Poienari vár


Poienari vár

Az Arges folyó felső szakaszán, a jelenlegi Căpăţâni település határában a XIII és XV században előbb egy előőrs, majd később egy legendákba búrkolózott vár épült: Poienari, amelyet először 1453-ban jegyeztek. Az elnyújtott formájú 2-3 méteres falvastagságú, 5 védőtoronyos erődöt, csupán egyszer, 1462 nyarán támadták meg a törökök. A várfal északi része 1915-ben, a földrengéskor dőlt le. A várat közvetlenül a sziklára építették.

A tornyok zsindelytetősök voltak, a belső tereken tégával kirakott padlózat volt. Úgy tűnik, hogy az első emeleten egy lakás is volt. Bíztonsági okokból az első szinten lévő bejárathoz felvonható létra vezetett. Történészek azt feltételezik, hogy az eldugott, kereskedelmi utaktól távoleső vár valójában búvóhelynek esetleg a hadifoglyok tömlöcének vagy állami kincstári lerakatnak épült.

Abban ám bíztosak lehetünk, hogy az előőrs a Vlad Dracul család tulajdona volt. A legenda szerint 1459-ben, amikor Vlad Ţepeş hatalomra jutott letartóztott minden olyan bojári családok, akik részt vállaltak apja meggyilkolásásban. Megtorlásul egyeseket karóba húzott, míg másokat arra kényszerített, hogy az ország akkori fővárosából Târgovişte-ről gyalog menjenek el a Poienar várig és ott építsenek fel egy erődöt a régi előőrs helyére. Egy másik legenda Negru Voda uralkodó nevéhez köti a vár építését, akinek tulajdonítják a kozelben levő sziklán látható hatalmas lábnyomokat is.

Jelenleg a várat renoválják. Egy bíztos, miután megmászták az 1480 lépcsőfokot, a látvány megér minden fáradtságot.

 


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2013. január 6. Szerkesztette: Balázs István László
Nézettség: 2,127 Kategória: Erdély
Előző cikk: Piski Következő cikk: Retyezát


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: