Demencia - elbutulás


Demencia - elbutulás

Demencia nem más mint az agysejtek rohamos vagy lassú elpusztulása.

Számos organikus idegrendszeri betegség váltja ki. Pl. Parkinzon kór, Alzheimer-kór, súlyos agyér szükület, Stroke stb.

Szövődményként jelenik meg: különféle pszichiátriai kórképek, mint a depresszió, a pszichózis (a realitásérzék teljes hiánya), különféle magatartászavarok, felborult alvás-ébrenlét ciklus, illetve az ebből fakadó testi szövődmények, mint a kiszáradás, elesések és következményes csonttörések (combnyaktörés), illetve a fertőzések (tüdőgyulladás). Gyakori szövődmény még az ápolást végző hozzátartozó "kiégése", súlyos kimerülése is. 

Évek alatt kialakuló lassú folyamat, mely nem gyógyítható.

Az agyban lévő hippokampusz nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában, a térbeli tájékozódásban, de a képi és térbeli információkat, esetleg a szagokon keresztül nyert ismereteket is segít elraktározni.
- A hippokampusz a halántéklebeny csúcsában található agyterület, amely a nevét az emberi agy metszetében megjelenő, csikóhalra emlékeztető, görbült formájáról kapta. Sejtjei az agy többi részéhez képest különösen érzékenyek az oxigén- és tápanyaghiányra, és a stressz-hormonok hatását is rosszul viselik, ezért ilyen szempontból az egyik legérzékenyebb agyterületnek tekinthető. Ennek következtében több más betegség - epilepszia, bizonyos alvászavarok - is ezen agyterület elváltozásai miatt alakulnak ki.
Idősebb korban valahol a rövid távú vagy munkamemória és a hosszú távú memória között akadhat el az egyes események rögzítésének folyamata, amelyben a hippokampusz is kulcsszereppel bír. az új információk nem képesek megragadni az emlékezetben. A folyamat előrehaladásával a memóriacsökkenésen túl megjelennek a gondolkodás, a számolás, az olvasás, illetve a problémamegoldás nehézségei is, amely képességek megfelelő kialakulásában szintén alapvető szerepet tölt be a hippokampusz és a nagyagykéreg közötti kommunikáció. Ez utóbbira fontos bizonyíték az is, hogy Pl. az Alzheimeres betegek hippokampusza az egyik leginkább érintett agyterület a fehérjelerakódások szempontjából.
Az emberi agy a működésbeli funkciók alapján több nagy régióra osztható fel, így eltérő területek felelősek például az emlékezeti, a végrehajtó és az érzékelési folyamatok elvégzéséért. Ezeket a területeket a fehérállomány csatornái kötik össze, amin egy-egy feladat végrehajtása közben aktív kommunikáció zajlik a különféle agyterületek között: eddig is ismert volt, hogy az öregedés során a fehérállomány egyre inkább leépül, 

A szakirodalom szerint a demenciát 70%-ban az Alzheimer-kóros betegek teszik ki, és a betegség tartama. Minél fiatalabb az Alzheimeres személy, annál gyorsabb a betegség lefolyási sebessége. Az Alzheimer-demenciát az évszázad betegségének is nevezik; egy ritkább fiatalkori, és egy gyakoribb idős kori formája ismeretes. 1-2 éves lappangó kezdet, és folyamatosan előrehaladó romló állapot jellemzi, általában 7-10 éves betegségtartalommal. A kórképpel járó személyiségváltozás többnyire érzelmi visszahúzódásban, a kritikai készség csökkenésében mutatkozik meg, később beszéd és számolási zavarok, depressziós és paranoid tünetek jelenthetnek meg. A súlyos formában (időszakban) ágyhoz kötöttség és inkontinencia léphet fel. 

- Kivizsgálás:
A demencia kivizsgálásának a részletes klinikai betegvizsgálaton kívül ki kell térnie a hozzátartozók kikérdezésére és a korábbi egészségügyi dokumentumok áttekintésére. Fontos a rövid és a hosszú távú memória károsodásának feltárása, a napi ritmus felmérése és annak az eldöntése, hogy a beteg mennyire önellátó. Célzott vizsgálatokkal kimutatható az is, hogy a páciens pontatlanul számol, vagy a kéz ujjait nem tudja jól megnevezni. Egy egyszerű tájékozódó gyorsteszt segítségével hamar kideríthető, hogy a páciens térben, időben mennyire tájékozott, a szavak utánmondása és felidézési képessége pedig mennyire megtartott. Ezek a tesztek arra is alkalmasak, hogy az évek során romló állapotot nyomonkövessék.

- Elkülönitő diagnózis:
Fontos az egyéb demenciaformák kizárása, melyek egyéb terápiás eljárásokkal jól megközelíthetőek és visszafordíthatóak. Ilyenek a különféle gyógyszermérgezések vagy gyógyszermellékhatások, a különféle pszichiátriai kórképekben felmerülő memóriazavarok (pszeudodemenciák), egyes anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák) a koponyatraumák, a tumorok vagy az agyhártyagyulladás. A pszeudodemenciák többnyire a depresszió részjelenségeként lépnek fel, és a hangulat javulásával párhuzamosan javulnak, tehát visszafordíthatóak és kezelhetőek.
 

- Tünetei:
Memóriazavar, vagyis nehezítetté válik az új ismeretek megtanulása és a régiek felidézése. Ehhez társul a nyelvi kifejezés, az egyszerű és összetett cselekvések kivitelezésének, valamint a tárgyak felismerésének zavara annak ellenére, hogy a beidegzés megtartott. Figyelemfelkeltő jelek lehetnek az alábbiak: a spontán beszéd vagy fogalmazás nehézkes volta, a szóismétlés vagy céltalanul ismétlődő cselekedetek, a koncentrálási zavarok, a figyelem gyors kifáradása és a korábbi személyiségjegyek markáns megváltozása.  

- Demencia típusai:
Vaszkuláris demencia: Ez a fajta demencia után kerül sor egy személy szenved több stroke, hogy nem nagyon súlyos természetű. Ugyanakkor az ilyen típusú demencia káros hatással bír az adott személy kognitív és memória.
Pick-kór: Ebben az állapotban a személy viselkedése, személyisége és tájolása Jelentősen megváltozott. Ez gyakoribb a nők körében, és az a tendencia, hogy dolgozzon fiatal korban.
Creutzfeldt-Jakob betegség: Ez az emberi változata a kergemarha-kór, és ez a tendencia a fejlődés nagyon gyors érintő akaratlan mozgások és szellemi állapotot.
Parkinson-kór: Ez egy másik neurológiai betegség, amely hatással van a központi idegrendszerre. Azt is progresszív jellegű és a demencia alakul csak a későbbi szakaszában a betegséget.
Huntington-kór: Ez egy örökletes betegség, amely általában fejlesztése során közepén években egy személy.
Lewy-testes betegség: Ez a betegség nagyon hasonló jellegű Alzheimer-kór, különösen akkor, ha a tünetek tekintetében. A személy szenved hallucinációk, téveszmék és paranoia.
Alkohol Kapcsolódó Demencia: Ez a fajta demencia miatt előfordul, hogy a túlzott alkoholfogyasztás. Az egyetlen módja annak, hogy állítsa le a haladás e dementia abbahagyni az ivást teljesen.

A demencia kezelése
A demens betegek ellátása az enyhe és középsúlyos esetekben a beteg saját életterében történik. Ennek megfelelően a kezelésében elsődleges szerepe van a hozzátartozók felvilágosításának. Középsúlyos esetekben is fel kell hívni a figyelmet az esetleges elkóborlás veszélyére, illetve a gondnokság alá helyezés szükségességére. 
Előrehaladott esetekben, amikor magatartászavar, depresszió, esetleg téveszmék, céltalan pakolás, éjszakai zavartság lép fel, már gyógyszeres beavatkozás is szükséges. Esetenként olyan gyógyszeres kezelés is felmerülhet, amely a folyamat előrehaladását lassítja, bár annak okát nem szünteti meg. Ezen szereket a magas áruk és korlátozott hozzáférésük miatt kizárólag Demencia Centrumokban dolgozó pszichiáter vagy neurológus szakorvos rendelheti. Ezen túl kedvező a tapasztalat a különféle agyi keringésjavító szerekkel, az általános állapotjavító E-vitaminnal és a ginkgo biloba készítményekkel kapcsolatban. 
A kezelés alappillére mindezek mellett az ápolás: ehhez a háziorvoson keresztül a házi ápolási szolgálat is nyújthat segítséget. Veszélyeztető állapot esetén kórházi (pszichiátriai) beutalás is felmerül. 



Szerkesztés dátuma: péntek, 2013. szeptember 27. Szerkesztette: Antal Mária
Nézettség: 1,996


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: