„EZEK A FIATALOK”, Avagy, „Pakos, tekerd vissza a filmet!” Katonaidőmből.


„EZEK A FIATALOK”,  Avagy, „Pakos, tekerd vissza a filmet!”  Katonaidőmből.

 

 

 

 

 

 

 

 

„EZEK A FIATALOK”,

Avagy, „Pakos, tekerd vissza a filmet!”

Katonaidőmből.

 

   A seregben, főleg amikor még „kopasznak”, azaz újoncnak számított az ember, ugyanúgy, elvileg az öreg katonákéhoz hasonló jogaik voltak. Természetesen ez a valóságban azért nem egészen így volt, hiszen a körlettakarítástól kezdve minden, ami ezzel összefüggött, gyakorlatilag rájuk nem vonatkozott. Ebbe tartozott a Klubszobába való tartózkodás is, ahova mi ekkor még csak akkor mehettünk be egy ideig, mikor a már említett feladatokat kellett elvégezni. Persze voltak ekkor is kivételes esetek, amikor valamilyen rendezvény, vagy filmvetítés volt és elöljáró is tartózkodott a helyiségben, mert akkor az öregkatonák természetesen kénytelenek voltak eltűrni a jelenlétünket.

  Ekkor készült el az „Ezek a fiatalok „– című fekete – fehér magyar zenés film, amelyet Banovich Tamás rendezett. Legelőször a Balatonlellei kertmoziban mutatták be 1967 nyarán, később pedig elindult hódító útjára az egész Országban, a katonai laktanyákban is. Mivel nálunk volt mozigép, természetesen vetítésre kerül az egyik napon, ahova mi újoncok is bemehettünk. Az egyik Pápai katonatársam civilben mozigépész is volt, éppen ezért minden alkalommal a vetítéshez Ő volt berendelve. Bakos volt a becsületes neve, de mi csak Pakosnak hívtuk a jellegzetes kiejtései miatt, mert egy kicsit érdekesen beszélt és ekkor még nagyon finoman fogalmaztam. Később beadta a TSZ –t, ahogyan a Továbbszolgálókat szokták nevezni és tizedes rendfokozattal már nem a legénységi állományhoz tartozott, de velünk járt szolgálatba, tiszthelyettesi feladatkörbe a Harcálláspontra.

   Azon a bizonyos napon megint mozi délután, vagy est volt a körletben tartózkodók részére. Ezt megelőzően azonban még egy fergeteges körlettakarítással kellett kiérdemelnünk azt, hogy később átléphessük a Klubterem küszöbét. Ezt követően valóban fegyelmezetten bevonultunk a helyiségbe, ahol már nagyon vártuk, hogy elkezdődjön a film. Persze pattogatott kukoricát és egyéb nyalánkságot nem tudtunk fogyasztani, mint a kinti életben mozi látogatás közben, de ezt most nem is bántuk.. Ugyanis elterjedt a híre, hogy szerepelnek benne az akkor már ismert Együttesek közül az Illés, Metró, Omega és természetesen a fiatal Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta, Bródy János és még hosszan sorolhatnám a szereposztást és zenekari tagokat egyaránt. Az akkor élt és még ma is jó egészségnek örvendő egykori katonatársaimnak a felcsendült dallamok örökre emlékezetesek maradtak úgy gondolom. Pár dal, csak úgy emlékeztetőül:

 

Mr. Alkohol, Szőke Anni balladája, Emlékszel arra még, Láss, ne csak nézz, Gyémánt és arany, Eljöttél, Ez az a ház, Bolond lány a többi, amelyek még ma is itt csengnek a füleimben.

   A film hosszúsága eredetileg 1 óra 22 perces volt. Ha valaki meg akarja majd nézni, az alábbi linkre kattintva megteheti:

 

https://videa.hu/videok/film-animacio/ezek.a.fiatalok.1967.hun.tvrip.xvid-leveee.av-tvcaSSZRvbSjzQr9

 

   De jó is lett volna, ha a technikai lehetőségek, akkor olyanok, mint ma, mert bizony ez a nem egészen másfél órás film elég sokáig tartott akkor a következők miatt:

A sztori ugyan nem volt valami fergeteges, aki majd megnézi, vagy újra megnézi, biztosan igazat ad nekem, de a zene, és akik azokat előadták, elsőre lenyűgözött bennünket. Mikor például Koncz Zsuzsa, vagy valaki más elénekelte a film valamelyik betétdalát, a nagyérdemű közönség kórusban felkiáltott:

-Pakos, tekerd vissza!

A mi gépészünk így is tett és ma már ki emlékszik arra, hogy hányszor lett visszajátszva az elhangzott dalok valamelyike a többszöri kívánság alapján. Aki ott volt és olvassa majd a visszaemlékezésemet, remélem nem fog megcáfolni, hiszen mindnyájan nagyon élveztük ezt a hosszúra nyúlt mozi nézést.

Manapság, ha újra megtekintem az elmentett anyagaim közül, mindig eszembe jut az a csatakiáltás, hogy:

 

„PAKOS, TEKERD VISSZA A FILMET!”

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2019. 02. 01. Péntek Délelőtt 10:20

 

 


Szerkesztés dátuma: péntek, 2019. február 1. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 435


   







Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: