Margit-sziget /Zenélő szökőkút


Margit-sziget /Zenélő szökőkút

A Margit híd felőli oldalon helyezkedik el, 1962-ben adták át. Minden tavasszal hozzák működésbe, május 1‑jén, és őszig működik minden év október 31‑éig; műsorában negyedóránként hangzott fel egy zenei blokk. A kút vizében tilos a fürdés. Átmérője 36 m; a középső vízsugár több mint 25 m magasságba lő fel.

Zenei repertoár volt: Ludwig van Beethoven (1770-1827): III. Eroica szimfónia, op. 55., Scherzo Allegro vivace Kodály Zoltán (1882-1967): Háry János-szvit Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Requiem k. 626, Dies Irae. Pjotr Csajkovszkij (1840-1893): A hattyúk tava op. 20. Kodály Zoltán (1882-1967): A császár bevonulása Georges Bizet (1838-1875): Carmen 1. szvit, Torreádorok Weiner Leó (1885-1960): Divertimento No. 1., Róka-tánc Liszt Ferenc (1811-1886): A-dúr zongoraverseny, Manók tánca Johann Strauss (1825-1899): Császárkeringő Pjotr Csajkovszkij (1840-1893): Csipkerózsika op. 66a. Andrea Bocelli: Melodrama

...



- A Korona Szálló melletti tér fénypontja az új, változó vízképű szökőkút. A kút középpontjában álló vízgömb a város jelképének, a hagymának a virágára emlékeztet. A vízsugarak játéka lebilincselő látványt nyújt mind a főúton közlekedőknek, mind a téren sétálóknak. A Margitszigeti Szökőkút Magyarország legnagyobb szökőkútja..A teljes vízgépészeti és vezérléstechnikai rendszert a Technoconsult Kft. tervezte és építette ki 2002-ben. Azóta zenélő szökőkútként működik; a 60 perces zenei műsor koreográfiáját szintén a Technoconsult készítette. A margitszigeti szökőkút átmérője 36 méter, a középső vízsugár több, mint 25 méter magasságba lő fel. - A Margit-szigeti szökőkút, amely a kilencvenes években fokozatosan kezdett lepusztulni, 1999 telén ment végképp tönkre: a vandálok a ekkor akkora kárt okoztak benne, hogy már nem volt értelme a további javítgatásnak. A delikvensek egyébként sok mindent el is loptak, vezetékeket, világítótesteket és vízgépészeti berendezéseket vittek magukkal. A Városháza 2000-ben döntött a felújításról, de először csak hatvanmillió forintos költséggel számolt. A tervek kidolgozása közben derült ki, hogy jóval több pénz kell a munkához, a hiányzó összeget tavaly szavazta meg a közgyűlés. A rekonstrukció százötvenmillió forintba került. - A Margit-szigeti szökőkút, Budapest egyik legnagyszerűbb látványossága. 2002 márciusban indult újra, százötvenmilliós rekonstrukcióval nemcsak helyrepofozták, hanem korszerűsítették is az 1962-ben átadott kutat. Homokszűrős és vegyszeradagolós szűrőrendszert és számítógép-vezérlést kapott: ez szinkronizálja a víz játékát, 136 fényszóróból álló díszvilágítását és zenéjét, amely a kút körüli oszlopokon elhelyezett hangfalakból érkezik. A rafinált technikai megoldásokkal telepakolt szökőkutat - amelyet Demszky Gábor főpolgármester avatott újra - hatvanöt fúvóka és tizenegy nagy teljesítményű szivattyú működeti, vízforgató teljesítménye több mint ezer köbméter óránként. Vízrendszere négy vízképből áll össze. A központi, százmilliméteres fúvóka huszonöt méter magasra lövi fel a vizet, azt ezt övező négy kisebb átmérőjű pedig tizennyolc méterre. A kuglóf alakú vízképet huszonnégy tízméteres vízoszlop hozza létre, a belső medencetérből a külsőbe kilövellő harminchat fúvóka négyméteres íveket alkot. Az átépítéskor megerősítették a kút vasbeton szerkezetét, csőhálózatát teljesen kicserélték, régi burkolata helyére pedig süttői kő került.

..



Régi zenélő szökőkút Videó 
Link 

Modern Talking - Margitsziget szökőkút / saját készítés 
Link 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. július 8. Szerkesztette: Antal Mária
Nézettség: 2,310


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: