10 legfontosabb gyógyító étel


10 legfontosabb gyógyító étel
Amerikai tudósok és dietetikusok, többek közt a Yale és a Stanford Egyetem
professzorai arra vállalkoztak, hogy összeállítsák a világ tíz
legegészségesebb élelmének listáját. A győztesek listáján kizárólag
zöldségek és gyümölcsök szerepelnek, ami nem meglepő, tekintve, hogy ezek
tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst, amely
utóbbinak a rák megelőzésében és legyőzésében is nagy szerepe van.
 
A listán szereplő élelmiszerek mind kaphatók Magyarországon is, sőt a
legtöbbje közismert és közkedvelt zöldség. A káposzta vagy a cékla
alapélelmiszer nálunk, a tökmagnak nagy hagyománya van, de a gránátalma, a
mángold és a porcsin is kapható a legtöbb nagyáruházban.
 
*[image: cekla]Cékla*
Miért egészséges? Alkotóelemei csökkentik a vér homociszteinszintjét, amely
az érfalak meszesedését okozza. Természetes színezőanyaga pedig csökkenti a
rák kialakulásának esélyét.
Hogy együk? Gyökere és levele egyaránt fogyasztható. Gumóját, amelyből
céklasalátát főzünk, inkább nyersen lereszelve, olívaolajjal, citrom
levével ízesítve együk.
 
*[image: aszaltszilva]Aszalt szilva
*Miért egészséges? Segíti az emésztést, de amellett fontos antioxidáns,
megköti a rákos daganatot okozó szabadgyököket.
Hogy együk? Előételnek kiváló, ha vékony sonkaszeletbe tekerjük, átszúrjuk
egy fogpiszkálóval, majd forró sütőben kisütjük.
 
*Gránátalma*
Miért egészséges? A Közel-Keleten már régóta ismert almaszerű gyümölcs
hatóanyaga jelentősen csökkenti a vérnyomást, és fokozza a véráramlást a
szívben.
Hogy igyuk? Százszázalékos formában, levét kipréselve, esetleg rosttal
együtt. Ne hígítsuk, ne cukrozzuk.
 
*[image: mangold]Mángold*
Miért egészséges? Ezen kínai kelhez hasonlító növény hatóanyagai, a
karotinoidok megvédik a szem retináját az öregedés hatásaitól, a beépülő
pigmentanyagok megszűrik a káros sugarakat.
Hogy együk? Vágjuk csíkokra a leveleket, forrósított olíván pirítsuk 5-7
percig, frissen sült húsokat, halat körítsünk vele.
 
*[image: porcsin]Porcsin*
Miért egészséges? A Magyarországon ritkán fogyasztott zöldség húsos levelei
tartalmazzák a legtöbb omega-3 zsírsavat, amely a szívbetegségek ellen véd.
Ráadásul 20-30-szor több rákot pusztító melatonin van benne, mint bármelyik
másik zöldségben.
Hogy együk? Salátának a legjobb, ropogós, lédús, enyhén citromos ízű.
 
*[image: fahej]Fahéj*
Miért egészséges? A fahéj segít kordában tartani a vércukorszintet, napi
egy gramm a fűszernövényből jelentősen javítja a kettes típusú cukorbetegek
állapotát, ráadásul a káros koleszterin szintjét is csökkenti.
Hogy együk? Őrölve kapható, nem kell vele mást tenni, mint rászórni a
reggeli müzlire vagy bele a délutáni kávéba.
 
*Káposzta*
Miért egészséges? Sulforafan nevű hatóanyaga segíti a rákos sejtek
pusztításáért felelős enzimeket.
Hogy együk? A káposzta elkészítésének számtalan módja van Európában, a
leghatékonyabb mégis nyersen, apróra reszelve, salátában (keleti recept
mellékelve).
 
*[image: guava]Guajáva*
Miért egészséges? Ennek az enyhén savanykás trópusi gyümölcsnek a
legmagasabb a likopintartalma, amely a rák megelőzésében segít. Ugyanakkor
magas, 63 százalékos rosttartalma az emésztést könnyíti.
Hogy együk? Az egész gyümölcsöt héjastól, magostól. Csak a héjában több a
C-vitamin, mint egy egész narancs húsában.
 
*[image: goji-bogyok]Goji cseresznye*
Miért egészséges? Ez a mazsola nagyságú déligyümölcs a szeder és a
cseresznye között félúton ráksejteket pusztító anyagokat tartalmaz, és
fokozza az inzulintermelést, ami fontos a cukorbetegség kialakulásának
megelőzésében.
Hogy együk? Keverjük joghurtba vagy szórjuk a müzlibe.
 
*Tökmag*
Miért egészséges? A legegyszerűbb módja a magnéziumbevitelnek, ami a
szívproblémák megelőzésében játszik nagy szerepet.
Hogy együk? Akár héjastul is, nyersen vagy pörkölve.
Tökmagkrém: Előételnek is kiváló, pirítósra, zöld salátával. A tisztított,
megpirított tökmagot olívaolajjal turmixba tesszük, ízlés szerint sóval,
borssal, citrom levével ízesítjük, majd alaposan összekeverjük. Hűtőben
sokáig eláll, kenyérrel szendvicskrémnek is kiváló.
 
 
 

Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. március 15. Szerkesztette: Georgiu Marianna
Nézettség: 1,692


   








Megjegyzések

Georgiu Marianna
szombat, 2013. március 16. 18:12
mángold

Georgiu Marianna
szombat, 2013. március 16. 18:13
Guajáva

Georgiu Marianna
szombat, 2013. március 16. 18:14
porcsin

Georgiu Marianna
szombat, 2013. március 16. 18:15
goji cseresznye




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: