AZ EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT, BAKONYSZENTKIRÁLYI KOVÁCSMÚZEUMRÓL.


AZ EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT, BAKONYSZENTKIRÁLYI KOVÁCSMÚZEUMRÓL.

 

 

 

 

 

 

 

 

AZ EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT, BAKONYSZENTKIRÁLYI KOVÁCSMÚZEUMRÓL.

 

  Valamikor hajdanában a Szülőfalumban volt egy kis takaros kovácsműhely, illetve volt több is, de a történetem most csak az egyikről szól, amely a Fácán Vendéglővel szemben az István király köztéri szobrától nem messze, aminek a gazdája a népszerű nevén Frenci Jóska bácsi volt, a nagy galambász, „Cunci” Jóska Édesapja. Többször jártam nála, amikor már, ha nem is intenzíven, de még dolgozott. Sokat beszélgettem vele és örömmel megmutatta azokat a szerszámokat, amiket saját maga készített. Mivel én eredetileg vasesztergályos szakképesítéssel rendelkezem, meglepetéssel néztem azokat a bizonyos „szívfúrókat”, amiket szintén Jóska bácsi alkotott. Eddig én csak fa furdancsokkal találkoztam Apai Nagyapám szerszámai között és fém csigafúróval, amit mi is használtunk esztergályos koromban.

   Történetem idején már Zircen laktam, mikor ezt a kis takaros műhelyt Múzeummá alakították. Nem tudom, hogy melyik évben történt, mikor a Németországból hazaköltözött doki megvette a területet és elkezdte építtetni azt a nagy házat, amely külsőre vetekedik a régi grófi kastélyokkal. Mivel a kis épület útban volt, lebontásra lett kárhoztatva, de a legjobb tudomásom szerint helyette elkészült egy hasonló nagyságú házikó, ahol most az elején kívül van a busz megállója.

Az épület az udvar felé nyúlik hátrafelé. Ide lettek volna telepítve az elgondolás szerint a volt Kovácsmúzeum tárgyi emlékei. Az építés időtartamára valahova biztonságba helyezték, de a pár évvel ezelőtti információim szerint már senki emberfia nem tudja a tárolásuk helyét, Hacsak az óta elő nem kerültek. Ezt azért írom, mert egykori Szentkirályi lakostól a mai napig nálam érdeklődnek, hogy tudok – e valamit erről?

Természetesen, amit most leírtam, ennél többet nem. Annyit tudok csak, hogy készült róla egy keskenyfilmes összeállítás régen, amelyet egykor valaki eljuttatott hozzám, én pedig átadtam az Önkormányzatnak további megőrzésre, ahol ígéretet kaptam, hogy digitalizáltatják majd, hogy legalább filmen meglehessen tekinteni.

   A téma azért lett érdekes számomra, mert az interneten kutakodva éppen ma találtam egy rövid kis fényképes tudósítást a Petőfi Népe 1984. 01. 03. számából, amelyen a Kovácsmúzeum belsejének egy részlete látszik.

Gondoltam, egy kis történetben összefoglalom azt, amit eddig tudtam ezzel kapcsolatban. Bízom benne, hogy talán mások érdeklődését is újból felkeltem vele és előkerülnek újabb információk.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2020. 08. 09. Vasárnap Délután 14:50


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2020. augusztus 9. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 285


   







Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: