Doman Módszer a babaoktatásban


Doman Módszer a babaoktatásban

A Doman-módszer arra épül, hogy kihasználja a babák, kisgyerekek "mindent tudni akarok" képességét, és azokat a tulajdonságaikat, amelyeket hatéves korukra elveszítenek. Akkorra ugyanis már az agy 60-80 százaléka felépül, vagyis az ember nagyrészt abból a tudásból él egész életében, amit ez alatt az idő alatt megszerzett. Ilyenkor olyan még az agya, akár a szivacs: bármit azonnal képes befogadni. 
A Doman-módszert eredetileg sérült gyerekek felzárkóztatására fejlesztették ki. A lényege az, hogy a kicsiknek naponta háromszor tíz percig táblákat mutogatnak. A tanulás pedig úgy működik, akár a reklámoknál: a hirtelen feltűnő információ beépül az agyba, s egy hihetetlen széles lexikális tudás jön létre. A kutatók később rájöttek, hogy nemcsak a sérült, de az egészséges gyerekeknél is működik ez.

Vankó Magdolna arra tanítják a kismamákat,  apukákat, nagypapákat, hogyan lehet fél éves (!) kortól olvasni, számolni, idegen nyelvekre speciális ismeretekre,  úgymond tényekre oktatni az apróságokat.

  1. Tíz évvel ezelőtt, Budapesten egy rendezvényen találkoztam először Glenn Doman elméletével. Az amerikai orvos, súlyosan értelmi fogyatékos gyermekekre dolgozta ki módszerét -  mondja Vankó Magdolna.

  2.   Doman azt vallja, az emberi agy, akárcsak az izmok, edzhető, stimulálható. A beszélni sem  tudó, karon ülő csöppségek előtt öles piros feliratokat pörgetnek, ezekről ismerkednek a betűkkel.

  3. A családtagok, a testvérek nevét érdemes először a kicsiknek megmutatni. Egy idő elteltével a kérdésre kiválasztják a "mama", vagy a "papa" szavakat jelző táblákat.

  4. A kétéves Annamária édesanyja elmeséli: nyáron a kislánya ránézett az asztalon szétszóródott dinnyemagokra, és így szólt: tizenhét!

  5.  Nagyon gyorsan megtanult a lányom számolni. Halmazokat, mennyiségeket ismer fel. A tréning abból áll, hogy fehér lapra mindig eggyel több piros pöttyöt ragasztunk fel, s ezeket memorizálja.

     

A Doman_módszerrel tanított  gyerekekekszámára játék az egész! 
Naponta legfeljebb tíz percet foglalkozunk velük, csak annyit annyit és azt gyakoroljuk, amihez a kicsiknek kedvük van.



Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. június 5. Szerkesztette: Antal Mária
Nézettség: 1,037


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: