Régiók - Erdély

   

Fogaras
Egykor Fogaras vármegye névadója és székhelye. Fekvése: Brassótól 67 km-re nyugatra, Nagyszebentől 76 km-re keletre az Olt bal partján Történelme: A tatárok által kipusztított magyarság helyébe a 13. századtól román telepesek özönlötték el.1291-ben Fogros néven említik. Várát 1310-ben Apor László építtette.A 14.
Fogarasi havasok
A Fogarasi-havasok a Déli-Kárpátok hegyláncolatának kelet felől második tagja, az erdélyi Kárpátok legnagyobb tömegű kristályos hegysége. Fekvése: Északon a Fogarasi-medencével határos, amelyen átfolyik az Olt, nyugaton az Olt völgyével és a Vöröstorony-szorossal, délen a Cozia- és a Jézer-hegységgel, keleten a Bucses valamint a Királykő-hegység.
Gáldközi-szoros
A pusztító szoros
Gyergyószárhegy
Fekvése: Gyergyószentmiklóstól 6 km-re északnyugatra a Szármány-hegy déli oldalán fekszik, 770 méter tengerszint feletti magasságban. Nevének eredete: Nevét valószínűleg az egykor Szár-hegynek is nevezett hegyről kapta. Története: A legelső írásos adatok a faluról az 1332-1334-es pápai tizedjegyzékben találhatók. A Szárhegy nevet a 15. század okleveleiben használták először.
Gyergyószentmiklós
Az egykori Gyergyószék központja, kb. 59 km-re Csíkszeredától a Gyergyói-medence keleti szélén fekszik. Kelet felől a Magas-Bükk és Pongrác-tető (1257 m), északon a Piricske tető (1545 m) határolja. Története: Már a 13. században volt település a György-patak környékén. 1607-ben vásártartási jogot kapott.
Gyilkos tó
A tó egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén. 1837-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék következtében. A tó visszahúzódóban van, a visszamaradó kisebb tavak elláposodnak. A Gyilkos-tó fölé emelkedik északon a Kis-Cohárd (1344 m) sziklája.
Gyulafehérvár
Kb. 65.000 lakós (magyar kb .
Havasnagyfalu (Mărişel)
Kolozsvártól 48 km-re délnyugatra a Gyalui-havasokban fekszik. Egy magyar szempontból emlékezetes esemény fűződik a településhez. Határában a Fântânel-fennsíkon esett el honvéd szabadcsapata élén 1849. július 5-én Vasvári Pál, a Pilvax-kör vezéralakja, a márciusi ifjak egyike. A falunak 1910-ben 2202, túlnyomórészt román lakosa volt.
Hobicaurikány
Fekvése: A Nyugati-Zsil völgyében, Petrozsénytől 25 km-re nyugat–délnyugatra, a Retyezát és a Vulkán-hegység lábánál fekszik. Nevének eredete: Két település, Hobiceny és Urikány egybeolvadásából keletkezett. Mindkettő egy-egy Hátszeg vidéki falu, Hobica és Urik nevét őrzi, állandó lakossággal települtek volna be.
Igeni-tó
A tiszta vizű nyugalom

178 cikk | 4 / 18 oldal