ISMÉT SZÓLT A REFORMÁTUS TEMPLOM NAGYHARANGJA


ISMÉT SZÓLT A REFORMÁTUS TEMPLOM NAGYHARANGJA

 

 

 

 

 

 ISMÉT SZÓLT A REFORMÁTUS TEMPLOM NAGYHARANGJA

 

 

     1924 – ben Bakonyszentkirály ( Veszprém Megyében van Zirctől 16 kilométerre Győr irányába ) még nem ezen a néven szerepelt. Ekkor még a falu két részből állt, Magyar és Németszentkirályból.( A két falurész 1926 – ban egyesült Bakonyszentkirály néven ) Református templom csak a Magyarszentkirályi részen volt. Abban az időben a háborús körülmények miatt elvitt harang pótlása még nem történt meg, holott többször is szóba került a hívei körében. Szeptember 22 – én a presbiteri gyűlés a következő határozatot hozta a hiteles jegyzőkönyv tanúsága szerint:

   „Jelenlevők egyhangúlag kijelentik, hogy a harangot megrendelik és( ha lehet ) a szerződést megkötik. Megkíséreltetett ezután a megegyezés a cég megbízottjával, mely nehezen bár – de mégis létrejött úgy, hogy a szentkirályi egyház a soproni Seltenhoffer Frigyes fiai harangöntő cégnél megrendel egy 212 kilós B hangú harangot, kilóját 25 kg búzáért, a szállítást az egyház vállalja…Indítvány tétetett aztán arra, hogy az egyháztagoktól az aláírt harangkilogramm után ne 25 – hanem 28 kiló búza vagy ára szedessék – hogy úgy ne csak a harang ára, hanem a költségek is kikerüljenek. A közgyűlés az indítványt elfogadja.”

    A harangkészíttetés ezután a megvalósítás útjára került. A harang oldalára a következő feliratot is megrendelték a szerződés megkötésekor: „Az élőket hívogatom, a holtakat elsiratom.”

    A harang elkészítésére a református egyházközségnek nem kellett sokáig várnia. 1925. január 20 – án egyházi gyűlést tartottak, amelyen már közölhették a megjelentekkel az örömhírt. Ismét szóljon a korabeli jegyzőkönyv leírása:

    „Tóth Sándor lelkész és Zsargó Mihály gondnok felszólítja a jelenlévőket, hogy a mai napon most méh haza kell hozni a harangot az állomásról,(A vasútállomás a 10 kilométerre lévő Veszprémvarsányban volt) nehogy fekbért kelljen fizetni, ami az egyházra újabb terhet hozna. Jelenlévők örömmel jelentik ki, hogy akik csak tehetik befognak, hogy minél szebb, impozánsabb legyen a harang hazakísérése; ezen felyül még a fiatalság( legények ) lóra ülnek, a leányok fehérbe öltözve vonulnak a harang elé, hogy minél emlékezetesebb legyen ez az örömünnepély…A harangért menésre 14 kocsi vonult fel a varsányi állomásra mindannyi megrakott néppel; jövel 16 legény lóháton elébe vonult egész a varsányi felső faluvégig;ezek elöl lovagolva lépésben vezették a vonulókat hazafelé.

     Igen sokáig emlékezetben fog maradni Káldí József varsányi ev. Tanító úrnak azon dicséretes figyelme, hogy: harangjaikat a menetnek a faluba érkezésekor meghuzatta, s azok mindaddig zúgtak, míg a faluból ki nem ért.

     A menet a haranggal délután ¼ 4 órakor érkezett Szent Királyra kísérve az útban elébe jövő fehérbe öltözött leányok által; s az útközben rávárakozó csapatok nagy tömegétől. Levétetvén ezután a virágokkal elborított harang a kocsiról, a templom ajtajánál letétetett, s a nagy tömeg – a falu apraja nagyja által körülvéve megszemléltetett. Majd a közönség elénekelte a XC. Zsoltár első versét:

 

 

„Tebenned bíztunk eleitől fogva,

Uram, téged tartottunk hajlékunknak!

Mikor még semmi hegyek nem voltanak,

Hogy mégsem ég, sem föld nem volt formálva,

Te voltál és te vagy, erős Isten,

És te megmaradsz minden időben.”

 

     Tóth Sándor helybeli lelkész emelkedett hangú beszéd után imával megáldotta, s miután a közönség a Hymnus eléneklése után a harangot megszemlélni a templomajtó elé vonult, s gyönyörködött új harangjában; míg estefelé a templom előcsarnokában el nem helyezték; míg eljő a czég szerelője, hogy állandó helyére feltegye.”

      Így történt, hogy az 1799 – ben épült református templom nagyharangja hamarosan ismét istentiszteletre szólíthatta híveit. A harang az óta mit sem veszített az eredeti hangzásából. A soproni harangöntő mesterek kiváló munkát végeztek!

 

„AZ ÉLŐKET HÍVOGATOM, A HOLTAKAT ELSIRATOM.”

 

Ifj. Nagy Bálint (Valentinus)

 

Zirc. 2007. 05. 22


Szerkesztés dátuma: szombat, 2014. május 3. Szerkesztette: Nagy Bálint
Nézettség: 828


   







Tetszik  

Megjegyzések

Nagy Bálint
szombat, 2014. május 3. 08:45
Kedves Barátaim!

A felvételen a Bakonyszentkirályi Református Templom látható. Valószínűleg a két Világháború között készült és nem színes, hanem színezett a fotó-:)))

Szeretettel: Bálint



Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: