A gyerekek- gyors gyarapodás


A gyerekek- gyors gyarapodás

A gyerekek - Gyors gyarapodás 

 
Az mai gyerekek gyorsabban gyarapodnak, mint valaha: csaknem több milliószámú 6–11 éves gyermek küszködik komoly súlyproblémákkal, és a nagyon kövér gyerekek száma megkétszereződött az elmúlt tizenöt év során. 

Ezt nehéz elhinni. Kultúránk nem egészségtudatosabb most?

Hiszen virágzanak a fitnessklubok!

 A fitness a felnőttek, nem pedig gyerekek körében népszerű irányzat. A felnőttek azok, akik kimennek futni, gyalogolni, kocogni, s ők iratkoznak be a fitnessklubokba, aerobic-tanfolyamokra is. Az idősebb emberek gyűlnek össze az egészséges élettel foglalkozó előadásokra, és ők vizsgálják meg az étteremben az étlapot, hogy egészségesebb és soványabb ételeket találjanak. 

Nincsenek egészségügyi tanfolyamok, oktatási tervek és sport az
iskolákban?

A költségvetés visszaszorításának, valamint a tanárhiánynak köszönhetően sok iskolának az utóbbi években le kellett faragnia ezekből a programokból. Néhány osztályban eltörölték a tornaórákat és a kirándulásokat is. Az egészségügyi osztályok gyakran népszerűtlenek a diákok körében, és viszonylag kevés fiatal szerez képesítést, hogy oktatói állást tölthessen be az iskola szponzorálta sportokban. 

Vajon többnyire nem örökletes az elhízás a gyermekek körében?

A gének fontos szerepet játszanak a testsúly alakulásában, de nem az egyetlent. A környezet szerepe is kritikusan fontos, amint az a tény is mutatja, hogy a túlsúlyos emberek aránya szünet nélkül növekedett az elmúlt ötven év alatt. Génállományunk nem tud ilyen gyorsan megváltozni. 
Olyan környezet vesz körül bennünket, amely elősegíti a túlsúly kialakulását. Volt idő, amikor a gyermekek hazaszáguldottak az iskolából, hogy átöltözzenek és kimenjenek játszani. Fára másztak, kerékpároztak, korcsolyáztak, játszottak és cselezve vezették a kosárlabdát. Ma átlagosan 5-8 órán át nézik a tévét. 

A kövér gyermekből biztosan kövér felnőtt lesz?

 A túlsúlyos tizenévesek körülbelül 80 százaléka felnőttként is túlsúlyos marad. A serdülőkori elhízás terjedése (kb. 40 százalék az elmúlt 15 év alatt) komoly következményekkel jár majd a jövőben. 

A túlsúly betegséget idéz elő a gyerekeknél?

A túlsúly fogékonnyá teszi a gyermeket a szívbetegségre, epekőképződésre, felnőttkori cukorbajra, magas vérnyomásra, rákra és az életben később kiteljesedő elhízásra. Az elhízott gyermekeknél sokkal gyakoribb az ortopédiai probléma és a felső légúti megbetegedés. És ez csak az érem egyik oldala. Gyakran szenvednek komoly pszichológiai problémáktól is. A komoly depresszió, az étkezési rendellenességek, a drogfogyasztás és az öngyilkosság gyors elszaporodása is riasztó a tizenévesek körében.

Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézetei által végzett kutatás szerint a túlsúlyos fiataloknál négyszer nagyobb eséllyel jelentkezik csont- vagy ízületi fájdalom, leggyakrabban a térdet érintve - a kutatásban részt vevő duci gyerekek közül sokkal többen számoltak be rendszeresen jelentkező térdfájásról, mint normál súlyú társaik.

Bár a túlsúlyosak csontsûrûsége általában nagyobb, ezt az „erõsséget" ellensúlyozza a magasabb testsúly, amit egy esetleges esésnél meg kell tartaniuk a csontoknak - az esés sokkal nagyobb erõhatást jelent. A kövér gyerekek egyensúlyérzéke emellett rosszabb, mint a normál súlyúaké, ezért elõbbiek hajlamosabbak is az esésekre.
Az elhízottak ráadásul kevesebbet is mozognak - a kutatók szerint a túlsúlyos gyerekeket és kamaszokat ösztönözni kell a rendszeres sportolásra, nemcsak a fogyás, hanem a mozgásszervi betegségek megelõzésének érdekében is.                 

 Mit lehet kezdeni ezzel az egyre növekvő gonddal?

A gyermekeknél az elhízás fő okai ugyanazok, mint a felnőtteknél: mozgásszegény életmód,tévénézés, nassolás, üdítőitalok fogyasztása, a végletekig mesterségessé tett, koncentrált táplálékok népszerűsége és elérhetősége. Sok jelentős gyógyászati központ kínál hízást gátló diétás programokat gyermekek számára, amely persze kiterjed az egész családra is. A megfelelő étkezési és életmódbeli szokások kialakítása családi ügy. Egy fiatalkorúnak különösen szüksége van a családi támogatásra, s még akkor is, ha a család többi tagja nem túlsúlyos, mindenkinek javára válik az egészséges életmód. 
A gyermekeknél előforduló szinte mindenfajta elhízás megelőzhető volna, ha korán megtanítanák őket a következő ésszerű, alapvető szokásokra, még mielőtt szabadon hozzáfér a táplálékhoz és a tévé rabja lesz: 
 • Napi három étkezés, sok teljes gabonamaggal, hüvelyesekkel, friss gyümölcsfélékkel. Az étkezések között pedig nincs nassolás, csipegetés, sem üdítőital. 
• Sok-sok vizet kell inni.
• Napi egy-két óra intenzív testgyakorlás, lehetőleg a szabadban.
• Rendszeres, csendes tanulási és olvasási alkalmak a tévénézéssel töltött órák helyett.

• Sok pihenés. Igen sok gyermek krónikusan fáradt. Fektessük le őket elég korán, hogy természetes

  módon ébredjenek, idejében az egészséges reggelihez. 

• Széles körű érdeklődés – könyvtárlátogatás, zeneórák, művészetek kézművesség,családi kirándulások  
 

A Bibliában azt olvassuk: “Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól.” (Példabeszédek könyve, 22:6)  


Szerkesztés dátuma: kedd, 2011. november 29.
Nézettség: 1,192


   







Tetszik  

Megjegyzések

Szász Bea
kedd, 2011. november 29. 22:59
Jó cikk! Köszönöm!
Bálint Miklós
csütörtök, 2013. február 28. 21:08
Idő szerű lenne, erre tanítani gyermekeinket, ha hallgatnának, ránk. de sajnos,
a könnyebb (szerintük kényelmesebb, utat) választják



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: