„KALANDOK A BALATONON” Gyermekkorom kedvenc könyve újra a birtokomban.


„KALANDOK A BALATONON”  Gyermekkorom kedvenc könyve újra a birtokomban.

 

 

 

 

 

 

 

 

„KALANDOK A BALATONON”

Gyermekkorom kedvenc könyve újra a birtokomban.

 

   Áldott emlékű Apai Nagybátyám Nagy Gyula Pápán tanult a Református Kollégiumban és ott végezte el a Lelkészképző Főiskolát is. Sajnos Krisztusi kort megérve 1943 – ban 33 évesen tüdővérzésben meghalt. Édesapám elbeszéléseiből és a fennmaradt dokumentumokból tudom, hogy tagja volt a 27. sz. Gr. Tisza István Cserkészcsapatnak is. Természetesen ezt gyermekkoromban még nem nagyon ismertem, hiszen akkor már nem léteztek nálunk ilyen egyesületek, azonban mint fogalmat már megismertem egy ajándékba kapott kis könyvecskéből.

A könyv írója Klaszek Ödön volt és a címe: „Kalandok a Balatonon”.

Még arra is emlékszem, hogy a század elején adták ki (később tudtam csak meg évtizedek távlatából, hogy Budapest, 1922. Uránia Könyvkiadó Vállalat jóvoltából.)

A sors iróniája, vagy a csuda tudja, de ez a könyvem is egy valamikori kölcsönkérésből kifolyólag soha nem került vissza hozzám és azt is elfelejtettem, hogy ki volt a kölcsönkérő annak idején. Régen megbocsátottam ezt a csínytevést éppen úgy, mint több más könyvem örökre vissza nem adását.

   Az évtizedek során aztán teljesen elfelejtődött a dolog annyira, hogy csak pár évvel ezelőtt jutott eszembe ismét, amikor már az internet világában könnyebben lehetett kutakodni régi könyvek iránt. Különféle Antikváriumban kísérleteztem nagyon sokáig, mert mindenképpen nyomára akartam bukkanni ennek a kis könyv emléknek és természetesen meg szerettem volna szerezni. Újra nyomtatásával nem találkoztam, de jelezték a létezését és előjegyzésemre válaszolták, ha valakitől behozzák, akkor értesíteni fognak.

Időközönként azért újra beírtam a keresőbe és egyszer csak a sok éves próbálkozásomat siker koronázta, mert a Bookline Antikváriumban volt egy eredeti, 1922 - es példány és szállítási költséggel együtt kerekítve, 10 000 Ft. Természetesen azonnal megrendeltem, nehogy elhappolja előlem valaki.

   Azt azért el kell mondanom, hogy 75. évembe járva csak töredék eseményre emlékszem a történetből. Arra igen, hogy Cserkészek hajókáznak a Balaton környékén és kerülnek bonyodalmakba. Arra is, hogy valami vándor cigány társaság fontos szerepet játszik a történetben. Izgatottan vártam a futárszolgálatot és ahogyan megérkezett, átvéve, a szobában belelapozgattam a nem is olyan hosszú, 136 oldalas történetbe. Akkor nyugodtam csak meg igazán, amikor rábukkantam, hogy valóban ennyi évtized távlatából sem hagyott cserbe az emlékezetem, hiszen valóban fontos szereplői voltak az események láncolatában a cigányoknak.

Aznap még nem, mert csak örülni tudtam a megszerzett zsákmánynak, csak pár nap múlva kezdtem olvasni a gyermekkorom óta visszatérően vágyott könyvecskét.

Az élvezetes, egyszerű nyelven írott történet gazdagon volt illusztrálva Mühlbeck Károly rajzos ábrázolásaival.

   Mondtam is a Páromnak Terikének, hogy számomra ez a könyv most többet jelent, mint egy gazdag név, születés, vagy karácsonyi ajándéknak, hiszen a gyermekkorom világát idézte fel, hogy az évtizedek alatt végleg eltűnt olvasmány, most, ha nem is ugyanaz, de egyik eredeti példánya újra a kezembe kerülhetett és a tulajdonosa lehetek.

Ezzel nemcsak a gyermekkori emlékeim jöttek vissza, hanem Nagy Gyula Református Lelkész Nagybátyám is, aki szintén része lehetett Pápán a Cserész életnek egykoron. Fájdalmam, hogy Őt személyesen már nem ismerhettem, hiszen én jóval később születtem.

  Biztosan lesznek majd olyanok, akik megmosolyogják az írásomat, mondván, hogyan lehet egy kis könyvnek ennyire örülni, mint én most, de nem számít, mert az én örömöm akkor is az enyém marad.

Akik azonban szintén könyvbarátok, azok biztosan velem együtt fognak majd örülni és értékelik, hogy milyen kincsnek számít manapság egy ilyen szerzemény.

Azt kívánom, hogy másoknak is legyenek ilyen örömeik, mert a Gutenberg Galaxis élt, él és szerintem még sokáig élni fog a modern technika világban is.

 

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2022. 09. 10. Szombat Délelőtt 10:35


Szerkesztés dátuma: szombat, 2022. szeptember 10. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 185


   







Tetszik 1 Nagy Bálint kedveli
Nagy Bálint




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: