NAGY BÁLINT BAKONYSZENTKIRÁLYI PARASZTKÖLTŐ VISSZAEMLÉKEZÉSEI Édesapámra emlékezve halálának 18. évfordulóján


NAGY BÁLINT BAKONYSZENTKIRÁLYI PARASZTKÖLTŐ VISSZAEMLÉKEZÉSEI  Édesapámra emlékezve halálának 18. évfordulóján

 

NAGY BÁLINT BAKONYSZENTKIRÁLYI PARASZTKÖLTŐ VISSZAEMLÉKEZÉSEI

Édesapámra emlékezve halálának 18. évfordulóján

 

 

   Édesapámról, Nagy Bálint Bakonyszentkirályi Parasztköltőről, még életében készült egy két részes életrajzi film. Ez még akkor történt, amikor Bakonyszentkirály és környékén elindult egy értékmegőrző folyamat. A régmúlt emlékeit gyűjtötték egybe három község, Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop és Csesznek lakosainak segítségével, az Országos Közművelődési Intézet személyes iránymutatásával. Ebben nagy érdeme volt dr. Vercseg Ilonának és Varga A. Tamásnak, az Intézet munkatársainak. A kutakodás eredményét négy kötetben örökítették meg 1984 – 1992 – között, Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Csesznek
Közérdekű Közösségi Kalendárium néven.

  A kétrészes film az 1985 – 86 – os kötet hangos mellékleteként jelent meg, akkor még videokazettás formában. Édesapám egyébként kezdettől fogva mindig szívesen szervezte, gyűjtötte az anyagokat, írta a történeteket, verseit a kiadványok részére és igen nagy segítsége volt az Intézet munkatársainak, hiszen mindhárom falut nagyon jól ismerte már fiatal korától kezdve.  Elnöke volt a Kalendárium Baráti Kör Bakonyszentkirályi csoportjának is.

   Az Országos Közművelődési Intézet, akkor már Országos Közművelődési Központ Módszertani Intézete néven és az ő kiadásukban sok - órányi hangfelvételt is készített Édesapámmal, amiből aztán megszületett az életrajzi kötete is, amely 1990 – ben jelent meg, Hol van már a paraszt? – címmel. A filmeket megnézve és a könyvet elolvasva megismerhetjük egy kis Bakonyi falu lakóinak mindennapjait, beleértve természetesen a családomét is, az 1900 – as évektől kezdve a könyv megszületéséig. Ma már olyan dokumentaritása van ennek, hiszen a mai falu arculata teljesen eltérő ahhoz képest, ami a visszaemlékezésekből kibontakozik.

   Ismételten meg szeretném köszönni dr. Vercseg Ilonának és Varga A. Tamásnak (sajnos Ő már nem lehet közöttünk) és az akkori Intézet közreműködő munkatársainak az áldozatos munkáját, amit tettek a három településért, nem utolsósorban Édesapámért.

 

Az elkészült filmek az alábbi linkre kattintva megnézhetők:

 

https://www.youtube.com/watch?v=nEQsFANF_3g

https://www.youtube.com/watch?v=Pm1eByjAsOc

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2016. 06. 06. Hétfő Délután 16: 45

 

 

 

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2016. június 6. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 828


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: