GYÖNYÖRŰ - SZÉP ÉDESANYÁM FIATALON A népi viselet mindig szemet gyönyörködtető volt és lesz is a jövőben.


GYÖNYÖRŰ - SZÉP ÉDESANYÁM FIATALON  A népi viselet mindig szemet gyönyörködtető volt és lesz is a jövőben.

 

 

 

 

 

 

 

GYÖNYÖRŰ - SZÉP ÉDESANYÁM FIATALON

A népi viselet mindig szemet gyönyörködtető volt és lesz is a jövőben.

 

    Mostanában a Facebookon nagyon sok szép, népviseletbe öltözött, különféle tájak jellegzetes ruháit megjelenítő fényképek kerülnek megosztásra mindenféle korosztályból. Jó látni, hogy még ma sem veszítette el a jelentőségét, mert ami szép volt egykor, az ma is szép ezen a területeken.  Persze előfordulnak itt is nem éppen összeillő ruházkodási megjelenítések, ahol a népi jelleget próbálják ötvözni a jelenkor valóságával és úgy gondolom, hogy ezzel sincsen semmi probléma. Különféle rendezvényeken, fesztiválokon és hasonlókon ahol van szerencsém részt venni, magam is vadászgatok a fényképezőgépemmel, hogy lencsevégre kaphassam ezekbe a szép, tájjellegbe öltözött lányokat, fiúkat és idősebbeket is egyaránt.

   Örömömre szolgál, mikor napról – napra egyre több fotó kerül fel a régi, Nagy – Magyarországi területekről, Erdélyből, Felvidékről legtöbb esetben, de azért a kicsire zsugorodott hazánk sem vall szégyent ebben a tekintetben. Szemet gyönyörködtetőek ezek a szépen kiöltözött emberek kortól és nemtől függetlenül, mert nekem eszembe juttatják az ifjúságomat is, mikor, ha nem is ilyen szép ruhákat, de azért hasonlókat láthattam az én Szülőföldemen és környékén.

    Nem tudom, mert néprajzi tekintetben nem nagyon értek hozzá, hogy az én falumban, vagy a környékén voltak – e jellegzetes, csak azokra a területekre jellemző viseletek? Szakember biztosan meg tudná mondani. A mi kis falunk Bakonyszentkirály két részből tevődik össze. Az egyik, a régebbi  Magyarszentkirály, vagy más néven is szerepelt egykor, Bakony – Magyarszentkirály. A másik pedig Németszentkirály, vagy helyi elnevezéssel Németfalu, ahova valamikor német ajkú lakosokat telepítettek. A két falurész 1926 – ban egyesült Bakonyszentkirály néven. Ettől függetlenül sem tudom, hogy kimondottan helyi jellegű ruházati viseletek lennének, de azt hiszem, most nem is ez a lényeg, de mindenképpen ezt is el szerettem volna mondani.

   A Facebookon megjelenő fotókat talán éppen ezért szoktam tovább osztani, hogy az én kapcsolatrendszerem révén is minél szélesebb körben ismerhessék meg mások, akik ezeket valamiért nem láthatják. Az egyik „Földim” még meg is említette, hogy sok népviseletbe öltözött Hölgy képét osztom meg. Persze ennek az oka éppen az, hogy ebből többet hoznak fel, mint a férfiakból.

    Amiért íródott ez a kis történet éppen ezt próbálja megerősíteni valamilyen formában, mégpedig úgy, hogy az én családomban is van, illetve volt egy csodaszép ruhába öltözött Hölgy, mégpedig Áldott Emlékű Édesanyám. Igaz, hogy Ő nem itt született, hanem a szomszédos faluban, Veszprémvarsányban. 2012. Február 21 – én távozott el közülünk Örökre, éppen ezért már Tőle nem tudom megkérdezni azt, amit életében valamiért elmulasztottam. Milyen népviseletbe öltözött egykor fiatal lányként, mikor a fotó készült? A fényképen a Szüleivel és fiú testvérei egy részével látható.

     Számomra Édesanyám látványa olyan lenyűgöző, hiszen én már nyilván csak akkor ismerhettem meg, mikor engemet 8 hónapra megszült és a nyamvadt kis koraszülöttből viszonylag elég erős kis krapekká váltam az idők során. Gyermekként, fiatalemberként, majd később felnőttként is mindig csodálatos rajongással néztem fel rá, aki még idős korára is megőrizte a szépségét. Azt a szépséget, ami tükröződik ezen a fiatal fényképen is, ahol az Édesanyja, az én Drága Nagymamám mellett állt a gyönyörű ruhájában.

   Máig nem tudom, hogy ez a szép ruha Veszprémvarsányi viselet - vajon, de nem számít? A fekete - fehér fotóról is átüt a szépsége viselőjével együtt.

Legyen Áldott az Emlékük Vele Együtt Mindazoknak, akik még szerepelnek a számomra nagyon drága kis fényképen.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2017. 03. 30. Csütörtök Délelőtt 10: 05


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2017. március 30. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 679


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: