Érdekesség-misekönyv


Érdekesség-misekönyv

Aki nézte a Húsvéti Szentmise közvetítését a Vatikánból meghatódva tapasztalhatta, hogy azt a misekönyvet, amelynek aranyozott borítóját az immár Magyar Örökség Díjas Ozsvári Csaba készítette és a Magyar Katolikus Egyház ajándékozta II. János Pál pápának, amit Benedek pápa is használt, most Ferenc pápa miséjén is, a Föld sok-sok lakójával együtt láthattuk.

Már aki tudta, hogy mit lát, mert a magyar TV közvetítésben és a papi kommentárban sajnos erről szó sem esett.

A külföldi tudósításokban gondolom még kevésbé. Jó lenne Csaba páratlan művészetét a világgal [az egyházon belül is(a magyarral kezdve) kívül is] megismertetni, mert erre mindannyian zugligeten belül és kívül büszkék lehetünk, ahogy bármely nép büszke lenne.

Az sem mellékes, és legközelebbi alkalommal erre is gondoljunk, hogy a misekönyv felmutatásakora Magyarok Nagy Asszonya és magyar szentek tekintenek a Szent Atyára, de a pápai címer mellett a Szentkorona is látható. (Ez az akadémiai laudációban is elhangzott és láthatóan megfogta az embereket.)




Szerkesztés dátuma: kedd, 2013. április 23. Szerkesztette: Georgiu Marianna
Nézettség: 2,282


   







Tetszik 1 Hajnal Miki kedveli
Hajnal Miki

Megjegyzések

Fazekas Piroska
vasárnap, 2016. március 20. 14:11
Ozsvári Csaba ötvösművész, a magyar egyházművészet kiemelkedő alakja családja és barátai körében 2009. július 9-én Óbudaváron váratlanul elhunyt. Küldetésként megélt munkásságával számos elismerést szerzett a magyar katolikus kultúrának és művészetnek határainkon innen és túl.
Ozsvári Csaba 1963-ban született Budapesten. 1982-től 1987-ig a Magyar Iparművészeti Főiskola ötvös tanszékének hallgatója, diplomamunkája a csempeszkopácsi templom bronzkapuja volt. Főiskolai tanulmányai befejeztével az egyházművészet területén kezdett dolgozni, maradandót alkotva a liturgikus és szakrális művészetben. Munkáját hivatásként élte meg: alkotásaival akarta közelebb segíteni az embert Istenhez.

1993-1995 között a Váci Egyházmegye megrendelésére készített liturgikus ötvöstárgyakat, majd 1996-ban Paskai László bíboros számára misekönyvet. 1997-ben tíz év munkáiból Officium címmel rendezett kiállítást a Budavári Mátyás-templomban.

Báró Apor Vilmos boldoggáavatása alkalmából (1997) domborművet készített II. János Pál pápának, az alkotás címe: Vir Dolorum.

Joseph Ratzinger bíboros egyik püspöki mellkeresztje is Ozsvári Csaba alkotása 1998-ból. Ugyanebben az évben részt vett a Mai egyházművészet kiállításon a Római Magyar Akadémián. A következő évben Karl Joseph Rauber apostoli nuncius rendelt tőle liturgikus tárgyakat.

Legismertebb művei közé tartozik az a domborművekkel díszített misekönyv, a magyar egyház hivatalos ajándéka, amelyet II. János Pál pápa magyarországi látogatása alkalmából alkotott. A misekönyvet XVI. Benedek pápa jelenleg is használja, legutóbb az idei húsvéti vigília szertartáson. Ugyancsak sokan láthatták a budapesti városmisszió során a Szent István-bazilika előtt felállított mintegy három méter magas keresztjét, illetve a felújított máriapócsi kegykép alakjait is az ő koronái (glóriái) díszítik.

A magyar főpásztorok 2008-as ad limina látogatásuk alkalmával egy Ozsvári-kelyhet ajándékoztak a Szentatyának. XVI. Benedek pápát személyesen is köszönthette ez év április 1-jén, az általános kihallgatás keretében, és átadhatott neki – a magyarországi Schönstatt Mozgalom tagjai nevében – egy általa készített feszületet, amelyen az Egyházat jelképezve a Szűzanya is látható.
Magyar Katolikus Püspöki kar

Fazekas Piroska
vasárnap, 2016. március 20. 14:16
Magyar jelképek a pápai misekönyvön
A misekönyvet, amelynek aranyozott borítóját az immár Magyar Örökség-díjas Ozsvári Csaba készítette és a magyar katolikus egyház ajándékozta II. János Pál pápának, amit Benedek pápa is használt, Ferenc pápa húsvéti miséjén a Föld sok-sok lakójával együtt láthatták a magyar nézők is. A misekönyv felmutatásakor a Magyarok Nagyasszonya és a magyar szentek, valamint a pápai címer mellett a magyar címer, benne a magyar korona is látható.
katolikhus.ro




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: