Világosi vár


Világosi vár

A világosi vár Aradtól kb. 30 km –re található a Zaránd hegység utolsó kopár, helyenként apró bokrokkal benőtt dombtetőjén. A vár csodás alakját már messziről észre lehet venni miként hirtelen kiemelkedik a Pannon sìkság peremén.

A vár a tatárjárás után épült valószinüleg IV. Béla uralkodása alatt, Arad és a már azóta megszünt Zaránd megye határán. A vár 1550 –es évektől 1690 –ig török kézen volt. A várat az osztrák katonaság lövette szét miután visszafoglalták a Horea álltal vezetett román felkelőktől. A vár azóta romos, de több helyen is még megfigyelhető több emelet magasságú falrész. A vár közelében lévő Szőlősi sìkon 1849 augusztus 13 –án Görgei Artur hadserege letette a fegyvert az orosz túlerő előtt.

A vár felé a község központjában lévő XIX –dik századbeli neoklasszikus stìlusban épìtett Bohus kastélytól lehet indulni, amely közvetlenül a főut mellett található. A kastélytól kb. 1 órás, nem túl nehéz kapszkodó után lehet elérni a várat. Mielőtt elindulnának érdemes megállni egy rövid ideig a Bohus kastélynál, ahol Görgei Artur aláìrta a feltétel nélküli fegyverletételt. A kastélyban napjainkban Ion Slavici, a községben született román iró emlékkiállìtása található. Az emlékkiállìtásra azért is érdemes bemenni, mivel megtalálható még az az asztal is, amelyen Görgei aláìrta a fegyverletételt. A kastély mellett, amit egy szép park vesz körül, megtalálható még Bohusné Szögyényi Antónia szobra is. Ő a kastély gazdasszonya volt és az 1848 – 1849 –es harcok idején élelmiszerrel, ruhákkal, látta el a forradalmárokat.

A várból csodás a kìlátás az Alföldre, északra található a szőlősi sìk, ahol a fegyverletétel helye volt, északra és észak – keletre pedig a Bihar hegység nyulványai.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. január 6. Szerkesztette: Balázs István László
Nézettség: 2,400 Kategória: Erdély
Előző cikk: Vajdahunyad Következő cikk: Vörösmart


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: