GÉMESKUTAK BAKONYSZENTKIRÁLYON. Természetesen azok, akik az én emlékezetemben még megmaradtak.


GÉMESKUTAK BAKONYSZENTKIRÁLYON.  Természetesen azok, akik az én emlékezetemben még megmaradtak.

 

 

 

 

 

 

 

GÉMESKUTAK BAKONYSZENTKIRÁLYON.

Természetesen azok, akik az én emlékezetemben még megmaradtak.

 

   Sok mindenről írtam már Szülőfalum Bakonyszentkirály történetével kapcsolatban, amit én is megértem, vagy elbeszélésekből, dokumentumokból megtudtam, de ma már igazából csak emlékek, mert ha fizikai valóságában még létezik is valamilyen formában, de már nem látja el a valamikori funkcióját. Persze talán érthető is, hiszen valamikor hajdanában szinte minden portán voltak szarvasmarhák, amiket a felfogadott pásztorok, a tehenesek reggeltől késő délutánig őrizték. Kint a legelőn is volt lehetőség több helyen, hogy napközben megitassák a jószágokat, de a faluban sem hiányozhattak az úgynevezett itatóhelyek, amelyek emlékeim szerint gémeskutak voltak.

   Jelen írásomban csupán azokról szeretnék megemlékezni, amelyek a faluban az utak mellett voltak. Ha az emlékeim esetleg megcsalnak, bízom benne, hogy a helybeliek majd segítenek hozzászólásaikkal és módosítok a történeten. Az én időmben ugyan már 1926 óta a valamikori Magyar és Németszentkirály egy névvel egyesült Bakonyszentkirállyá, de a helybeliek, többek között én is még mindig csak Magyar falunak, Német falunak emlegetem, mert ez rögződött, és míg élek, így is marad.

   Pontosan azért kezdem a hely megnevezését Németfalu vonatkozásában, mert az Általános Iskola alsó osztályait is itt végeztem Magyarfalusi létemre, mert a felsős iskola Magyarfaluban volt. Érdekességük még az Iskoláknak, hogy mindkettő a templomok közelében volt építve. Németfaluban a katolikus, Magyarfaluban pedig a református. Ezt csak érdekességként említettem meg, mert a mostani írásom témája nem kötődik az iskolákhoz.

   Az első kút, amelyre még emlékszem, éppen Németfaluban volt, valahol éppen ott, ahol most a buszváró lett kiépítve, de már a nyomai sem látszanak.

Visszafelé jövet az Öreghídon áthaladva, ahol régen Malasits Gyula bácsi cipészmester háza állt, (Jelenleg Ringné Töreki Diána és családja lakik) balra kanyarodva a mostani nevén a Magtár utcától a Nádas utca kereszteződésig haladva, a túloldalon a Kirmer Ernőék családi háza előtt volt a másik Gémeskút. Legutóbb mikor arra jártam, már ez sem az eredeti állapotában található. Le volt fedve, de bekukucskálva, egy búvárszivattyút láttam benne. Ezek szerint a vize még használható. Akkor lefényképeztem, de sajnos a rengeteg fotóm között eddig még nem sikerült megtalálnom. Az is lehet, hogy még a Zirci lakásomban lévő anyagaim között lemezre kimentve megvannak valahol.

   Az emlékeimben meglévő harmadik egykori kút, igaz, hogy már nem az eredeti formájában, de betemetve még megmaradt és körbefalazva, egy nagyszerű, hatalmas virágtartóvá nemesült az évek, évtizedek során. Ez ott látható, ahol a Zsargó János féle ház van, egy kicsit a valamikori Strand felől folyó kis patak előtt lévő területen áll.

   Igaz, azt ígértem, hogy ebben a cikkemben csak az emlékeimben megmaradt gémeskutakról írok, de azért szükségesnek tartom, hogy két utcai kútról is megemlékezzek. Az egyik, Németfaluban még most is működő kerekes kút, amely amint megyünk a falu vége felé jobboldalon, kb. az út háromnegyed részénél látható. A másik, az már nem működik, pedig egykor szintén kerekes kút minőségében szolgálta ki a község lakosságát, akinek nem volt az udvarában vízlelőhely egyáltalán. Jelen állapotában ez a funkciója megszűnt, helyére került az a kör alakú fedél, amelyen a Szentkirály elnevezéssel kapcsolatos települések nevei lettek felsorolva, beleértve a Trianoni diktátum által elcsatolt területeket is. Magyarfaluban található a Fácán Vendéglővel szemben, az István Király köztéri szobortól balra, ha a Vendéglő felől nézzük.

Bízom benne, hogy majd a földijeim reagálásából adódóan ki tudom egészíteni újabb információkkal szerény írásomat. Addig is pár fotót felrakok az általam készítettekből, amelyek a témával kapcsolatosak. Tisztelettel megköszönném, ha valakinek van fényképe ezekről a kutakról, az vagy eljuttatná hozzám email ben, belső levelezésben, vagy pedig hozzászólásban beillesztené ide.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2020. 09. 10. Csütörtök Délelőtt 10:50


Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2020. szeptember 10. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 317


   







Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: