek sikerült 16 éves korától összegyűjtenem és megőriznem a kéziratait. Mint ahogyan manapság sem, akkor meg kiváltképpen nagyon nehéz volt kiadatni verseket annak, akinek nem volt valamilyen támogatója, aki a költségeket átvállalta a költő helyett.

Bakonyszentkirályon abban az időben a helybéli zsidó kereskedők több Panziót is üzemeltettek. Az itt nyaraló Budapestiek is vittek magukkal a verseiből. A Kellner család Panziója ott volt nem messze Édesapám Szülőházától és Aladár (Aladár bácsit még én is személyesen ismertem. 1956 – ban disszidáltak Amerikába. 1980 – ban Édesapámat kivitette egy hónapra, de Ő csak két hetet bírt ki és hazajött, mert akkora honvágya volt) gyermekkori barátja volt Édesapámnak és szerették a verseit is. Éppen ezért vállalták egy kis verses füzet kiadásának a költségeit, amely azután még ugyanebben az évben nyomtatásra is került Pápán Drach Márton Könyvnyomdájában „Bakonyerdő” – címmel.

   Az akkori kiadásból sikerült megőrizni két darabot, amely még Édesapám életében hozzám került megőrzésre. Ebben a kis kötetben az 1930 – 36 között írt verseiből került bele egy kis válogatás. Azok számára, akik kedvelik a Parasztköltők írásait, illetve Édesapám ifjúkori műveit is szívesen olvassák, ma beszkenneltem a kötetet fotófájlban, amelyet meg lehet tekinteni, vagy a jobb olvashatóság miatt letölteni és ott felnagyítva tanulmányozni.

Remélem, hogy ezzel örömet tudtam szerezni azok számára, akik még ezekkel az írásaival nem találkoztak, illetve csak pár darab került bele az újkori kiadásokba.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2016. 05. 10. Kedd Délután 15: 40

 

A verseskötet az alábbi linkre kattintva elérhető:

 

https://www.facebook.com/balint.ifjnagy/media_set?set=a.1207596199275021.1073742210.100000739572377&type=3&pnref=story

 

 

 

 

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2016. május 10. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 752


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: