Jeles napok egy horvát közösség életében


Jeles napok egy horvát közösség életében

Kicsit most mesélnék Nektek egy horvát közösség szokásairól, ünnepeikről.

Hosszú évekig éltem egy ilyen kisközségben, lent az Ormánság szélén, a Dráva partján. Felsőszentmártonnak hívják, vagy ahogy ott mondják Martince. 

Gyönyörű település, még most is visszahúz a szívem oda. Picinkét zárt közösség, nehezen fogadnak be bárkit is. Én lépéselőnyben voltam, mivel apai ágon onnan származom.

Mivel is kezdhetném mondandómat, talán stílusosan a Márton napi búcsúval, ami november 11-re esik. Ezen a napon két szentmise is van a faluban, egy magyar nyelvű és egy horvát nyelvű. Vásárosok lepik el az utcákat, rég nem látott rokonok jönnel el szeretteikhez. A nap végén körmenettel zárják az ünnepet. A következő a Mindenszentek: ekkor egész napos böjtöt tartanak, csak a napvégén, a mise és a temetői gyertyagyújtás után ül le a család vacsorázni. ....és a hagyományos menü: tyúkhúsleves, főtt hús mártásokkal, sűlt hús piros rizzsel, majd a kihagyhatatlan házi rétes....amit a házi asszony maga készít el, nyújtja....tölti....süti. A nap imával zárul.

Húsvét: Jézus feltámadásának ünnepe. Nagyszombat este körmenettel kezdődik. Húsvét vasárnap  még mielőtt leülne a család a reggelihez, egy kosárban összekészítve viszik megszentelni a sonkát és a többi hozzávalót. Aztán a szokásos ünnepi mise, és a rokonlátogatás a program.

Szent Iván nap: ( Sveti Ivanje) eme jeles napon felpezsdül a közösség élete. Vendégek sokasága lepi el a falu utcáit, népviseletbe öltözve. Mint mindig, most is szentmise nyitja a sort, ami általában horvát nyelvű. Utána a tánccsoportok elindulnak a különböző utcákban feldíszitett helyekre. Minden, úgymond "állomás" -nál tánc és énekszó van. ....és a roskadásig megpakolt vendégváró asztalok. Este a Dráva holtágához, a Mrtvica partjára mennek, ahol meggyújtják a Szent Iván éjji tüzet. Mécseseket raknak a vízre, mindegyiken egy egy fiú vagy leány neve szerepel. Majd körül álljak a már teljes fényében tündöklő tábortűzet és hajnalig vígadnak.

Utoljára hagytam a legszebb ünnepet, a Karácsonyt. Ekkor közösen kidíszítik a falut, fényárban úszik minden. Az én utcámban van egy kis park, amit az utcámban lakókkal ékesítünk fel a nagy napra. Ott gyűlik össze a község apraja nagyja, Szenteste a vacsora és az ajándékok kiosztása után, este 9-kor, hogy versekkel és énekekkel köszöntsük egymást ezen a csodálatos ünnepen. Az éjféli misére is innen mennek az emberek. A mise után a fiatalok baráti társaságokban indulnak a szeretteikhez, hogy áldott karácsonyt kívánjanak nekik, vagy ahogy ott mondják: palezajba mennek. A Szentestét megelőző nap délutanján még a kisiskolasok jarjak végig a falut, betlehemeznek. Áldást víve minden házba. 

Ez csak pár ünnep, amit kiemeltem a sok közül. 

Számomra nagyon fontos események ezek, mindegyik egy egy új emléke életemnek.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2014. augusztus 23. Szerkesztette: Gulyás Éva
Nézettség: 1,499


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: