Régiók - Erdély

   

Medve Barlang
A barlangot 1975. szeptember 17-én véletlenül fedezték fel. A Kiskóh-i márványkitermelés egyik robbantása során, keletkezett az a lyuk, amin először lépett be ember a barlangba, a helyi Curta Traian robbantómester. A nyílást hamarosan lezárták, majd a barlangrendszer feltárása után egy részét villamosították. 1980 július 14-én tartották a barlang hivatalos megnyitóját.
Nagydisznód
Kincsek titkos relytekhelye. A város a Magura hegység lábainál helyezkedik el, Nagyszebennelegyidőben a szász telepeseknek köszönhetően jött létre. Az első feljegyzések a településről 1204-ből valóak. Az EvangélikusTemplom 1349-ben épült, egy románkori bazilika, amelyhez a hétszintes tornyot 1795-ben építették, erre a toronyra került fel Közép-Kelet Európa első villámhárítója.
Nagyenyed
A középkorban fontos kereskedő település számos országgyűlés szinhelye volt. A település fontossága nagyott nőt amikor 1662 –ben Gyulafehérvárról ideköltöztették az akkori Erdély legjelentősebb oktatási intézményét, a Bethlen Kollégiumot.
Nagyhagymás Nemzeti Park
Nemzeti park a Keleti-Kárpátokban. Nagyobb része Hargita, kisebb része Neamţ megyében található, Székelyföld egyetlen nemzeti parkja. 2000-ben alapították, területe 657 km². A nemzeti parkban található természeti rezervátomok: a Békás-szoros és a Gyilkos-tó, a Súgó-szoros, a Likas-zsomboly, valamint a Nagy-Hagymás - Fekete-Hagymás - Egyes-kő.  
Nagyszeben
Egykor az erdélyi szászok kulturális és kereskedelmi központja, Szebenszék, majd Szeben vármegye, ma Szeben megye székhelye. Fekvése: Gyulafehérvártól 73 km-re délkeletre a Déli-Kárpátok északi előterében a Szebeni-medence közepén fekszik. Nevének eredete: Neve a Szeben-patak nevéből ered, az pedig a szláv svbina (= som) főnévből származik.
Ompoly-sziklák
Földtani mozaik a szorosban
Őraljaboldogfalva
Őraljaboldogfalva (Sântămăria-Orlea) Hátszegtől 3 km-re délkeletre, a Sztrigy folyó bal partján fekszik. A Boldogfalva név – éppúgy mint román nevének előtagja – Szűz Máriára utal. Története: A középkorban vásáros település volt a hátszegi vár alatt, katolikus plébániával és valószínűleg magyar–román lakossággal. I.
Parajd
A Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati helye. A település Székelyudvarhelytől 38 km-re északnyugatra a Kis-Küküllő mentén, a Görgényi-havasoktól délre fekszik. Történelme: A településnek már a rómaiak korában is működtek sóbányái.
Petrilla
Fekvése: A Keleti Zsil (Magyar Zsil) folyó mentén, a megye déli részén, Petrozsénytól északkeletre, a Páring és a Surján-hegység között helyezkedik el. Történelme: A középkor végén a malomvízi Kendefiek legelője terült el a helyén. 1840-ben a brassói Hoffmann testvérek és Maderspach Károly vetették meg szénbányászatának alapjait.
Petrozsény
Fekvése: Vajdahunyadtól 70 km-re délkeletre a Zsil völgyében fekszik. Történelme: A bányászvárost, fekete szenet bányásztak, a 18. században alapították a közeli Petrosz faluból érkező lakosok, innen a neve. A trianoni békeszerződésig Hunyad vármegye Petrozsényi járásának székhelye volt. 1916-ban a várost megtámadta a román hadsereg.

178 cikk | 7 / 18 oldal