HOL A HELYE AZ IMÁNAK?


HOL A HELYE AZ IMÁNAK?

 

 

 

 

 

 

 

 

HOL A HELYE AZ IMÁNAK?

 

 

     Megboldogult Apai Nagybátyám Nagy Gyula református lelkész volt, aki az egyik prédikációjának a következő címet adta: „Az imádság megért.”

Az elmúlt évtizedek során többször is átolvastam az 58 évvel ezelőtt írt sorait, amelyekben megvizsgálta az imádkozás jelentőségét, annak hármas tagozódását:

 Mit jelent imádkozni?

 Hogyan kell imádkozni?

 Miért kell imádkozni?

Az akkori szavai közül legjobban az fogott meg, hogy – hogyan kell imádkozni, azaz:

 

HOL A HELYE AZ IMÁNAK?

 

     Egy régi mondás erről így vélekedik:

„Hinni csak a templomban szabad!”

      Ez a mondás valójában felér egy örök igazsággal, mert az ima a hittel való élés megszokott formája a templom, az Isten háza volt a történelem során. Ezen belül az imádság, a közösségben végzett lelki gyakorlat volt a legismertebb lehetőség. Valóban csak ez lenne az egyedüli, az idvezítő, az igazi imádságos, biblikus formája az imának? Saját tapasztalatból tudom, hogy Istenhez bármikor, bárhol és bármilyen formában fordulhatunk imáinkkal. Nála mindenkor meghallgatásra találunk.

     Mindenkinek legyen meg a maga hite és meggyőződése szerint!

Szeresse úgy az Istenét, ahogyan ő azt elképzelte magának. Ha úgy gondolja, hogy ezt csak a mindennapi templomi imával, a lelkész segédletével tudja csak megtenni, az tegyen úgy!

Aki otthon, a magányban bezárkózva, elmélkedve, Bibliát olvasgatva, meditálva magában imádkozva tudja megtenni ugyanezt, legyen meg az ő hite Szerint!

Vagy esetleg a pusztába, erdőbe vonulva teszi ugyanezt, mint az Úr Jézus Krisztus, legyen meg az ő hite szerint is!

 

HOL A HELYE AZ IMÁNAK?

 

   Templomban, otthon, pusztában, erdőben, vagy útközben, a lényeg ugyanaz legyen:

Teljes szívünkkel, odaadással, igaz hittel tegyük azt!

Tapasztalatból tudom, hogy a templom, külsőségeiben természetesen mindenekfelett álló lehetőség, de a mai rohanó világban igaz hittel, két istentisztelet között is lehet az Úrhoz fohászkodni valamilyen személyes módszerrel:

     Pld: Hajnali öt óra körül munkába menet a buszmegálló felé. A rendelkezésre álló kb. Tíz percben olyan elmélyülten lehet az Istenünkhöz fohászkodni, hogy szinte észre sem vesszük az idő múlását. A viszonylagos hajnali csendesség pótolja a látványosabb harang szavát, de jótékonyan körüllebegi az imánkat. Ettől felszabadultan, frissen, hitünkben megerősödve lehet felszállni a buszra minden reggel.

 

HOL A HELYE AZ IMÁNAK?

 

   Bárhol, ahol azt teljes szívvel és meggyőződéssel tudjuk megtenni.

„Az imádság megért.” – Isten mindig megért és meghallgat!

„Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved… Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen!”

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Zirc. 2008. 01. 22

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2016. november 21. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 643


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: