Házi gyurma


Házi gyurma

 

Hogyan készíts házilag egyszerű só-liszt gyurmát gyermekednek? Az itt közölt receptek ha nem is mind finomak, de mind ehetők - legalábbis nem baj, ha egy-egy falat lecsúszik kezdő gyurmázó száján. Próbáld ki a főtt és a hidegen kiészült változatokat is!

 

Főzött só-liszt gyurma receptek


 1. recept

Hozzávalók:

  • 3 bögre liszt,
  • 1.5 bögre só,
  • 6 tk Kálium-bitartarát ( 3 tk borkősav),
  • 3 bögre hideg víz,
  • 3 ek.
  • olaj,
  • ételszínezék

 

Összekeverjük a porokat egy edényben, és a folyadékokat egy nagy pohárban. Az edényt a tűzhelyre tesszük, és lassú melegítés közben óvatosan hozzáadjuk a folyadékot. Folyamatosan keverjük, míg a massza elválik az edény falától, és mikor kicsippentünk belőle egy darabot, nem ragad többé. A vegén már elég nehéz keverni. Ekkor vegyük ki a masszát az edényből, és gyúrjuk amíg ki nem hül. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.

 

2.recept: 

Hozzávalók:

  • 0.5 kg liszt,
  • 6 dl víz,
  • 4 ek só,
  • 3 ek olaj,
  • 2 ek borkősav,
  • ételszínezék

 

A vizet feltesszük forrni, beleszórjuk a sót, borkősavat, színezéket, és hozzáadjuk az olajat. Ha mindez feloldódott, a forró vízbe beletesszük a lisztet is, és erőteljes mozdulatokkal, fakanállal keverjük 1-2 percig. Nagyon nehéz keverni, de gyorsan kész. Hagyjuk lehűlni. Kicsit más lesz, mint az előző recept, ízlés kérdése melyik jobb.

 

 

Hidegen készült só-liszt gyurma receptek


 1 recept

Hozzávalók:

  • 1 bögre hideg víz (amennyi kell a megfelelő állag eléréséhez),
  • 1 bögre só,
  • 2 tk. olaj,
  • 3 bögre liszt,
  • 2 ek.kukoricakeményítő,
  • tempera, vagy ételfesték.

 

 

2 recept 

Hozzávalók:

  • 3 bögre liszt,
  • két bögre só,
  • 5/4 bögre víz

 

A gyurma készítéséhez az összetevőket egyszerűen összegyúrjuk. A második recept egyszerűbb, az elsőnek puhább a tapintása. A hidegen készült gyurmák a melegen készültekkel szemben nem olyan simák, nehezebben formázhatók, nem tárolhatók, de a sütőben kiégethetők, így ékszerek, tartósabb használati tárgyak készítésére alkalmasabb.

 

 (Forrás: Színes ötletek sorozat Hiltrud és Michaela Seibel Só-liszt gyurma)

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. augusztus 6.
Nézettség: 854


   








Megjegyzések

Mereteiné-Matosics Ágnes
péntek, 2012. szeptember 21. 14:18
Ilyet mi is szoktunk csinálni, és az egész család élvezi! :-) Főleg karácsony előtt! :-)))



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: