Régiók - Erdély

   

Kőház
Partium
Hegyvidéki kőházak táján
Miska-szoros
Partium
Rejtőzködő szépségek
Nagyszalonta
Partium
Nevének eredete: a szláv Suleta személynévből ered Fekvése: A település Nagyváradtól 38 km-re délnyugatra a Kölesér partján fekszik, Nagyvárad - Arad - Temesvár országúton, a román-magyar országhatártól keletre. Történelme: A településtől nyugatra halad el a szarmaták által 324 és 337 között épített, az Alföldet körbekerülő Csörsz-árok vagy más néven Ördögárok nyomvonala.
Nagyvárad
Partium
Nagyvárad, Partiumban, a Körösvidéken, a Sebes-Körös partján fekszik. Az Osztrák–Magyar Monarchiában Bihar vármegye központja volt, jelenleg a romániai Bihar megye székhelye A település a régió legnagyobb városa, a 2002-es népszámláláskor 206 614 lakosa volt, amiből 27%-a magyarnak vallotta magát, ami 56 985 lakost tesz ki.
Nagyvárad
Partium
A nagyváradi szecesszió éke
Ördögmalom-vízesés
Partium
Notre-Dame sziklák
Pádis
Partium
A Pádis csodái
Partium
Partium
A Partium a mai Románia legnyugatibb részén található történelmi, földrajzi terület. Az elnevezés a középkori latin dominus partium regni Hungariae azaz „Magyarország részeinek ura” kifejezésből származik, és arra a néhány kelet-magyarországi vármegyére utal, amelyek Magyarország három részre szakadása után az erdélyi fejedelem uralma alá kerültek. A Partiumot olykor említik.
Patrahaitesti
Partium
A havasi kürtök hangja
Rév
Partium
A révi fehér kerámia

178 cikk | 11 / 18 oldal