Valkó vár, Váralja - (Szilágy megye)


Valkó vár, Váralja - (Szilágy megye)

A réz hegység déli oldalán a Berettyó völgye fölé emelkedő Pláj hegyen áll, az Alsóvalkó (Valcău de Jos) községhez tartozó Váralja (Subcetate) falu határában. 

Valkó helynév 1249-ben bukkan fel először, amikor IV Béla Zovány, Nagyfalu településekkel együtt Valkót is Geregye nembéli Pál országbírónak adományozza. Ekkor még nem említenek itt várat. 1317-ben jelenik meg a vár, már Borsa Kopasz fia Bekcs kezén, akitől éppen ekkor foglalja vissza a Károly Róbert nevében Elefánti Dezső. Valószínű, hogy Geregye nembeli Pál fia Miklós halála 1277 után kerülhet a Borsák kezére. 1317-től 1341-ig Valkó királyi vár, a Krasznai ispánok honorja. 1341-ben Károly Róbert Zólyomi (Balassa) Doncsnak adja, cserében felvidéki váraiért. 1372-ben a Doncsfiak kihaltával Nagy Lajos Gönyűi Jánosnak adományozza. 1402-ben Gönyűi János fia Zsigmond halálával, fiúsított nővére, Anna kezével, ennek fiaira losonci Bánfi Lászlóra és Györgyre száll, tekintélyes méretű tartozékaival. Ettől kezdve a 20. századig a losonci Bánffyak kezén marad. 

1514-ben a Dózsa György féle felkelésben részt vett "keresztesek" megostromolják és elfoglalják a várat. Ekkor a Bánffyak Valkó várában őrzött oklevelei megsemmisülnek, amint erről egy néhány évtizeddel később zajlott per során értesülünk. A 16. században nem kerül sor a vár védelmi műveinek felújítására, kibővítésére, ezért hadászati szempontból nem játszik szerepet. Csupán 1660 után, Várad elestét követően, merül fel, hogy a védműveket kiépítsék és állandó katonai őrséget állomásoztassanak itt. A váradi török garnizon néhány száz fős csapata azonban 1665-ben megtámadta és "széthányta" a várat. Ez után, bár 1720-ig napirenden van kijavítása, nem újítják fel, mára rommá vált. 

Szabálytalan négyszög alaprajzú kőfallal körített vár. A déli oldalon és a délnyugati sarok előtt, a nyereg felől szárazárok található. A délnyugati és az észak keleti sarokban torony áll, egyik sem ugrik ki a falsík elé. Nem zárható ki torony léte a két másik sarokban sem, de itt a pusztulás igen nagy méretű. A körítő fal nagyobb részt a déli oldalon maradt meg.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2013. március 16.
Nézettség: 1,950 Kategória: Varaink, kastélyaink
Előző cikk: Vajdahunyad vára Következő cikk: Vámosatya Büdy-vár

Forrás:
www.castrumbene.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: