Zsil völgye


Zsil völgye

Zsil-völgye- a petrozsényi medence, Románia DNy-i, Hunyad megye D-i részén, a Két Zsil folyása mentén, 600 m tengerszint fölötti magasságban helyezkedik el. Fölötte hegyek: Keleten a Páring, ÉK-en a Sureanu, É-on és Ny-on a Retyezát, D-en a Vulkán. A medencén a Nyugati és a Keleti Zsil folyik át.

A nyugati Zsil hossza 51 km, átfolyási területe 534km2. A Kis Retyezát, Skorota vidékéről 1760 m magasságból ered és felső szakaszán a medréből gyakran eltűnik a víz. Az Oslea-Vulkán (jobbról) és Retyezát (balról) hegységek között folyik és nagyon sok mellékpatak bővíti. Délről, a Vulkán hegység felől, a Zsideanu, Urszu, Valea Boului, Garbovu, Rosztoveanu, Valea de Pesti, Balomir, Tuszu, Braia, Szohodol, Baleja, Morisoara, Ungurului; északról, a Retyezát hegység felől, a Buta, Lazaru, Bilugu, Toplica, Valea de Brazi, Szterminosz, Mierleasa, Mierlasi, Krividia, Aninoszu patakok folynak a Nyugati Zsilbe.

A Keleti Zsil hossza 28 km, medencéje 479 km2, forrása pedig a Páring és Sureanu között található, a Sureanu csúcstól délre. A két hegység között folyik. A Sureanu hegység felől a Voievodul, Bilele, Raszcoala, Taie, míg a Páring hegység felől a Szterminosz, Csimpa, Giorganu, Zsiec, Maleja patakok folynak a Keleti Zsilbe.

A patakok mentén erdei utak vannak és majdnem mindenhol gyönyörű tájat, szorosokat, sziklákat, vízeséseket, barlangokat találhatunk.

A két Zsil Livezeny közelében találkozik és D-i irányba folyik a Páring és Vulkán hegységek között, Oltenia felé, 30km hosszú gyönyörű Szurduk völgyben.

A két Zsil mentén helyezkedik el a 45 km hosszú medence. Az út, a főutca, maholnap összefüggő lakótelepek között vezet. Keletről- Nyugatra a lakótelepülések így következnek: Csimpa bánya, Lónyabánya, Petrilla, Zsiec, Dilzsabánya, Petrozsény, Livezeny, Barbatyéniszkrony, Iszkronybánya, Alsó-Barbatyén, Aninosza, Zsilkorojesd, Vulkán, Zsilparoseny, Lupény, Felső Barbatyén, Urikány, Kimpu lui Neag.

Az egész Zsil-völgye egy rendhagyó kisváros, 45 kilométeres lakótelep láncolat, 140 ezer lakossal.

A medencét jelenleg két irányból lehet megközelíteni. Keletről a Banyica-i hágon a Retyezát és Sureanu kegyek között, valamint Délről a Zsil-mentén a gyönyörű Szurduk völgyben a Páring és Vulkán hegységek között. Mindkét útvonalon autóút (66) és vasút halad át.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2013. január 7. Szerkesztette: Balázs István László
Nézettség: 3,416 Kategória: Erdély
Előző cikk: Vulkán Következő cikk: Zsilvásárhely


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: