LÁTOGATÓBAN KIS – KAPCSÁNDY SÁNDOR PÁPAI KÖLTŐ BARÁTOMNÁL Barátomra Emlékezve. Dáka. 1944.04.13. – Pápa.2014. 06. 24


LÁTOGATÓBAN KIS – KAPCSÁNDY SÁNDOR  PÁPAI KÖLTŐ BARÁTOMNÁL  Barátomra Emlékezve. Dáka. 1944.04.13. – Pápa.2014. 06. 24

 

LÁTOGATÓBAN KIS – KAPCSÁNDY SÁNDOR

PÁPAI KÖLTŐ BARÁTOMNÁL

Barátomra Emlékezve. Dáka. 1944.04.13. – Pápa.2014. 06. 24

 

      1998. december 09 – én Veszprémben a Városi Művelődési Központban a Veszprémi TIT Váci Mihály Irodalmi Színpada Veszprém Megyei Parasztköltők Estjét tartotta. A rendezvény címe: Az eke mellől volt. Az esten három Veszprém Megyében élt és alkotott költő életútjának ismertetésével és verseikből bemutatott kis csokorral idézték fel azt a világot, ahol éltek és dolgoztak. A három költő: Kapcsándy Sándor Dáka, (Az Ő 1926 – ban kiadott verseskötetének címe volt egyben az irodalmi est címe is) Nagy Bálint Bakonyszentkirály és Pápai Lajos Siómaros. Itt ismerkedtem meg ifjabbik Kapcsándy Sándorral, aki már régebb óta szintén versel nem is akármilyen szinten. Édesapjától való megkülönböztetésül vette fel a Kis – Kapcsándy Sándor nevet, mivel Ő is kiváló művelőjévé vált a poétikának. Szonett mesternek is szoktam titulálni, mert ebben a műfajban nagyon erős. Személyes és levelező kapcsolatban állt Faludy Györggyel is.

     Apáink közös paraszti jellegből fakadó irodalomszeretete akkor bennünket is, a leszármazott, irodalmi babérokra titkon pályázó utódokat elindított egy örök barátság felé vezető úton. Sanyi versei egy önálló kötetben és egy Édesapjával közös válogatott könyvben, illetve számtalan antológiában ás újságban jelentek már meg. Rendszeres résztvevői különféle rendezvényeknek a saját versei elmondásával. Megismerkedésünktől kezdve kölcsönösen látogattuk egymás rendezvényeit, figyelemmel kísértük költői tevékenységünk alakulását. Sanyi barátom Pápán lakott nyugállományú katonatisztként. A MAGYAR NYELV ÉVE rendezvénysorozata kapcsán egy közös felolvasó esten vettünk részt 2009. 09. 19. –én a Jókai Mór Művelődési Központban saját írásainkkal. Utána élvezhettem a vendégszeretetüket, amelyet Kedves Nejével együtt nyújtottak számomra. Másnap délelőtt egy régi tervemet valósítottam meg akkor, mikor kamera elé állítottam és beszéltettem az életéről, irodalmi munkásságáról. Fogadjátok tőlem szeretettel az otthonukban akkor készült fénykép és video összeállításomat. A videó megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

 

https://www.youtube.com/watch?v=n3g9Xp-blt0&feature=youtu.be

 

 

DRÁGA BARÁTOM, KÖLTŐTÁRSAM!

 

Olyan sok kellemes percet, órát töltöttünk együtt, hogy úgy éreztem, mintha a testvérem volnál, hiszen a származásunk, Apáink hasonló paraszt - verselő mivolta is összekötött bennünket halálodig. Soha nem felejtem ezt el és azt kívánom, hogy Nyugodj Békében az oltalmat adó Pápai Temetőben.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula.2019. 01. 24. Csütörtök Délelőtt 9:15


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2019. január 24. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 501


   







Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: