GONDOLATAIM EGY RÉGI NAPLÓBEJEGYZÉS APROPÓJÁN


GONDOLATAIM EGY RÉGI  NAPLÓBEJEGYZÉS APROPÓJÁN

 

GONDOLATAIM EGY RÉGI

NAPLÓBEJEGYZÉS APROPÓJÁN

 

 

    Januárban volt 105 éve, hogy beindult a legendás Nyugat című folyóirat. Nem tudom miért, de ma eszembejutottak azok a már halhatatlanná vált íróink, költőink, akik létrehozták és ott jelentették meg legelőször az írásaikat. Ma már hasonmás kiadásban is elolvashatók a korabeli művek, de az én ifjúkoromban ezekhez nem lehetett hozzájutni. Egykori Irodalmi jegyzeteim 1977 – 78 évben, néhány gondolata is erről emlékezik meg.

 

Felfedeztem a Nyugatot.

      Ma, azaz november 28. – án Győrben jártam. Szokásomhoz híven benéztem az Antikváriumba, hátha valami újdonságot tudok megszerezni olcsó pénzért. Mint legtöbbször, most is szerencsém volt. 50 forintért megvettem a Nagy Képes Világtörténet sorozatból a Reformáció kora című kötetet. Tovább böngészgetve a polcokon, legnagyobb meglepetésemre megtaláltam a Nyugat 1927 – es évfolyamát két kötetben. Gondoltam magamban, hogy ezt meg kellene venni. Ott volt velem a feleségem is, de nem mertem említeni a dolgot előtte. Tudniillik 450 Ft volt a két kötet. Ezért fájó szívvel hagytam ott a könyveket.

1977. november 28.

 

A Nyugat 1927 – megvétele.

      Az eset óta teltek – múltak a napok, de én nem tudtam elfeledni a könyveket. Addig – addig gondolkodtam a dolgon, amíg fogtam a telefonkönyvet és kikerestem az Antikvárium számát. Mikor végre sikerült az összeköttetés, izgatottan érdeklődtem a könyvek iránt. Óriási szerencsém volt, mert még senki sem figyelt fel rá. Utánvéttel megrendeltem a köteteket. Mikor mindezt elintéztem, akkor következett a dolog legnehezebb része. Tudatni az asszonnyal a vételt. Nem mondhatnám, hogy a nyakamba ugrott az örömtől, de a végén megegyeztünk abban, hogy ez lesz a névnapi ajándékom 1978. február 14. – én. Izgatottan vártam a postán a „kincseim” – érkezését.

December 08.

 

A kultúra kincsestára.

      Ma végre kézhez kaphattam a könyveimet. Várakozásomat felülmúlta az – az öröm, amelyet belelapozás után okozott nekem. Az 1927 – es évfolyam szerkesztői a következők voltak:

 

Főszerkesztő: Ignotus

Szerkesztők: Babits Mihály, Gellért Oszkár, Osvát Ernő

Főmunkatársak: Elek Artúr, Feleki Géza, Fenyő Miksa, Füst Milán, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Laczkó Géza, Lengyel Menyhért, Móricz Zsigmond, Nagy Lajos, Nagy Zoltán, Révész Béla, Schöpflin Aladár, Szép Ernő, Szini Gyula, Tersánszky J Jenő, Tóth Árpád,

 

       Mind – mind jeles képviselői a magyar irodalomnak. Ha valaki kétezer forintos ajándékkal lep meg, annak sem örültem volna jobban, mint ennek a két kötetnek. A fentebb felsorolt jeles férfiaknak és hölgyeknek korabeli versei, novellái, cikkei találhatók meg benne. Egyszóval úgy érzem, hogy jó vásárt csináltam most is. Igazi kincsesbányára leltem.

December 10.”

 

      Azz említett kötetek az óta is ott állnak a könyvespolcomon. Jó érzés abban olvasni a jeles költőink, íróink korabeli írásait. Olvasni szinte első kézből ott, ahol akkor megjelentek. Önálló kötetekbe csak később kerülve juthattak el szélesebb körben az olvasókhoz. Ezek a gondolatok jutottak eszembe ma, a borongós Novemberi reggeli órákban.

 

A videó felvételen az én példányom látható.

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Gyula. 2013. 11. 27 – én reggel 7:31

 


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. november 27. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 1,368


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: