EGY BAKONYI KIRÁNDULÁS EMLÉKÉRE. Bakonyszentkirályi Erdei Eper, Te Csodás.


EGY BAKONYI KIRÁNDULÁS EMLÉKÉRE.  Bakonyszentkirályi Erdei Eper, Te Csodás.

 

 

 

 

 

 

 

 

EGY BAKONYI KIRÁNDULÁS EMLÉKÉRE.

Bakonyszentkirályi Erdei Eper, Te Csodás.

 

 

  2012. Nyarán egy emlékezetes kiránduláson vettünk részt a Párommal, Terikével a Szülőföldemen, a Bakonyban, ahol a lehetőség keretén belül megismertettem Őt Bakonyszentkirállyal és környékével. Június 17 - én egy kimerítő Zöröghegyi kiránduláson vettünk részt, ahol bizony az Alföld Gyöngyszemének, Gyulának a leánykája számára terep bizony teljesen más volt, mint náluk. Azért azt is bevallom, hogy már számomra sem ugyanaz, mint mikor ifjú fejemmel haladtam a hegyoldalon felfelé.

    Régen jártam már erre, évtizedekkel ezelőtt és az a régi út sem volt már meg, amire emlékeztem. Mikor felértünk a hegycsúcsra, egy útelágazásnál előre mentem egy kicsit körülnézni tájékozódásképpen, Terike pedig leült egy kivágott fa törzsére és a magával hozott kicsi dobjával elkezdett dobolni és énekelni.

Az úton amerre körülnéztem, észrevettem, hogy már kezdenek nyílni az Erdei Eprek, ezért szedtem egy kis csokorra valót a Kedvesemnek, mikor visszafelé indultam. Mikor meglátott, azt hitte, hogy virággal kedveskedem neki, de mikor átnyújtottam, az öröme határtalan volt. Kiderült, hogy élőben még nem találkozott ezzel az aprócska erdei gyümölccsel. Az Ő ötlete volt az is, hogy szedjünk ki gyökerestől egy pár tövet és próbáljuk meg meghonosítani Gyulán is ezt a Bakonyi különlegességet. Szerencsére mindig van nálam a táskámban műanyag zacskó és megfelelő mennyiségű erdei földdel együtt tudtuk kiszedni és elraktározni.

   Visszafelé már könnyebb volt az utunk és alig vártuk, hogy beérjünk Csesznekre, ahol egy utcai kútról felfrissítettük magunkat a nagy melegben, mert a magunkkal hozott vizünk bizony már elfogyott.

Örömmel jelentem, hogy Gyula megfelelőképpen fogadta a Bakonyi Erdei Eper különlegességet és nagyon szépen elszaporodott Terike kertjében. Az emlékezetes pillanatokat 2015. Május végén egy szerény kis Szonettben is megörökítettem, amely így hangzik:

 

KÖSZÖNTLEK ERDEI

EPERCSOKORRAL…

 Tündérrózsámnak egy Bakonyi

kirándulás emlékére

 

Köszöntlek erdei epercsokorral,

Bakonyszentkirályon a Zörög hegyen.

Arcodon örvendő bájos mosollyal,

Meglepődve ezen a szép kis helyen.

 

Először azt hitted, hogy szép virágot

Kaptál, mert még nem láttál ilyen csodát.

Általa megismertél oly világot,

Szeretett Bakonyomnak ajándékát.

 

Csókkal köszönted meg akkor ezt nekem,

Természet lágy ölén ott fenn a hegyen,

Mert közöttünk ott is dúlt a Szerelem.

 

Kertünkben már terem az eper Gyulán,

Zörög hegynek honosított gyümölcse,

Véle nosztalgiázva Bakony után.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2015. 05. 28. Csütörtök délelőtt 9: 15

 

   Tegnap ismét kint voltam egy kis fűnyírási akciót végezni a kertben, ahol nagyon szépen virítanak a Bakonyszentkirályi erdőből idehonosított eprecskék. Ennek bizonyítására álljon itt ez a pár fénykép, amelynek egyikén még az árnyékom is látszik, ahogyan fotózom őket. A Medvehagyma és Tőzike után már a harmadik Bakonyi különlegeség, amit sikerült kellő gondossággal áttelepíteni és meghonosítani nálunk. Természetesen a Zöröghegyi kirándulás emlékképeiből is hoztam ide néhányat.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2017. 06. 03. Szombat Délelőtt 10: 10

 

 

A többi fotó az alábbi linkre kattintva megnézhető:

 

https://www.facebook.com/balint.ifjnagy/media_set?set=a.1597444226956881.1073742351.100000739572377&type=3&pnref=story

 

 


Szerkesztés dátuma: szombat, 2017. június 3. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 526


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: