TATAY SÁNDOR VÉLEMÉNYE ÉDESAPÁMRÓL, A PARASZTKÖLTŐRŐL


TATAY SÁNDOR VÉLEMÉNYE   ÉDESAPÁMRÓL, A PARASZTKÖLTŐRŐL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TATAY SÁNDOR VÉLEMÉNYE

 ÉDESAPÁMRÓL, A PARASZTKÖLTŐRŐL

 

  Édesapám is gyarló földi ember lévén olyan volt, aki szerette azt, ha a Magyar Irodalom Kiválóságai elismerték, hogy van jogosultsága a Parasztköltészetnek és el is ismeri a tevékenységüket. Igaz, kevesen voltak, de akik megtették, azok elismerték azt is, hogy hiánypótló a tevékenységük a Magyar Irodalomban. Ezek közé tartozott a Bakony szülötte Tatay Sándor író, akit személyesen is volt szerencsém megismerni, mikor Szülőfalumban járt az 1980 – as években és dedikálta a meglévő könyveit, amelyek nekem is megvoltak.

   Édesapám nagy tisztelője volt, éppen ezért jól eső érzéssel fogadta az írónak az Élet és Irodalom 1987. február 13. – i számában a Szentkirályi Kalendárium. c. írását. Ebben a híres prózaíró így vélekedett a Bakonyszentkirályi Parasztköltőről:

„Nem marad ki a költészet sem. Szentkirály öreg parasztköltője, az ismert Nagy Bálint, olyan szenvedéllyel viseli szívén szűkebb hazája sorsát, mint Veres Péter az országét. Közéleti szerepével is. Rá nem érvényesül a közmondás: Senki sem próféta a saját hazájában. Ő éppen ott az.”

   Az Oktatáspolitika máig adós azzal, hogy a Népi költészet, ezen belül az általam legszebbnek tartott és Gyöngyszemnek nevezett Parasztköltészet is megkaphassa méltó helyét és odakerüljön, az őt megillető helyre. A Tankönyvekbe, mégpedig úgy, hogy kimondva azt, hogy ne csak az Akadémikusnak, iskolázottnak titulált költőket ismerje meg a feltörekvő nemzedék, hanem azokat is, akik ha kevés iskolázottsággal, de mégis maradandót alkottak. Édesapám kiemelkedően olyan szinten végezte a paraszti munka mellet, ezt a lírikus tevékenységet, amely gyönyörű Ódákban, Elégiákban és Szonettekben is megmutatkozott, pedig csak hat elemi iskolával rendelkezett. ( Természetesen én lehetek elfogult, mert a fia vagyok Nagy Bálintnak, de már más írásomban is elmondtam, hogy Mécs László a híres katolikus papköltő Tatay Sándorhoz hasonlóan szólt Édesapám költészetéről.)

    Optimista vagyok, és talán még megérem azt, hogy az unokáink, vagy azok gyermekei a tananyagban kötelező jelleggel olvashassák a műveiket.

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2014. 09. 05. Péntek délelőtt 9: 50

 

A fényképen Tatay Sándor íróval  vagyok látható Bakonyszentkirályon az 1980 - as években



Szerkesztés dátuma: hétfő, 2016. szeptember 5. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 558


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: