„BAKONY, TE SZÉP HAZÁM”


„BAKONY, TE SZÉP HAZÁM”

 

 

 

 

 

 

 

 

„BAKONY, TE SZÉP HAZÁM”

 

       Idős ember  volt már Édesapám, amikor Bakonyszentkirály és környékén elkezdődött egy értékmegőrző folyamat. A régmúlt emlékeit gyűjtötték egybe a  három község lakosainak segítségével az Országos Közművelődési Központ személyes iránymutatásával. Ebben nagy érdeme  volt dr. Vercseg Ilonának és Varga A. Tamásnak Budapestről. Az értékmegőrző folyamat eredményét négy  kötetben örökítették meg 1984 – 1992 között  Közérdekű Közösségi Kalendárium -  címmel. ( Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Csesznek községek régmúlt emlékeit, jelenét, jövőjét, elképzeléseit tartalmazták a  könyvek). Mindig szívesen szervezte, gyűjtötte az anyagokat, írta a történeteit, verseit a kiadvány részére. Elnöke volt a Kalendárium Baráti Kör Bakonyszentkirályi Csoportjának is. Az 1985 – 86 – os kötet irodalmi mellékleteként megjelent „Bakony, Te szép hazám” – címmel egy  vékony kis verseskötete is. A címadó versben így  vall szülőföldjéről:  Bár lenne sorsom könnyes, alázott,/ Nem, nem mennék én innen soha  sehova./ Bölcsőmre ősrengeteg vigyázott,/ Nem lehetnék hűtlen, soha, soha. / Karjaidban, Bakony, te  szép hazám.

       Ugyanebben a  kötetben így vall magáról és életéről:  Az első világháború vérzivataros idején születtem, a vadregényes bakonyi hegyek, erdőségek mélyén zúgó és lágy csendű ölében, ebben a  kis, tiszta álmodó faluban Bakonyszentkirályon. Minden fajtám parasztszármazású volt és  kálvinista… Aztán iskolába  mentem, elvégeztem a  református elemi iskola hat osztályát. Ez az iskola egy  különleges iskola  volt. Még mindig érződött rajta, hogy talán másfél évszázaddal ezelőtt is a  híres pápai Református Kollégium fiókiskolája volt és  abban az időben itt latin nyelvet is  tanítottak. Én nagyon szerettem volna a pápai kollégium tanulója  lenni, de  a  szüleim nem bírták a taníttatást, még a s ok kedvezmény mellett sem, amit az iskola tanulóinak adhatott… Én itthon maradtam parasztnak. Ez a foglalkozás nagyon szép volt a számomra, állandóan a pacsirtahangos gyönyörű Természet édesen zsongó ölében dolgozhattam. Szinte csodálatosan beleremegtem a  Nap  fölkelte és  Naplemente örök szépségű játékába… Sohase  voltam úgy, hogy most ráérek és verset írok. Szántás közben az ekeszarvnál sokszor le  kellett állnom és írni kellett. Zsebemben állandóan hordtam egy  papírdarabot és  ceruzát… Aztán háborúba vittek. Mint lovas tüzér szakaszvezető ott voltam a Don kanyarnál (Uriv, Voronyezs) végigjártam azokat az iszonyatos, vadul sikongó, zimankós orosz hómezőket. Siralom volt benne  élni, hogyan pusztultak el ezredek, zászlóaljak és ütegek… És érezni idehaza édesanyák, hitvesek, gyermekek és az egész ország zokogását, köztük az enyémekét is. Utoljára hazatértem és  most itt élek csendes kis falumban Bakonyszentkirályon, mint a Váralja Termelőszövetkezet nyugdíjasa. Megjártam Amerikát is, egy innen kivándorolt gyermekkori jó barátom vendégeként. ( Ő adta ki 1936 – ban a Bakonyerdő  - c. verses füzetét), amely megnézhető, elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1034210073283273&type=1

   A kis kötetet is beszkenneltem és most közzéteszem azok számára, akihez annak idején nyomtatott formában nem jutott el, vagy később ismerkedtek meg Édesapám költészetével.

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

2017. 02. 23. csütörtök Délelőtt 9: 35

Az egész kötet megnézhető az alábbi linkre kattintva:

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1281436201893991&type=1

 

 

 

 


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2017. február 23. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 785


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: