Régiók - Erdély

   

Demsuş
A település Hátszegtől 12 km-re nyugatra fekszik. Történelme: A 16–20. században ortodox (majd görög katolikus) és református gyülekezete is volt, amelyek közösen használták középkori templomát. 1701-ben a környék református nemesei demsusi székhellyel szervezték újra egyházukat. 1900-ban 823 lakosából 754 volt román, 64 magyar és 5 német anyanyelvű.
Demsus
A legrégebbi görögkeleti templom
Désze
Szent Piroska temploma
Detonáták
Bazalt kőbálványok
Déva
A történelmi Erdély első nagyvárosa a Maros partján, lakossága kb. 77.000 fő. Látnívalók: “Magna Curia”Az épületet, amit Bethlen Gábor építet 1621 –ben barok ellemeket is tartalmaz. A fejedelmi kastély a sétálóutca végén lévő parkban található. Itt élt a 17 –dik században Széchy Mária, aki szépsége miatt kortásai a “ Murányi Vénusznak ” neveztek (később Petőfi, Arany, Mikszáth) is.
Erdély
Tágabb értelemben az Erdély vagy jelenkori Erdély, 103.000 km2 elnevezés alatt ma többnyire Románia egész nyugati részét értjük, de nem mint egységes tartományt, hanem csak mint 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a Partiumot és a Bánság keleti nagyobb részét. E két utóbbi térség együtt Külső-Erdélynek is nevezhető.
Farkaslaka
A Felső-Nyikómente legjelentősebb községe, a Nyikó patak két partján fekszik. Nevének jelentése: hagyomány szerint a közeli erdőkben sok farkas lakott, amelyek néha a faluba is bemerészkedtek, és az őrizetlenül hagyott lovakat megtámadták.
Fehéregyháza
Segesvártól keletre, vele összeépülve, a Nagy-Küküllő bal partján fekszik. Története: 1849. július 31-én itt állt fel Bem József főserege. A segesvári csata délelőtt 11-kor indult magyar ágyúzással. A Livadia határrészben a magyarok visszaszorították az orosz gyalogságot, azonban azok erősítést kaptak, és az Ördög-patak völgyében több órás szuronyharc bontakozott ki.
Feketehalom
Brassótól 11,5 km-re észak-északnyugatra, a Persányi-hegységhez tartozó, 1294 m magas Kotla hegy lábánál fekszik A város átlagos tengerszint feletti magassága 550–560 m. Történelme:Schwarzburg várát az 1211-ben betelepített Német Lovagrend építette a Kotla-hegyen. A lovagok kiűzése után IV. Béla fiának, a későbbi V. Istvánnak ajándékozta.
Firtos vára
A vár feladata a határvédelem és a Sóvidéken kibányászott sószállítmányok útvonalának biztosítása volt. A legenda szerint a várat jó tündérek építették, még azon melegében, hogy az Úristen a világot megteremtette. A vár úrnőjét Firtosnak hívták. Volt két leánytestvére is, Tartod és Rapsonné, akik a közelben szintén várat építettek. A XVIII.

178 cikk | 3 / 18 oldal