Vérehulló fecskefű


Vérehulló fecskefű

Április hónap legfontosabb gyűjtendő gyógynövénye a Vérehulló fecskefű.

Latin elnevezése abból származik, hogy a növény addig virágzik, míg a fecskék útra nem kelnek. Aranysárga virágát a középkorban az alkimisták a „bölcsek köve” előállítására használták fel, és aranygyökérnek az ég ajándékának nevezték. Igen értékes gyógynövény! Föld feletti része, a herba a drog. Tejnedve 20 alkaloidát tartalmaz (6-18%). Ezek közül a legfontosabb a kelidonin (közel áll a papaverinhez, de csak az epeutak és hörgők görcsét oldja) és a berberidin.

A görcsös fájdalmat csillapítja. Az epe és a hasnyálmirigynedv elválasztást is fokozza, valamint nyugtat. Javítja a májműködést, elősegíti a májszövet újjáépülését. Az epe és májbántalmak gyógyszere. A friss növény nedve oldó hatással van az altesti nyirokmirigyekre. A friss növény nedvét zabpehelylevesben szokták bevenni, és tekintve azt, hogy a bélnyálkahártya, máj, hasnyálmirigyek, és vese kiválasztását fokozza, reumánál, köszvénynél, valamint bőrkiütésnél értékes eredményt érhetünk el. Csak kis adagot lehet belőle használni (4 g-ot, 3 tányér zabpehelylevesbe), mert a bőrt és a nyálkahártyákat izgató hatása folytán hólyagot húz, sőt orrvérzést is okozhat.

Alkoholos, vagy boros kivonata májgyógyszer (kis adagja zavart nem okoz). A népgyógyászatban kedvelt szer sárgaság, köszvényes bajok és havibaj-kimaradása esetén, szárított levelének pora rosszul gyógyuló sebeket és daganatokat, a friss növény nedvébő készült kenőcs fakadékot gyógyít. Adagolás szempontjából ajánlatosabb alkoholos kivonatot készíteni. 50 g friss vagy szárított vérehulló fecskefüvet öntsünk le 100 g koncentrált alkohollal, és 8 napi állás után a kipréselt és megszűrt tinktúrát egészítsük ki 100 g-ra. Naponta 2-4 alkalommal 15-20 cseppet adagolhatunk. Kis adagolással kezdjük, mert a betegség tüneteit növelheti, míg a megfelelõ mennyiség gyógyulást hoz.

Állatgyógyászatban felfúvódásnál használják. Lenmagliszttel keverve borogató főzetet készítenek, s azt a daganat, bőrkiütés, mirigyelkeményedésnél használják. Régi időből maradt ránk a szemölcsöknek friss növény nedvével való kezelése. A száraz fű porával az állatokat dörzsölik be a kényelmetlen légycsípések ellen.

 

További áprilisban gyûjthetõ gyógynövények:

- Árnikalevél (visszér betegségekre)

- Erdei fenyõhajtás (hörghurut)

- Gyermekláncfűlevél (máj, cukorbetegség)

- Gyöngyviráglevél (szívgyógyszer)

- Ibolyalevél és virág (köptető, lázcsillapító)

- Kankalinlevél és -virág (köptető, reuma)

- Kerekrepkényfű (máj és epekő)

- Lándzsás útifűlevél (vértisztító, nyákoldó)

- Medveszőlőlevél (húgyutak)

- Nyírfalevél (szív, máj, vese)

- Tölgyfakéreg (tüdő, vértisztító)

- Tüdőfűlevél (tüdő-, mellhártya)


Szerkesztés dátuma: szerda, 2013. április 3.
Nézettség: 1,188 Kategória: blog
Előző cikk: “A zene tárt karokkal vár” Egy kontratenor élete – beszélgetés Birta Gáborral Következő cikk: Kamilla


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: