Régiók - Erdély

   

Világosi vár
A világosi vár Aradtól kb. 30 km –re található a Zaránd hegység utolsó kopár, helyenként apró bokrokkal benőtt dombtetőjén. A vár csodás alakját már messziről észre lehet venni miként hirtelen kiemelkedik a Pannon sìkság peremén. A vár a tatárjárás után épült valószinüleg IV. Béla uralkodása alatt, Arad és a már azóta megszünt Zaránd megye határán.
Vörösmart
Erózió a Vörös árokban
Vulkán
Fekvése: Petrozsénytől 12 km-re délnyugatra, Dévától 110 km-re délkeletre, a megye déli részén, a Nyugati-Zsil (Román Zsil) folyó völgyében, a Retyezát és a Vulkán-hegység lábánál fekszik. Története: 1850-ben a brassói Hoffmann cég szerzett a területre koncessziót és 1859-ben kezdte el a kitermelést. Az 1860-as években megkezdődött munkáslakótelepeinek építése.
Zsil völgye
Zsil-völgye- a petrozsényi medence, Románia DNy-i, Hunyad megye D-i részén, a Két Zsil folyása mentén, 600 m tengerszint fölötti magasságban helyezkedik el. Fölötte hegyek: Keleten a Páring, ÉK-en a Sureanu, É-on és Ny-on a Retyezát, D-en a Vulkán. A medencén a Nyugati és a Keleti Zsil folyik át. A nyugati Zsil hossza 51 km, átfolyási területe 534km2.
Zsilvásárhely
(Târgu Jiu) Zsilvásárhely Havasalföldön, Olténia északi részén, közel Erdély déli határához, a Zsil-folyó völgyében. Gorj megye székhelye. Népessége: 2002-ben 97 591 fő volt. Történelme: 1426-ban már rendszeres vásárhelynek említik. A városban a középkorban és az újkor elején virágzott az állatkereskedelem, innen hajtották az állatokat a Vulkán-szoroson át Erdélybe.
Bihar-hegység
Partium
Rozsda-szakadék
Feketetó
Partium
Kincsvadászok öt napja
Jád-völgye
Partium
A Jád völgyének zuhataga
Királyerdő
Partium
A Szelek barlangja
Királyhágó
Partium
Bucsa igazi értéke

178 cikk | 10 / 18 oldal