Régiók - Legolvasottabb cikkek

   

Dévaványa
Magyarország »
Jobb ma egy veréb?.. A világszerte veszélyeztetett túzok az MME címermadara. Mára közvetlenül veszélyeztetetté vált az intenzív mezőgazdaság okozta kedvezőtlen élőhelyi változások miatt. Mivel magyarországi populációja egyike a legnagyobbaknak, létszáma alapján még van esély arra, hogy fenntartsuk hazai állományát.
Bakonyújvár (Podmaniczky-vár)
Varaink, kastélyaink »
A 16. század elején félelmetes rablólovag vár emelkedett a Gerence völgyében az É-D-i irányú kereskedelmi útvonal fölé. A rablófészek lakói örökös fosztogatásaikkal tartották rettegésben a vidéket….. A Podmaniczky-vár, vagy más néven Bakonyújvár a 434 m magas Várhegy gerincén állt.
Budapest
Magyarország »
Török hagyaték A ránk maradt török fürdők közül a legjelentősebb a Rudas gyógyfürdő. Az 1937-es újjáépítéskor megtalálták egy korai medence nyomait is. A feltárások alapján valószínű, hogy a mai Rudas gyógyfürő már a török hódoltság előtt létezett, de igen egyszerű kivitelben, nagyobb arányú fejlődése azonban csak a török hódoltság alatt indult meg.
 
Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
                            Bihar vármegye Magyarország közigazgatási egysége volt 1950-ig. A vármegye trianoni békeszerződés előtti területének keleti 3/4 része ma Románia, míg nyugati 1/4 része Magyarország része.Földrajz Bihar vármegye volt Magyarország harmadik legnagyobb területű vármegyéje.
 
Magyarország » A Magyar Királyság vármegyéi
                                  Bars vármegyeBars vármegye közigazgatási egység volt a Magyar Királyság felvidéki részében. Székhelye az 1700-as évektől Aranyosmarót volt. A vármegye területe jelenleg Szlovákia része.
Sopron vára
Varaink, kastélyaink »
Az időben kb. 900-ra tehető Honfoglalás után az új megyerendszerben, Sopron megyében Súr vezér telepedett le. Ekkor még 5-6 méteres magasságban álltak a római városfalak. Tőle származik a középkori Osl (Osli) nemzetség, melynek vezérei után nagyon sok település kapta a nevét. Az Enns folyóig terjedt a magyarok fennhatósága.
Tokaj vára
Varaink, kastélyaink »
Ott, ahol a szélesen kanyargó Tiszába torkollik a Bodrog vize, a középkorban ideális átkelőhely kínálkozott az embereknek. A történelem során három erődítmény váltotta egymást a tokaji rév védelmére, a közlekedés ellenőrzésére. Az Anonymus történetíró által megemlített „Hímesudvar” nevű királyi udvarházat az 1241 – 42-es tatárjárás vihara pusztította el. Helyette IV.
Győr vára
Varaink, kastélyaink »
A török időkben mindenki úgy tekintett Győr várára, mint a kereszténység pajzsára és a császárváros, Bécs védőbástyájára (Vormauer Wiens – propugnaculum Christianitatis). Azért építették, hogy a keleti veszedelem ellen oltalmazza Európát, pusztulását mégis a nyugatról érkezőellenség, Napóleon seregei okozták.
Nógrádi vár
Varaink, kastélyaink »
                A település közepén a honfoglalás előtt egy kisebb vár állott a 286 m-es andezitkúp tetején. Majd egy nagyobb hegyivárat építettek az itt élő szlávok. A vár neve a bolgár-szláv novi (=új) grád (=vár) szóból származik. Honfoglaló őseink is felfigyeltek erre a stratégiailag fontos helyre.
Hollókő vára
Varaink, kastélyaink »
A vár keletkezésének eredetmondája szerint valaha a környéken egy András nevű nagyúr, a híres Kacsics-família egyik tagja. András egyszer elrabolta valamelyik szomszéd földbirtokos szépséges feleségét, és az akkor épülő vár egyik szobájába záratta.

622 cikk | 6 / 63 oldal