Hajdúbagos régen és ma - Debreceni Zoltán


Hajdúbagos régen és ma - Debreceni Zoltán

Hajdúbagos már a XIII. század második felében a vidék legnagyobb falvai közé tartozott és a Bagossy család kizárólagos birtoka volt.

1347-ben Nagybagos és Kisbagos néven, mint két ikerközség szerepelt.

1430 táján az álmosdi Chyre család lett a település legnagyobb földesura, de a Bagossyaknak is megmaradt a falu egy része. Ekkor Csirebagos néven is nevezték. 1480 a Chyre és Bagossy családokon kívül a Kállay Lőkös Miklós fia János és a későbbiekben még a henczidai Bacsó család-nak is volt itt birtoka.

1514-ben Bajomi Benedek birtoka volt, majd rajtuk kívül még a Szepesi és a Bornemisza családoknak is volt itt része. 1603-ban Bagossy Pál szatmári alispán szerzi vissza.

1605-ben Bocskai István fejedelem szabadalmakat adott Hajdúbagos lakosainak, és a település a hajdú községek közé tartozott.

1735-ben a herczeg Esterházy család tulajdonába került, a XX. század elején pedig Miskolczy Jenő volt nagyobb birtokosa.

A településhez tartozott Sebestanya puszta is.

Lakosságszáma

A lakosok számának változásai egészen a közelmúltig növekedést mutatnak, azonban néhány éve változatosság figyelhető meg.

Népcsoportok

2001-ben a település lakosságának 80%-a magyar, 20%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.[3]

Nevezetességei

  • Református temploma - a XV.szd. végén épült Szent Gellért templomaként- majd az 1805 évében átépítették. Legutóbb 1972-ben a II. VH-ban elszenvedett sérüléseiből korabeli állapotának megfelelően helyreállították.

Hajdúbagos számos védett természeti értékkel rendelkezik:

  • Itt született Sinay Miklós híres debreceni tanár, professzor.

    www.zoltand.eoldal.huSzerkesztés dátuma: péntek, 2014. február 14. Szerkesztette: Debreceni Zoltán Író
Nézettség: 604


   Tetszik  
Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: