Régiók - Legolvasottabb cikkek

   

Besztercebánya vára
Varaink, kastélyaink »
Hajdan néhány ódon épület alkotta Besztercebánya (Banská Bystrica) várát, mely Közép-Szlovákia legnagyobb városának egyik fő látványossága. Feladata a királyi kincstár és a réz- valamint ezüstbányászatból származó jövedelmek őrzése volt. A vár fokozatosan épült ki. Elsőként, a 13. sz.
Itthon a legjobb... Minden élménnyel több leszel!
Magyarország »
Volt itt mindig, aki bátran szólt, mindig voltak nagyot álmodók,a nincs-ből is várat építők, az el nem csüggedők.
Szinérszeg
Erdély » Bánát
Szinérszeg falu Temes megyében, Temesvárhoz közel. Románul Sinersig (Boldur község). A település neve több változatban fordult elő: 1839 – Szinyérszeg; 1851, 1873 – Szinerszeg; 1863 – Szinnerszeg és Szinnerseg; 1920 Sinirsig. Lakosság: 1839 – román; 1851 – román, magyar; 1863-1873 – román, magyar.
Gemenci erdő
Magyarország »
Európában kevés helyen található ilyen dunai táj, mint Baján. A Duna és a Sugovica árnyas vízpartjai, holtágai és zátonyai, valamint az ártéri erdők különleges látványa olyan atmoszférát teremt, mely minden természetkedvelőt magával ragad. Az élményt csak tetézi a ligeterdőkben fellelhető egyedi növény- és állatvilág.
Zólyom vára
Varaink, kastélyaink »
A Garam folyó közelében elterülő Zólyom {Zvolen} forgalmas nagyvárosának D-i részén, egy kisebb dombon emelkedik a XIV. század második felében létesített középkori vár. Enyhe emelkedő vezet fel a négyszögletes kaputoronyhoz, melynél a középkorban kettős felvonóhíd védelmezte a lovas és gyalogos bejáratot. Egykor maga az épület is magasabb volt egy emelettel, de ezt a részét a XIX.
Gátalja
Erdély » Bánát
Gátalja /románul Gătaia, németül Gataja/, (régen: Gáttája), nagyközség, ma város Temes megyében. Az első világháború kitörésének évében házainak száma 604, lakosaié pedig 3903 volt, akik vegyesen magyarok, románok, kevesen német- és szerbajkúak voltak. A középkorban Krassó vármegyéhez tartozott.
HUN(za) MŰVÉSZET
ORNAMENTIKA Hunza szimbóluma egy stilizált tulipán, melyet íjként is értelmeznek. Tulipán nem él ezen a tájékon, az Ujguroknál nő csak igen messze tőlük, akiket genetikailag szintén kapcsolatba hoztak a mai magyarokkal.   TULIPÁN ÉS MAGYAR NÉPMŰVÉSZET     Manapság a tulipán-szót hallva Hollandia jut az eszünkbe.
Lugos
Erdély » Bánát
Lugos (románul Lugoj, németül Lugosch) város Temes megyében. Krassó, majd Krassó-Szörény vármegye egykori székhelye. Temesvártól 60 km-re délkeletre a Temes partján fekszik. Neve vitatott eredetű. Egyes vélemények szerint a magyar lugas főnévből való, míg mások a szláv lug (= liget) főnévből származtatják. 1332-ben említik először Lucas néven.
Kárpátalja
Kárpátalja »
Kárpátalja vagy Kárpát-Ukrajna (ukránul Закарпатська область, vagyis „Kárpátontúli terület”) Ukrajna nyugati, Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és egy kis szakaszon Lengyelországgal szomszédos régiója. A térség sok tekintetben eltér Ukrajna többi vidékétől.
 
Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
      Arad vármegye : közigazgatási egység volt az egykori Magyar Királyság területén.Földrajz Magyarország régi Tiszántúli kerületének egyik megyéje. Észak felől Békés és Bihar, keletről Hunyad, délről Krassó-Szörény és Temes, nyugatról Csanád vármegye határolta. A Maros jobb partján terült el.

622 cikk | 5 / 63 oldal