Hogyan készíts házilag egyszerű só-liszt gyurmát gyermekednek? Az itt közölt receptek ha nem is mind finomak, de mind ehetők - legalábbis nem baj, ha egy-egy falat lecsúszik kezdő gyurmázó száján. Próbáld ki a főtt és a hidegen kiészült változatokat is!
Főzött só-liszt gyurma receptek
1. recept
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt,
- 1.5 bögre só,
- 6 tk Kálium-bitartarát ( 3 tk borkősav),
- 3 bögre hideg víz,
- 3 ek.
- olaj,
- ételszínezék
Összekeverjük a porokat egy edényben, és a folyadékokat egy nagy pohárban. Az edényt a tűzhelyre tesszük, és lassú melegítés közben óvatosan hozzáadjuk a folyadékot. Folyamatosan keverjük, míg a massza elválik az edény falától, és mikor kicsippentünk belőle egy darabot, nem ragad többé. A vegén már elég nehéz keverni. Ekkor vegyük ki a masszát az edényből, és gyúrjuk amíg ki nem hül. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.
2.recept:
Hozzávalók:
- 0.5 kg liszt,
- 6 dl víz,
- 4 ek só,
- 3 ek olaj,
- 2 ek borkősav,
- ételszínezék
A vizet feltesszük forrni, beleszórjuk a sót, borkősavat, színezéket, és hozzáadjuk az olajat. Ha mindez feloldódott, a forró vízbe beletesszük a lisztet is, és erőteljes mozdulatokkal, fakanállal keverjük 1-2 percig. Nagyon nehéz keverni, de gyorsan kész. Hagyjuk lehűlni. Kicsit más lesz, mint az előző recept, ízlés kérdése melyik jobb.
Hidegen készült só-liszt gyurma receptek
1 recept
Hozzávalók:
- 1 bögre hideg víz (amennyi kell a megfelelő állag eléréséhez),
- 1 bögre só,
- 2 tk. olaj,
- 3 bögre liszt,
- 2 ek.kukoricakeményítő,
- tempera, vagy ételfesték.
2 recept
Hozzávalók:
- 3 bögre liszt,
- két bögre só,
- 5/4 bögre víz
A gyurma készítéséhez az összetevőket egyszerűen összegyúrjuk. A második recept egyszerűbb, az elsőnek puhább a tapintása. A hidegen készült gyurmák a melegen készültekkel szemben nem olyan simák, nehezebben formázhatók, nem tárolhatók, de a sütőben kiégethetők, így ékszerek, tartósabb használati tárgyak készítésére alkalmasabb.
(Forrás: Színes ötletek sorozat Hiltrud és Michaela Seibel Só-liszt gyurma)