Régiók - Erdély

   

Piski
Vasúti csomópont, 1866-ban szentesi, hódmezővásárhelyi és csongrádi kubikusok munkájával kiépült az ún. déli vasút (Első Erdélyi Vasút) Dévától idáig tartó szakasza. Ekkor épült a későbbi település első épülete, a ma is álló állomás. Eleve vasúti csomópontnak szánták. 1868-ban nyitották meg a vasutat a forgalom előtt.
Poienari vár
Az Arges folyó felső szakaszán, a jelenlegi Căpăţâni település határában a XIII és XV században előbb egy előőrs, majd később egy legendákba búrkolózott vár épült: Poienari, amelyet először 1453-ban jegyeztek. Az elnyújtott formájú 2-3 méteres falvastagságú, 5 védőtoronyos erődöt, csupán egyszer, 1462 nyarán támadták meg a törökök.
Retyezát
Retyezát Nemzeti Park
Rév
Községközpont Nagyvárad és Kolozsvár között, Nagyváradtól 51 km-re. A település 280-370 m-es tengerszint feletti magasságon, a Király-erdő mészkőtömbjeinek lábainál fekszik. Történelme: A Sebes-Körös révi völgye volt az egyetlen könnyen járható kapu Erdély és az Alföld között.
Segesvár
Segesvár, Szász szék központja, majd Nagy-Küküllő vármegye székhelye volt, a Nagy Kükülő partján. Nevének eredete: Az ősi magyar seg, ség dombot, halmot jelentett. Ebből keletkezett –es képzővel és az erősséget jelölő vár utótaggal a település neve. Története: 1141 és 1161 között II. Géza szászokat telepített ide. A szász szék központja lett, favárát 1191-ben kezdték el építeni.
Solymosi vár
A legendás romvár a zarándi hegységhez tartozó 252 m magas Várhegy tetején emelkedik a Maros jobb partja felett, Lippa településsel szemben. A várat a tatárjárás után építették, első okleveles emlìtése 1278 –ból való. Tartózkodott falai között Károly Róbert, Hunyadi János, Mátyás kiráy, Dózsa György. A törökök uralták 1552 – 1688 között.
Szaplonca
A vidám temető
Szászsebes
Gyulafehérvártól 14 km-re délre, a Sebes folyó partján fekszik középkori szász település. Evangélikus temploma egy korábbi templom helyén a 12–13. század fordulóján épült, háromhajós bazilikaként. Két torony felépítését is tervezték, de az építkezést a tatárjárás megszakította.
Szászváros
(Orăştie) Hajdani szász település, a Kenyérmező nyugati peremén, a Marostól öt km-re délre, Dévától 24 km-re keletre fekszik. Református iskolája az eggyik leghíresebb volt Erdélyből. Látnìvalók, szorosan eggymás mellett a Református és Evangélikus templomok.
Szegyesd-völgye
A vad kanyon menedékei

178 cikk | 8 / 18 oldal