VENDÉGSÉGBEN A SAMIKNAL


VENDÉGSÉGBEN A SAMIKNAL

Pontosan tíz éve gyönyörködtem utóljára a fenti képekben, a hegy tetején ülve szemlélgettem, hogyan is buknak a felhők le a horizonton, a látóhatár mögé. Fenn a Sarkkörön túl, a Samik földjén.Már akkor megragadott az a bölcs természetszeretet amellyel a a "rokonaink" (ezt ők már régen tagadják, és benne sincs az iskolai tantervükben, csupán a magyar hivatalos történelemfelfogáshoz igazodva hivatkozom rá) élnek benn, eggyütt, harmóniában a természettel.

Volt alkalmunk tapasztalni, mennyire fontos a finnek számára a környezet, a természeti környezet megóvása. Az elmúlt 10 évben aztán itthon is elindult valami, ám újabban ismét tapasztalnom kell, hogy, többnyire pályázati pénzekből létrehozott tanösvények karbantartása nem tökéletes. Vajon kinek a feladata?

Az alább közlendő elmélkedés újra, még mindig időszerű.

 

Tanösvény másképpen

A természeti tanösvények tervezett rövid gyalogutak, melyek olyan természetes területeken vezetnek keresztül, ahol a látogató érdekes illetve fontos természeti vagy történelmi jellegzetességeket láthat és érthet meg útikönyv vagy magyarázó jelzések segítségével.

A természeti tanösvény tervezésekor fontos szempont, hogy, a táj, a helyszín legjellegzetesebb, legkülönlegesebb ismérveire kell a figyelmet irányítani, bemutatva a tájegység, vagy helyszín természeti különlegességét. Ehhez megfelelő, biztonságos utat kell kijelölni, amely követi a táj adottságait és biztosítja egyben a helyi ökoszisztéma érinthetetlenségét is.

A tanösvény, vagy sétaút kezdődhet egy természetvédelmi bemutatóhellyel, ahol megtalálhatóak a tájegység fő ökológiai, kulturális, növény, állattani, és geológiai talajtani jellegzetességei, és a séta során fellelhető nevezetességek. 

A vezető nélküli ösvényen a látogatót jelzőtáblák segítik, amelyek megmutatják a bemutatott természeti környezetet és tartalmazzák annak összes jellemző vonását, a séta során követendő útvonalat.

A jól megépített ösvény a szabadban történő szemlélődés és ismeretszerzés alap eszköze. Célja, hogy kellemes tapasztalatot nyújtson természetes és ellenőrzött keretek között, ahol egyszerű jelek segítségével a látogatók megismerhetik a fákat, a kisebb növényeket, a földrajzot, a természetes közösségeket, ezek egymásra utaltságát és egységét. Az adott területen honos állatfajokat és kapcsolatukat az emberrel. Az ösvény lehetővé teszi, hogy a látogatók átkelhessenek a természetes területen anélkül, hogy a környezetben kárt tennének.

A természeti ösvény jól karban tartott. A jelzőtáblák nincsenek megkopva, eltörve, összefirkálva, és a tanösvény esetleges rongálódásait gyakran ellenőrzik. Mindent megtesznek azért, hogy a turisták balesetmentesen sétálhassanak. Ahol erózió jelei mutatkoznak, biztonsági intézkedéseket foganatosítanak, mint a pallófektetés, aljnövényzet-ültetés vagy kaviccsal való feltöltés.

A sétaút meredek szakaszain lépcsősorral teszik könnyebbé a gyaloglást.

 Nyirkos helyeken, mint amilyen a mocsár vagy patakmeder környéke, megemelik az utat újabb földréteggel vagy pallósorral teszik könnyebbé a járást.. Keresztbe fektetett tuskódarabok vagy pallók használhatók kis víztócsák esetén. Kövek nem jók erre a célra, mert csúszóssá válhatnak. Emelt utat készíteni nagyobb munka, de a nedves, sáros tanösvényt valószínűleg nem használná senki. 

A pihenőmegállót olyan helyeken jelölték ki, ahogy a látogatók gyönyörködhetnek az ösvény szépségeiben: a szép a kilátásban, növényekben, a völgy vonalát követő patakmederben, az érdekes sziklaképződményekben . A helyben, kőből vagy fából kialakított pad vagy sziklába vájt ülőhely lehetővé teszi, hogy a túrázó pihenjen ha szükséges, és ülve gyönyörködhessen a látványban.

Jól látható helyeken figyelmeztetik a látogatókat, hogy mindazt, amit ide elcipeltek magukkal, azt haza is vihetik és otthon megfelelően módon szelektálva dobják ki. Nem kell a hulladékot, az ételmaradékot és a csomagolóanyagot itt hagyni. A piknikező hely az adott ország kulturális szokásainak megfelelően lehet kialakítva. Itt alkalmas a társadalmi közeg arra, hogy, megőrizzék az elhelyezett értékeket, ezért, a menedékházakat bútorral, tűzhellyel, a vízforraláshoz szükséges edényekkel, a melegedéshez szükséges kandallóval látják el. A megérkező látogató a pihenőhelyet mindig rendben találja, és ö maga is rendbe téve hagyja el. A kandallóba ki-ki bekészíti az utána következő fáradt vándornak a fészerben összevágott fahasábokat.

A tűzgyújtáshoz mindenhol pontosan kijelölik a megfelelően biztonságos helyeket.

Szükséges illemhelyeket is felállítani a gyalogút mentén. A legmegfelelőbb megoldás a jó technológiával kezelt komposzt-wc, amely biztosan nem szennyezi a környék növényvilágát.

Mindenhol táblán jelzik az ösvény hosszát, a még hátralévő távolságot, az út mentén található látnivalókat, és ha szükséges a betartandó rendszabályokat.

A tanösvényen található jellegzetességekre felhívják a figyelmet, jelölve a táblákon a látnivaló különlegességeit, sajátosságait, előfordulási gyakoriságát, vagy történelmi hátterét.

 


Szerkesztés dátuma: kedd, 2014. június 10. Szerkesztette: Antal Edit
Nézettség: 988

Forrás:
www.magyarvagyok.com


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: