Citromsav


Citromsav

Citromsav, a természetes vízkőoldó

Ha zavar az ecet szaga, helyettesítsd vízkőproblémánál citromsavporral.

A citromsav kiválóan alkalmas háztartási készülékek (kávé- és teafőzők, egyéb kisgépek) vízkőtlenítésére.

- nem mérgező,

- könnyen elöblíthető.

A hasonló célra használt ecetnél is sokkal alkalmasabb, mert az utóbbi íze és szaga hosszan megmarad a kitisztított készülékekben.

Mosógépben:

A vízkő eltávolítást mindig - ruha nélkül - üres gépben végezd! Oldj fel 5-7 evőkanál citromsav port 500 ml vízben, és öntsd az oldatot a mosógép dobjába. Futtass le egy előmosás nélküli 95C-os programot.

Mosogatógépben:

2 evőkanál citromsav port oldj fel 1 csésze forró vízben. Dörzsi szivaccsal (súrolókefével) mosd át a mosogatógép ajtaját, belsejét.

Mosogatógép átmosása: üres járatban (edények nélkül) indítsd el a mosogatógépet, előmosás nélküli,  60 fokos programot válassz. Vedd ki a szűrőt, és szórj 5-7 evőkanálnyi  citromsav port a gépbe. Futtasd végig a programot.

Fontos! Amennyiben nem lehet kikapcsolni az előmosást, akkor a citromsavat csak a program elindítása után 15 perccel tedd a gépbe, hogy a főmosás ideje alatt ki tudja fejteni a hatását.

Tea-, kávé-, eszpresszó gépekben, kávéautomaták vízkőtlenítése:

Oldj fel 1-2 evőkanál citromsav port 1 liter vízben, és a keveréket öntsd a gép víztartályába. Indítsd el a gépet, futtasd le a vizet.  Ezután 2 alkalommal mosd át tiszta vízzel is a gépet.  (Azért nézz utána, hogy a gyártók a Te háztartási gépednél, mit ajánlanak vízkőtlenítésre.)

Vízforraló berendezések vízkőtlenítése:

Vízforralók, tojásfőzők  vízkőmentesítéséhez készíts oldatot 1-2 evőkanál  citromsav porból és 1 liter vízből. Töltsd fel a készüléket az oldattal a vízkövesedésig, és kapcsold be. Hagyd hatni az oldatot, majd öntsd ki, és jól mosd át a készüléket

Kancsók, csészék, fogmosó poharak megtisztítása:

Vízkőcsíkok, és lerakódások eltávolítására tegyél 1/2 - 1 evőkanál  citromsav port a teás, vagy kávés kannába, és önts rá forró vizet. Hagyd rövid ideig hatni, majd alaposan mosd át. A csészéket, poharaknál ugyanígy járj el.

WC tisztítása:

Használd  megelőzésre, hogy ne alakuljon ki vízkőcsík a WC-ben. Szórj 1-3 evőkanál citromsav port a WC-csészébe. Hagyd hatni, pár óráig, akár 1 éjszakán át se baj, ha úgy marad. Dörzsöld át WC-kefével, és öblítsd le.

Zuhanyfejek tisztítása:

Oldj fel 1-3 evőkanál citromsav port 250 ml vízben. Az oldattal megszabadulhatsz a vízkőlerakódásoktól súrolással, vagy áztasd  az oldatba. Hosszabb ideig hagyd hatni.  Ha végeztél, jól mosd el a zuhanyfejet.

Ültetőládák, virágcserepek, virágalátétek, vázák vízkőtlenítése:

A vízkő, és alga gyűrűktől  1 evőkanál citromsav por és 250 ml víz oldatával. Az oldatot szivaccsal vidd fel a felületre, hagyd hatni, majd öblítsd le.

Akváriumoknál az algásodás eltávolítására:

Ürítsd ki az akváriumot. Oldj fel 1-3 evőkanál  citromsav port 250 ml vízben. Az oldatot szivaccsal vidd fel a felületre, hagyd hatni, majd alaposan mosd le.

FONTOS:

Ne használd a citromsav port zománc, és márványfelületeken, valamint savérzékeny padlókon!

Konyhai kisgépek vízkőmentesítésénél a készülékgyártó előírásait tartsd szem előtt!


Szerkesztés dátuma: szerda, 2012. november 14. Szerkesztette: Georgiu Marianna
Nézettség: 1,375


   








Megjegyzések

Georgiu Marianna
szerda, 2012. november 14. 23:34
Életmódváltás,,,,, mivel a szintetikus tisztitószerek is lekerültek a használati listámról, egyik nagyon jó helyettesitőjük a citromsav.



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: