25 ÉVES ÁLTALÁNOS ISKOLAI TALÁLKOZÓ BAKONYSZENTKIRÁLYON 1987. 06. 20 – ÁN


25 ÉVES ÁLTALÁNOS ISKOLAI TALÁLKOZÓ BAKONYSZENTKIRÁLYON 1987. 06. 20 – ÁN

 

25 ÉVES ÁLTALÁNOS ISKOLAI TALÁLKOZÓ BAKONYSZENTKIRÁLYON 1987. 06. 20 – ÁN

 

    25 fős osztály volt a miénk, mikor 1962 – ben kimaradtunk az Általános Iskolából Szülőfalumban Bakonyszentkirályon. Akkor megfogadtuk, hogy 5 évenként majd újra összegyülekezünk és egy kis elemózsia, itóka mellett, kellemes zenét hallgatva elbeszélgetünk együtt a régi szép időkről, felidézve a gyermekkorunk világát. Sajnos az időzítés az elsővel kapcsolatban nem volt szerencsés, mert a férfinépség velem együtt egy kis kivétellel, éppen a magyar Néphadsereg különféle alakulatainál katonai szolgálatát teljesítette, ezért erre akkor nem kerülhetett sor. A 10 éveset már sikerült, akkor még női osztálytársi segítséggel megszervezni, de később már önként vállalt kötelezettséggel rám ragadt, amit örömmel végeztem el az elmúlt évtizedekben. Jelenleg ötödik éve Gyulán élek, de már megkezdtem az előkészületeket az 55. évforduló megszervezésével kapcsolatban, de jelen írásomban azonban egy régebbi találkozóról szeretnék írni. Pontosan azért, mert ekkor már olyan dokumentálási lehetőségünk adódott, amit akkor hálás köszönettel elfogadtunk.

    1987 – ben a Község Tanácselnöke (hiszen akkor még nem Polgármesteri Intézmény működött) Szalay Ferenc felajánlotta, hogy az általa alakított Iskolás Video Szakkörösök segítségével lefilmezik a találkozónkat. Szerencse volt azért is, mert akkoriban a videózás „vidéken” még nem volt annyira elterjedve. A Kalendárium Baráti Kör egy pályázat útján jutott hozzá ehhez az új technikai eszközhöz és Szalay Ferenc, aki valamikor pilótaként szolgált, ekkor már ehhez az új technikához is értett. Lefilmezték a szakkörös gyerekekkel a találkozónk fontosabb pillanatait, a köszöntőket és a tanáraink, diáktársaink által elmondottakat egyaránt. Most, hogy készülök az 55. eseményre, nem véletlenül, hogy egy kis emlékidézőként ezzel szerettem volna egy kicsit ráhangolódni a szervezésre. Természetesen szeretném azok számára az osztálytársainkon kívül is megidézni a múltat, akik csak hírből ismerték a mi kis összetartó osztályunkat és adózni azok emlékének, akik már jelenleg nem lehetnek közöttünk.

   Mivel notórikusan precíz ember vagyok (ez itt nem a reklám helye), már évtizedekkel ezelőtt elkezdtem kronologikus sorrendben egy Naplóban vezetni visszamenőleg a kezdetektől, fényképekkel, meghívókkal, beszédekkel és egyéb dokumentumokkal együtt a találkozásaink történetét. Éppen ezért nem jövök zavarba most sem, hogy megidézzem ezeket a régi eseményeket. Sajnos vannak közöttünk a mai napig is olyanok, akik még egyetlen találkozónkon sem vettek részt. Azt szoktam, illetve szoktuk mondani, akik kezdetektől résztvevői vagyunk az osztálytalálkozóknak, hogy: „Aki nincs ott, az nem hiányzik!” Természetesen ezek alól kivételt képeznek az elhunyt Barátaink és Tanáraink, vagy akik valamilyen ok miatt, igazoltan vannak távol.

  A mellékelt videó felvétel az évtizedek során sokat veszített az élességéből és a színei is megfakultak a többszöri lejátszás, majd a digitalizálás során, de úgy gondolom, hogy számunkra mégis nagy jelentőséggel bír. Akinek van türelme megnézni és végighallgatni a köszöntőket, az a következő linkre kattintva megteheti:

 

https://www.youtube.com/watch?v=AnJsD_QPYdg

 

Természetesen akkoriban még hagyományos fényképezőgéppel fotóztam, ezért nem volt arra lehetőség, mint most, a digitalizált világban. Mit nem adtam volna akkor, ha olyan gépem van, mint ma, ahol nem számít, hányszor exponálok, mert elbírja a memóriakártya.

   Nézzétek el azt is, hogy a fényképek között található kezdetleges meghívó sem egy műremek, hiszen szabad - kézzel rajzoltam és írtam, valamint hagyományos másológéppel sokszorosítottam. Ma már számítógéppel, sokkal szebbeket lehet készíteni, de azt hiszem, nem volt probléma akkor sem ez a mai szememmel nézve elég primitívre sikeredett meghívó. Jó szórakozást és türelmet kívánok mindazoknak, akik nem sajnálják majd az időt arra, hogy megnézik ezt a nem is rövid videó felvételt.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2017. 03. 01. Szerda Délután 15: 25

 

A többi fotó megtekinthető az alábbi linkre kattintva, vagy azt beillesztve a keresőbe:

 

https://www.facebook.com/balint.v.ifjnagy/media_set?set=a.1887426988141743.1073741881.100006233804571&type=3&pnref=story

 

 

 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2017. március 1. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 939


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: